Tema je poprilicno bajata (mada je ne treba zatvarati jer je uvek aktuelna i korisno je cuti druga iskustva), ali ne mogu da se suzdrzim,mada je situacija trenutno losija nego kada ste vi pre pola godine diskutovali.
Po meni jedini propust u svim vasim kalkulacijama je sto niste uneli prosecnu (znaci ima ih puno) srpsku musteriju,koja hoce brzo,kvalitetno i jeftino!!!Od takvih mi se dize kosa na glavi i zaista vise nemam strpljenja.
Po satu ili po poslu pitanje je sad?!Keramicar uzme 7EU po m2 plocica,zamesa lepak i pici.Kod nas,kada se radi komadni (citaj unikatni) namestaj ima puno rada (nabavka materijala,secenje,lepljenje,dihtovanje,okreci,obrci,smirglanje,bajcovanje,lakiranje,smirglanje,zavrsno lakiranje,sklapanje,transport,montaza,.....,puno sitnica i usputnih problema sam izostavio) ,a i praznog hoda (stelovanje masina,zamena alata,...),a ko ce to da plati po realnoj ceni?!
Serijski namestaj su nekada kupovali sljakeri,radnicka klasa,a onaj skuplji,komadni,doktori,advokati,...,i to se narucivalo po pola godine,godinu unapred.
Danas vise nema pravila,oni sto imaju puno para cenjkaju se kao na pijaci (to secem u korenu,jedan lovaran me je pitao za cenu stola kuhinjskog,ja mu kazem recimo 5000 din , on me pita a jel moze za 4500,ja reko moze,al' dobijes sto na 3 noge!!!!) ,a oni sto nemaju para hoce extra al' za male pare.Djagi je potpuno u pravu.
Po meni najbitnije je gde si,u kom gradu.Provincija je pukla skroz,puko prezivljavanje,a prave pare mogu jos jedino da se zarade u Beogradu i Novom Sadu,sve ostalo je boranija.
A to da li je el.rucni alat Festo,Makita,Hitaci ili Einhel,to su prazne price.Jeste da je kvalitet-kvalitet,ali ako rukujes pazljivo,otprasujes i odrzavas alat uz onu u rukama Mandusica Vuka,....,nema razlike,isto se posao zavrsi.
Saljem sliku jednog od mojih unikatnih proizvoda pa bih voleo da cujem procenu,koliko bi ovaj sat mogao da kosta kod nas,a koliko u inostranstvu?!Mehanizam je Konrad,Nemacka oko 60 EU.

By
nikolaza, shot with
NIKON D300 at 2009-01-12
mbole - evo malo sam sredio sliku (sad se klikom na malu dobija velika)
Koristite link za forume sa "Thumbs" odnosno "Thumbnail size" opcijom, nemaju svi brze internet veze