Kada "odu" baterije
Koja ti je Amperaža na baterijama ili šta piše na aku Bušilici ?? 18 V ok to sam video na punjaču a snaga bih trebala da je 1,3 Ah ako se nevaram da je tako kod većine odprilike sa 18 V Evo našo sam je to je ta jel tako Tehničke karakteristike busilice FERM POWER skinute sa neta.
Napajanje 18V 1,3Ah (NiCd)
Vrijeme punjenja 1-2 h
2 brzine
Max.zaokretni momenat 10 Nm
Prihvat 1/4" 6,3mm
Kut zaokretanja 0°-90° (u 5 koraka)
Rotacioni mehanizam 0-360°
http://www.limundo.com/kupovina/Masine- ... K2/3690489 Aj saću ti da ti dam sve polako !
Napajanje 18V 1,3Ah (NiCd)
Vrijeme punjenja 1-2 h
2 brzine
Max.zaokretni momenat 10 Nm
Prihvat 1/4" 6,3mm
Kut zaokretanja 0°-90° (u 5 koraka)
Rotacioni mehanizam 0-360°
http://www.limundo.com/kupovina/Masine- ... K2/3690489 Aj saću ti da ti dam sve polako !
Dva put zine , a tri put slaže
Snaga se meri u vatima a u Ah je kapacitet.
Ako bateriju kapaciteta 1.3 Ah punis 2 sata tim punjacem, pod uslovom da je baterija potpuno prazna, to znaci da taj punjac daje struju od oko 650mA.
Pitanje glasi: kolike je snage (u vatima) ta srafilica. Odatle i iz napona baterije mozes da izracunas koliku struju mora da da ispravljac na koji zelis da je okacis. Baterijama struja nije problem, one mogu da daju jako velike struje. Ali punjacima jeste, posto jednostavno nisu tako pravljeni.
Ako bateriju kapaciteta 1.3 Ah punis 2 sata tim punjacem, pod uslovom da je baterija potpuno prazna, to znaci da taj punjac daje struju od oko 650mA.
Pitanje glasi: kolike je snage (u vatima) ta srafilica. Odatle i iz napona baterije mozes da izracunas koliku struju mora da da ispravljac na koji zelis da je okacis. Baterijama struja nije problem, one mogu da daju jako velike struje. Ali punjacima jeste, posto jednostavno nisu tako pravljeni.
Pa da bole snaga ali i amper ! Ustvari preko tog punjača ja mislim da bih išao najbolje konvertor tipa ovaj http://www.powerstream.com/dc-2171.htm recimo i onda bih mogao da pegla sa njom preko njega !!
Dva put zine , a tri put slaže
Misliš da bi napajanje od kompa imalo dovoljno snage da napravi pravi obrtni moment na bušilici . A i baterije su 18v , a napajanje je 12v.maricaiivica wrote:Napajanje za racunar nekada moze da posluzi (12V) a nije skupo (do 1000 din).
Da bi ga ukljucio, moras da simuliras prikljucenu maticnu plocu a to napravis tako sto zelenu zicu sa konektora spojis sa nekom od crnih. Tada se upali napajanje (zavrti kuler) i dobijas napajanje 12V 10ak A (+ gratis 5V 20A i 3.3V 30A cca)
- maricaiivica
- Moderator
Ne, za motor od 18V. Za motore od 12V, naravno. Zato sam napisao "nekada". Iskreno, nisam video tih 18V na slikama, ali ovo moze nekada nekome da posluzi.Nikolasd wrote:Misliš da bi napajanje od kompa imalo dovoljno snage da napravi pravi obrtni moment na bušilici . A i baterije su 18v , a napajanje je 12v.maricaiivica wrote:Napajanje za racunar nekada moze da posluzi (12V) a nije skupo (do 1000 din).
Da bi ga ukljucio, moras da simuliras prikljucenu maticnu plocu a to napravis tako sto zelenu zicu sa konektora spojis sa nekom od crnih. Tada se upali napajanje (zavrti kuler) i dobijas napajanje 12V 10ak A (+ gratis 5V 20A i 3.3V 30A cca)
U tvome slucaju, ako ipak upotrebis napajanje racunara, srafilica ce raditi sa nesto manjim momentom a sasvim solidno. Ako imas neko staro napajanje, nije tesko da se proba.
Ima jos jedna stvar, video sam nekoliko tih kineskih modela na kojima pise 18 pa cak i 36V a kada bateriju uzmes u ruku, kao perce lagana. Baterije su 9,6V! Ako imas mogucnost, premeri ili otvori pa prebroj celije (svaka je po 1,2V)
Joj... ti bas ne razumes ove stvariMapleMan wrote:Pa da bole snaga ali i amper ! Ustvari preko tog punjača ja mislim da bih išao najbolje konvertor tipa ovaj http://www.powerstream.com/dc-2171.htm recimo i onda bih mogao da pegla sa njom preko njega !!

Ne mesaj Ah (amper sate) i A (ampere).
Amper sati oznacavaju kapacitet baterije i kaze da neka baterija od na primer 3Ah moze da daje struju od 1 amper tokom 3 sata (naravno na svom nazivnom naponu). Baterija kao takva moze da da i mnogo vecu struju, ali ce je naravno davati krace vreme. Ovu karakteristiku imaju samo baterije i nista vise. Amper sati "ne vaze" za punjace, ispravljace, pretvarace i slicno.
Amper je sasvim drugacija velicina i govori kolika je jacina struje koja protice kroz neko kolo. Bilo kakvo kolo, ali nas u ovom konkretnom slucaju interesuje motor srafilice. Ta velicina se ne izrazava na alatu posto je zavisna, odnosno koliko ce ampera povuci motor zavisi od opterecenja, konkretnog motora, elektronike u srafilici... i slicnih stvari.
Posto znamo napon (on je onoliki koliki je napon baterije), a na srafilicama je najcesce ispisana snaga motora, iz toga mozemo da izracunamo koliku ce maksimalnu struju povuci srafilica (I=P/U).
Ispravljac kojim hocemo da napajamo srafilicu mora imati mogucnost da da VECU struju pri istom naponu na kome su baterije, nego sto je maksimalna koju srafilica moze da povuce. U suprotnom, ispravljac ce da ispusti "beli dim" (u svaki elektricni uredjaj, prilikom proizvodnje pakuje se odredjena kolicina belog dima. uredjaj radi dok ne ispusti taj dim

Nadalje, punjaci za baterije generalno daju manju struju nego sto alat koji okacis na tu bateriju moze da povuce.
Evo ti prost primer koji si sam naveo. Tu bateriju od 1.3Ah, punjac puni dva sata. Sta mislis da li srafilica moze da radi sa tom baterijom dva sata bez prestanka? Znaci ne da ti njome srafis dva sata, vec da je ukljucis i ne gasis je naredna dva sata, posto je nisi ni punio "ponekad" vec bez prestanka. Nesto "mi se javlja" da ce da se zaustavi nakon max 30 minuta.
Posto "ne moze nesto bez nista", baterija moze da da samo onu struju koja je u nju prethodno ugurana punjacem. Ako je punjac punio dva sata, a ona se potrosi za pola, to znaci da srafilica vuce 4 puta vecu struju nego sto je davao punjac.
Komp daje 12V a tvoja busilica ocekuje 18V.
Ne mogu da nadjem na netu kolika je snaga motora (mozda pise na samoj busilici), mada ne ocekujem da je bas slabasna.
Posto je napon nizi, srafilica ce se vrteti sporije i to dosta sporije.
Ako imas vec neko PC napajanje, mozes da probas, ako tek treba da ga nabavljas, mislim da se ne isplati. Boje nadji gde da ti zamene uloske u baterijama, ili juri neki posten ispravljac.
Ne mogu da nadjem na netu kolika je snaga motora (mozda pise na samoj busilici), mada ne ocekujem da je bas slabasna.
Posto je napon nizi, srafilica ce se vrteti sporije i to dosta sporije.
Ako imas vec neko PC napajanje, mozes da probas, ako tek treba da ga nabavljas, mislim da se ne isplati. Boje nadji gde da ti zamene uloske u baterijama, ili juri neki posten ispravljac.
Ovde je samo tebi mozda jasno sta si hteo da kazesMapleMan wrote:Meni je jasno bole da motor mora da pokreće data snaga motora.

A sa cega da dovede struju na pretvarac? Ako mislis na ona konvertor napona za koji si stavio link, on je 20 evrica, a cela nova srafilica sa sve baterijama je 40. Plus ti treba jos nesto sa cega ces da dovedes struju na pretvarac, i to nesto mora da moze da da struju za napajanje srafilice (koja pretpostavljam da nije bas mala). Slabo isplativo.MapleMan wrote:Zato oma neka koristi pretvarač i tačka i preko njega neka pegla sa njom