Problem sa bajcanjem - površina ispada šareno

Kako farbati, lakirati drvo, MDF. Pitajte sve o bojama, lakovima, farbama, bajcu. Gde kupiti i slično.
tomislavm
Majstor

Problem sa bajcanjem - površina ispada šareno

Post by tomislavm »

Imam prilično veliki problem pa ako netko zna što da napravim bio bi jako zahvalan.

Napravio sam par sobnih vrata i još neke zidne obloge od furnira bukve 0,9mm debljine (ljepljeno je na mdf podlogu).
Bajc sam kupio sporiji predviđen za mazanje, a ne špricanje.

Namazao sam jedna vrata za probu i problem je što furnir jako neujednačeno prima boju i vrata ispadaju Å ARENO (jakooooo šareno).
Ispada da neki listovi furnira jako ujednačeno primaju bajc i da s njima nema nikakvih problema dok su neki katastrofa, a sve sam kupio odjednom na istom mjestu (Frischeis).
Sve je obrušeno jako dobro sa excentar brusilicom sa 120 šmirglom, jako je glatko i nema nikavih crta niti tragova šmirglanja (niti ravnih niti onih malih kružnih koje ostaju nakon lošeg brušenja)

Kako da riješim ovaj problem, da li je to uopće moguće mazati ili bi se moralo špricati? Da li će i to uopće riještiti problem.

Hvala unaprijed svima na savjetima, totalno sam zapeo i dalje ne mogu bez da ovo riješim.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ako je bio debeli sloj lepka koji je probio po furniru prilikom presovanja bice jako tesko ispraviti utrljavanjem. A obicno bude to. Ako je to onda samo spricanje na nitro bazi da ujednaci.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

runer wrote:Ako je bio debeli sloj lepka koji je probio po furniru prilikom presovanja bice jako tesko ispraviti utrljavanjem. A obicno bude to. Ako je to onda samo spricanje na nitro bazi da ujednaci.
Koju diznu na šprici treba koristiti za špricanje.
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

ukoliko dolazi do šarenila, to je jedino zbog neravnomjerno namazanog ljepila .
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Za nitro bajc koristim 1.3 diznu ta mi se pokazala najbolje.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nitro bajc na zalost ne resava taj problem(cak stavise jos vise se vidi),probao sam mnogo vrsta bajceva i svima toplo preporucujem bajc na vodenoj bazi za masiv(jeftinija varijanta) dok za furnirani program iskljucivo koristim sinteticki bajc (razredjuje se acetonom)VRHUNSKI JE

sve fleke i nepravilnosti ,lepak koji je iscureo ili nije oslajfan pokrije kao da ga i nema-drugim recima savrsen-boljka mu je sto je poprilicno skup,ali vredi svaku paru.

u pitanju je SAYERLACK-ov program :buga:
uvek ista nijansa(jer se mesa iz praha) samo njega koristim.:prs:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

singer
Danas 12:02:04

nitro bajc na zalost ne resava taj problem(cak stavise jos vise se vidi),probao sam mnogo vrsta bajceva i svima toplo preporucujem bajc na vodenoj bazi za masiv(jeftinija varijanta) dok za furnirani program iskljucivo koristim sinteticki bajc (razredjuje se acetonom)VRHUNSKI JE

sve fleke i nepravilnosti ,lepak koji je iscureo ili nije oslajfan pokrije kao da ga i nema-drugim recima savrsen-boljka mu je sto je poprilicno skup,ali vredi svaku paru.

u pitanju je SAYERLACK-ov program
uvek ista nijansa(jer se mesa iz praha) samo njega koristim.
koliko su dobri nisu skupi,topla preporuka. :prsgore:
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

sa nitrom je tesko to popraviti osim ako bi uzeo tintu ili koncentrat pa toniro PU temeljni lak al opet zavisi koja nijansa je u pitanju

vodeni bajc na furnir nemoj ni u kom slucaju

probaj sa akrilnim bajcom :)
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
miloscale
Majstor majstora

Post by miloscale »

slazem se sa singerom 100% bas je dobar za takve stvari a verovatno je doslo zbog lepka do sarenila a kda spricam pistoljem i ja koristim diznu 1.3 i malo smanjim pritisak
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ja koristim hvlp pistolj sa 1.3 diznom,lepezu na full(prekriva oko 35-40cm) i ukrstam prskanje odma jedno za drugim, i vazda bude savrseno uniformisano cak i sa wenge bajcom :happy:

od tada ne menjam bajceve(a mozda bih i mogao ::neznam:::smejanje::smejanje::smejanje:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Staviti ću ovdje sliku da vidite, ali mislim da nije problem u ljepilu i to iz dva razloga....prvo uzeo sam duplo deblji furnir, stvarno kvalitetan i drugo neki dijelovi jako uniformno upijaju boju, a neki jako šareno, a nanos ljepila je bio skroz jedank po cijeloj površini, točno ovisno o listu furnira.
Mislim da je uzrok problema u odabiru furnira koji nije identičan u cijelom buntu.

Å to se tiče isprobavanja bajca tu sam jako ograničen jer imam potpis arhitekta ispod jedne nijanse i toga se moram držati.

Sutra dodatno idem na savjetovanje tamo gdje sam kupio bajc da vidim što oni kažu (vrata vozim sa sobom).

Vjerujem da će špricanje riješiti problem (ustvari molim boga jer inače nemam pojma kako ću dalje).
Last edited by tomislavm on 05 Feb 2012 18:29, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

lepi-jedna napomena,za materijal koji ce se bajcovati -mora biti savrsena zica-godovi,bez ostecenja,ogrebotina....
sve se to vidi neverovatno a pogotovo na bajcevima tamnijih nijansi,drugim recima trazi savrsen kvalitet i savrsenu pripremljenu podlogu pre bajca.

120 granulacija povrsine pred bajc je jako gruba iz prostog razloga sto ces osnovni premaz morati naneti u puno vise slojeva(ni to nije problem) vec kad budes smirglao osnovnu doci ces u situaciju dok poravnavas povrsinu da negde proderes i bajc.:stolt:

dakle,podlogu pripremiti na p240-barem iskljucivo rucno ili vibracionom slajfericom i nema brige,osnovni naneti u 3 sloja bogato da se ima mesa za smirglanje i ocekivati vrhunske rezultate :pljesk:
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Evo samo da se "pohvalim" uz pomoć savjeta sa foruma i malo prakse mislim da mi sad bajcanje dobro ide....
Sve ovo špricano je i lakirano doma na dvorištu i ispalo je odlično (bar se meni tako čini, ali slobodno kritizirajte).

Slika1
Slika2
Slika3

A gdje sam prije griješio.....prvo kod šmiglanja, krenuo sam od prefine gradacije....najbolje mi se pokazalo 80,100,120,180, za dalje nisam imao potrebe jer se nikakvi tragovi ne vide niti kad se pobajca.
Drugo, treba špricati, a ne mazati bajc...puno ljepše ispada.

Lakiranje se pokazalo kao najlakše, samo treba kupiti kvalitetan lak, konkretno koristio sam lakove firme Adler.
Pezzo
Ultra majstor

Post by Pezzo »

Sve je obrušeno jako dobro sa excentar brusilicom sa 120 šmirglom
-------

Zdravo Tomo,

mogao bi posle 4 godine u profilu i da upises odakle si... valjda nema razloga za strah :)

Drvo i furnir se ne bruse tako vec tracnom i uvek uzduz vene. Zavrsna smirgla je uvek 180 ako bojis i lakiras, a ako tretiras uljem, voskom, politiras i sl. onda ide i finija.
Fleke o kojima si pisao su u samom furniru i to nisi mogao da ispravis, osim da si izbeljivao hemikalijama, mada to retko ko radi i po industrijama. Jednostavno, tako ti je naletelo i to nisi mogao da vidis pre nanosenja tinte.

Tinti ima mnogo vrsta, a najgore se nanose nitro i one sa acetonom. Brzo se suse i skoro je nemoguce da se ne primete tragovi kretanja pistolja, bude dosta neujednaceno nanesena boja.
Kako ces koju tintu nanositi, zavisi od samih osobina tinte, pojedine se mogu naneti iskljucivo pistoljem. Sve je tu od slucaja do slucaja.

Pre bajcovanja se moraju praviti probe i po potrebi tinta korigovati dok se ne dodje do zeljene nijanse i to se mora uporedjivati na jakom dnevnom svetlu. Ista tinta na drugom drvetu ce imati drugi izgled.

Koriscenje male dizne za bajcovanje u 99% slucajeva nije dobro. Dizna najcesce treba da bude 1.5-1.7 i da se dobro otvori za skoro sve vrste tinti/bajceva, da bi se dobila bolja uniformnost boje, ali sve je to stvar rutine i iskustva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Alal vera ako mozes trakastom da obrusis nesto sto je furnirano a da ne protrcis kroz furnir.

Inace ekscentar (random orbit) je upravo namenjena za zavrsno smirglanje drveta, furnira... Mozda si mislio na vibracionu, koja zaista nije za to jer ostavlja kruzice, ali ovo nije ista alatka.
Post Reply