Savijanje i lepljenje furnira u rolnu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Lupus
Zarezivač olovaka

Savijanje i lepljenje furnira u rolnu

Post by Lupus »

Pošto sam zarezao sve olovke koje sam imao, postalo mi je normalno da naletim na neki problem. Elem, sa furnirom nikada nisam radio. Do sada... Treba da napravim proizvod koji se satoji samo od furnira. Izgleda kao rolnica od furnira. Ustvari, i jeste rolnica od furnira. Moja pitanja su:
1. Pošto treba da ima oblik valjka, dva puta se obmotava oko sebe, da li da sečem furnir niz konac ili popreko niti drveta?
2. Kako saviti furnir a da ne pukne? Probao sam one tehnike potapanja u toplu vodu, i lepo se savija, ali kada se osuši, deformiše se.
3. Da li belo tutkalo, iliti lepak za drvo, ima uticaj u deformaciji furnira? Pitam jer mislim time da lepim moje rol-valjke :D
4. Å ta god da sam zaboravio a neko se seti da treba da se zna...:D

Inače, ovaj forum je mnogo korisna stvar. Ima šta da se pročita i nauči...
Lupus in fabula
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Furnir je dovoljno tanak da je s tim i savitljiv za oblikovanje.Drvo se pari a ne potapa. Potapa se za druge namene i u
druga sredstva.Daj skicu i dimenzije toga sta treba da uradis i dobices od nekoga pojasnjenje.
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Dimenzije trake furnira su 245x38mm, i treba da se zarolna tako da ima dva sloja, dobija se valjak unutrašnjeg prečnika 39mm. Kako se seče? Uzduž ili popreko? Idem sad da naparim jednu traku za probu. Pretpostavljam da se deformisao zbog potapanja... :forvonad
Lupus in fabula
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Neka ti vlakna idu po ovih 245mm.
Mazanje lepkom (belim) ce mu verovatno dati dovoljno vlage za to savijanje.
Trebalo bi da ga motas oko valjka pomenutog precnika i da ga obmotas necim, mozes da probas za strec folijom (moze i ona kuhinjska)
Koji furnir?
Lupus
Zarezivač olovaka

Post by Lupus »

Bukov. Moooožda i jasenov, i on mi deluje lepo. Probao sam i topolu, ali on je neukrotiv, bar za moje namene.

Sad sam namotao dve trake oko onih malih valjkastih plastičnih kutija za foto filmove. Jedan na moj totalno pogrešan način, i drugi na Branimirov način. Dakle potapanje u toplu vodu i parenje iznad šerpe sa ključalom vodom. Razlika je drastična! Branimir je u pravu. Moje potopljeno parče se deformisalo prilikom sušenja toliko da ni ne mogu da ga svučem sa kalupa, ispucalo je i rasteglo se za 18mm(!?) više nego što je bilo u suvom stanju. Ovo napareno parče se dostojanstveno zamotalo u pravilan valjak, lako se svlači sa kalupa i zadržava zadatu formu. Brzo se i osušilo.

Marice i Ivice, obmotao sam ih auto trakom, može da se upotrebi više puta. Eh, da! Sekao sam trake i duž niti i popreko niti. Ove popreko su se pokazale lakše za savijanje i ne narušava ni estetiku ni funkcionalnost. mada znam da treba obrnuto, duž niti. :D
Lupus in fabula
Post Reply