Varenje tracnih testera
Srebrni lem imaš za kupiti u žicama u svakoj malo boljoj željezari
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
Ђтркићу,Å trkić wrote:Slobo mislim da nisi ovaj puta u pravu materijal sa kojim se je varilo u to vrijeme je bio srebrni lem u traki širine cca 1-2 cm i u roli od par metara i materijal taj lem je baš srebrne boje a kolko zman mesing je zlatno-žute boje.
Ово је озбиљна фирма и требало би да јојверујемо!
http://www.messer.hr/products/castolin/ ... atianb.pdf
Погледајстрану 5 - шта се којим лемом леми.
Друга је ствар што и ја имам још пар кила Ð отенбергер сребрне електроде за хатлетовање (са 23% сребра) и често њу употребим јер тренутно немам месингане електроде иако је то грех.
Дођох, видех, побледех
ja varim mesinganim limom i boraksom,beli prah{nije onaj} krajevi testera iseceni pod 90 obruseni pod konus na nulu zagrejani u aparatu na odredjenu temperaturu neznam koliko stegnuti kao pod presu ,otpusteni iz stege i ponovo odgrejani na isrtom aparatu ali rucica ide u drugom smeru dok ne poplavi mislim da se isto propusta struja ali manji napon i to je to .Traje dok ponovo ne pukne.celu apareaturu ,mesingane listice i boraks imam al to nije upotrebljeno poodavno.Bansekom se ne sece univer i medijapan a testere su zadnji put dobro zavarene pa ne pucaju. sloba 10 je u pravu iako pise cirilicom i mislim da ko hoce ipak ga razume i bez prev odioca
Slobo ja nevelim da sam ja najpametniji i da sve znam a da drugi nemaju pojma i da se sa mesnigom neradi to šta se radi nego iz iskustva, i to ne da sam jednom starome pomagao i rezao mu lem trakicu za varenje nego ko zna kolko puta i pamćenje me služi još uvjek izvanredno i znam da je na kutiji original zapakiranoj pisalo srebrni lem i da je taj lem srebrne boje.
A sada ko će čime da radi i kod koga i na koji način to je njegova stvar ja sam samo htio reći svoja iskustva koja sam doživio i vidio i kako je moj stari radio pred 20 i kusur godina.
Namojte me krivo shvatiti ALI u to vrijeme je on tako radio i to ne jednom nego godinama i ne samo na toj pilani nego u široj regiji.
Ja sam ovo napisao da bi čovjeku bilo po meni pristupačno za odraditi posao jer na ovaj način netreba mu nikakva struja i neki grijači i dodatno ulaganje i izrađivanje neke mašinerije.
E sada da napomenem da danas stari još uvjek vari pile ALI negije bate na kovačkoj vatri nego ima taj trafo ili kako god se zove i stavi pilu da se ugrije i zavari ju aparatom,neko je napomenuo MIG ili MAG postupkom aparatom i sa MESINGANOM žicom,ALI to je nakon 20 i kusur godina kasnije.
Ako sam nešto krivo rekao ili nekoga krivo uputio ja se izvinjavam namjera mi je bila čovjeku pomoći na najjednostavniji i najjeftiniji način i ništa drugo.
A sada ko će čime da radi i kod koga i na koji način to je njegova stvar ja sam samo htio reći svoja iskustva koja sam doživio i vidio i kako je moj stari radio pred 20 i kusur godina.
Namojte me krivo shvatiti ALI u to vrijeme je on tako radio i to ne jednom nego godinama i ne samo na toj pilani nego u široj regiji.
Ja sam ovo napisao da bi čovjeku bilo po meni pristupačno za odraditi posao jer na ovaj način netreba mu nikakva struja i neki grijači i dodatno ulaganje i izrađivanje neke mašinerije.
E sada da napomenem da danas stari još uvjek vari pile ALI negije bate na kovačkoj vatri nego ima taj trafo ili kako god se zove i stavi pilu da se ugrije i zavari ju aparatom,neko je napomenuo MIG ili MAG postupkom aparatom i sa MESINGANOM žicom,ALI to je nakon 20 i kusur godina kasnije.
Ako sam nešto krivo rekao ili nekoga krivo uputio ja se izvinjavam namjera mi je bila čovjeku pomoći na najjednostavniji i najjeftiniji način i ništa drugo.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Stvari se malo promenile godinama.
Srebrni lem se koristio iz prostog razloga sto je moglo da se radi jednostavnim alatom, odnosno temperatura na kojoj se topi je mnogo niza od one koja je potrebna za mesingani. Trafoa, pa ni struje nije bilo na svakom cosku.
Mesingani naravno daje kvalitetniji spoj, ali trazi i alat.
Tako da: svi ste u pravu
Srebrni lem se koristio iz prostog razloga sto je moglo da se radi jednostavnim alatom, odnosno temperatura na kojoj se topi je mnogo niza od one koja je potrebna za mesingani. Trafoa, pa ni struje nije bilo na svakom cosku.

:skool: :skool: :skool:mbole wrote:Stvari se malo promenile godinama.
eto lijepo je rečeno . Vjerujem da Å trkić zna o čemu priča, jer je sa ocem to radio , a normalno da se tehnike sa vremenom mijenjaju , pa tako i to . Doduše mislim da je ova Å trkićeva tehnika zavarivanja zgodna za uradi sam tehniku kod kuće, jedino mora se imati izvor jake vatre ( brener ili sl. ) i jednostavno sam sebi pomoći riješiti problem.
Last edited by ropee on 20 Jan 2012 14:31, edited 1 time in total.
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.
Ђтркићу немојбити на крајсрца!
Ија сам лепо написао "Друга је ствар што и ја имам још пар кила Ð отенбергер сребрне електроде за хатлетовање (са 23% сребра) и често њу употребим јер тренутно немам месингане електроде иако је то грех."
Ð азлика у цени те (ротенбергер) електроде и месингане електроде је вееелика али...
Некада смо радили оним што смо имали и до чега смо могли доћи.
Сад, ако он МОÐ А да купи материјал за варење боље је да купи нешто што је много јефтиније а даје јачи споју његовом случају.
Само опуштено Ђтркићу и нема љутиш!
Ија сам лепо написао "Друга је ствар што и ја имам још пар кила Ð отенбергер сребрне електроде за хатлетовање (са 23% сребра) и често њу употребим јер тренутно немам месингане електроде иако је то грех."
Ð азлика у цени те (ротенбергер) електроде и месингане електроде је вееелика али...
Некада смо радили оним што смо имали и до чега смо могли доћи.
Сад, ако он МОÐ А да купи материјал за варење боље је да купи нешто што је много јефтиније а даје јачи споју његовом случају.
Само опуштено Ђтркићу и нема љутиш!
Дођох, видех, побледех
A ma brate Slobo neljutim se i neprihvaćam sve k srcu nego sam htio dati čovjeku za njega,po mom skromnom mišljenju,najjeftiniju varijantu.
Nekog debelog željeza ima sigurno da napravi batove za grijanje vatre će naći negdje da ga beš a lema iskopaće ga negdje komadić i za prvu pomoć smo se snašli.
Znam da su danas svi ti MIG,MAG,TIG i ko zna koji više aparati i postupci lakši i brži i bolji al kad čovjek nema nema,jedino je pitanje kolko je njemu sve to dostupno mislim blizu ili brzo da negubi cjeli dan na put da bi zavario dvije tri pile i čtvrtu ostavio za posal i još pokoji eurić za gorivo,ali tu je onda i pokoja snogu pa marendica i eto ti cifre.
Slobo tebi svaka čast na znanju i praksi tu se vidi da znaš o čemu pričaš tu kapa dolje,ja sam imao samo namjeru čovjeku dati jedan recimo povoljniji princip.:skool:
Nekog debelog željeza ima sigurno da napravi batove za grijanje vatre će naći negdje da ga beš a lema iskopaće ga negdje komadić i za prvu pomoć smo se snašli.
Znam da su danas svi ti MIG,MAG,TIG i ko zna koji više aparati i postupci lakši i brži i bolji al kad čovjek nema nema,jedino je pitanje kolko je njemu sve to dostupno mislim blizu ili brzo da negubi cjeli dan na put da bi zavario dvije tri pile i čtvrtu ostavio za posal i još pokoji eurić za gorivo,ali tu je onda i pokoja snogu pa marendica i eto ti cifre.

Slobo tebi svaka čast na znanju i praksi tu se vidi da znaš o čemu pričaš tu kapa dolje,ja sam imao samo namjeru čovjeku dati jedan recimo povoljniji princip.:skool:
Čovijek sniva a Bog realizira!