stol za ručni cirkular i glodalicu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Ivan 1
Samostalni majstor

stol za ručni cirkular i glodalicu

Post by Ivan 1 »

Pošto sam savladao debljacu, odlucio sam se napraviti stol za rucni cirkular i glodalicu.
Ploca stola je dimenzija 120 x 100.Napravio sam ju od hrastovih dasaka 2cm ljepljenjem.
Još jednu takvu plocu od 2cm debljine i zalijepio ih jednu za drugu kontra, stim što sam na gornjoj ploci ostavio šliceve za vodilice.Na sve to stavio sam lim 5mm.Mislim da je to malo predimenzionirano jer ploca sa cirkularom i glodalicom i podizacima mislim da ce težiti preko 100kg.
To sa daskama htio sam raditi da malo naucim ljepljenje i spalanje dasaka.
Lim bi mogao i 3 mm ili bez njega, ali ovaj sam imao i pokazalo se dobro zato što se malo uvija i gornju plohu sam dobio gotovo idealno ravnu.
Stol je u završnoj fazi.
Smislio sam nekakav sistem ppodizaca i klizaca za vodilicu.
Podizace sam isprobao i rade jako dobro.
Kada sve to montiram onda cu vam reci jesam li se zaje..
E sad trebam savjet:
Da li da taj lim bojam jer ce se ionako boja skinuti grebanjem.
Drugo pitanje: noge bih radio od stare htastove štafle (recimo 7x5 cm).
Kako ih spojiti jednu za drugu i kako pricvrstiti na stol da sve to bude stabilno obzirom na težinu stola.
Evo nekih skica i slicica u fazi izrade.
Image
Image
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Kad nisi siguran pogledaj kako rade drugi :)
Jos nigde nisam video fabricku ofarbanu plocu stola, tako da verovatno ima neki razlog za to. Jedan je sigurno sto bi se skidala boja, a drugi koji mi pada na pamet je da po farbi materijal losije klizi.

Sto se tice nogu, mozes da ih spojis ovako kao na slici, s tim da bi ja dodao "suknjicu". Ne mora da bude duboka (da bi manje smetala pristupu odozdo), vec samo da poveze noge u gornjem delu. U uglovima povezes suknjice po jednom letvicom pod 45 stepeni. Ona je tu da malkice dodatno ukruti ugao, i da za nju mozes da odozdo zasrafis plocu.
E sad, zbog povelike tezine ja bi dodao i po jednu dijagonalu izmedju nogu. Dosta je na dve strane koje su normalne jedna na drugu. Ili sve zajedno zatvoris nekim univerom, sperom sta ti je vec pri ruci, gornji deo ostavis za usisavanje prasine, a ostatak iskoristis za recimo fioke sa listovima testere i glodalima. Ako zatvaras ovako, onda ti suknjica i donji veznik trebaju samo na onoju strani gde su vrata, posto njihovu ulogu preuzimaju bokovi odnosno ledja. Tezinu nose hrastove noge koje si pomenuo, i one to mogu bez problema, a sve ovo ostalo sluzi samo da mu ne da da se upreda.

PS
Ovo do sad izgleda odlicno
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Ja bih još dodao to da ako si u mogućnosti i od volje da tu gornju ploču od lima probaš nekako ispolirati netreba neki visoki sjaj da se dobija i ona najfinija završna obrada metala ali što finije to bolje.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Slucajno sam bas danas naleteo na ovo: http://www.popularwoodworking.com/artic ... ter_table/

Pogledaj, mozda mozes da maznes neku ideju (imaju kompletni planovi u .pdf-u)
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Mbole hvala na savjetima.
Nisam ljepio onaj aluminijski u profil nego ga ušarafio.
Već sam ga 3 puta vadio zbog poravnanja s limom.Kod nas u Hrvatskoj ovu nedjelju je uskrs i gosti su mi došli ne u nedjelju nego večeras do nedjelje.Ne znam kad je kod vas uskrs ali svima vama želim sretan uskrs.
Jedva čekam radni dan.
Å trkiću, hvala na savjetu ako ne bude druge namazat ću ga slaninom ima da klizi.
Smislio sam klizač za vodilicu ali i ako bude funkcionirao šaljem slike.
(Vario sam ga hrastovim elektrodama 2.5mm što mi je poslao pajja)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Revnosni posetioci našeg foruma i te kako će se informisati vezano za" STO ZA RUČNI FREZER " jer smo o toj temi rekli i napisali sve što se dalo reći i napisati.
Rubrika " PITAJTE STOLARE"
Ukoliko neide pogledajte par ruskih sajtova na kojima je ta tema obradjena a evo i linkova

viewtopic.php?id=670

search.php?search_id=948095664

http://woodtools.nov.ru/big/TAOW/The_Ar ... orking.htm

Mada ima još milion drugih linkova koji se bave ovom temom , a ukoliko niste zadovoljni priloženim na pp ću Vam poslati SVE linkove koje sam uspeo pronači na netu po TEM PITANJU ( OKO DVADESETAK)
Last edited by šarenko on 11 Apr 2009 08:17, edited 1 time in total.
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Dobro jutro svima.

Kolega Ivane ako se smije znati od kuda si iz kog dijela HR.E sada šta se tiče slanine i podmazivanja ploče to je jako dobra ideja i pada mi na pamet još jedna usko vezana uz slaninu.Naime bilo bi ti dobro da ploču dobro ali baš onako dobro namažeš slaninom i pustiš je negdje vani preko noći tako da njoj imaju nesmetan pristup kućni ljubimci mislim mačke i psi i nakon nekoliko noći trebala bi biti super visokog sjaja.:lol:Naravno malo se šalim ali ko zna možda bi i uspijelo.Jedna zamolba ako ti se bude dalo da malo detaljnije slikaš te svoje podizače da vidimo.Pozdrav i tebi i sretan Uskrs tebi i tvojoj familiji i ljep i ugodan vikend.
Čovijek sniva a Bog realizira!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ovde je uskrs iduce nedelje (19.04).
Nemoj slaninu, umastices daske, a i greota je, bolje da zavrsi na nekom rostilju :)
šarenko
Majstor

Post by šarenko »

Ma to ga Å trki pali slaninica je dobra za dasku ali onu gornju na stolu u tanjiru sa dosta luka i okolo dekorisano ROÅ TILJSKIM PROIZVODIMA
Nije znanje znanje znati, Već je znanje znanje dati
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Malo je bila gužva, pa se nisam javljao.
Å trkiću, ja sam iz ravne Slavonije, malo sam nekulturan nisam ništa napisao o sebi, ali ću kad uhvatim vremena.
Krenuo sam dalje sa svojim stolom.
Klizač za vodilicu (ili kao se već to zove), uradio sam kao na slikama.
Image

Image

Image

Vodovodnu cijev 1/2 cola, rasjekao sam po dužini brusilicom (izvadio malo manje od 1/4 kružnog isječka).
U nju idealno sjeda šipka fi 15mm vučeno željezo.
Na 30 cm šipke navario sam komad lima 5mm koji će zapravo nositi vodilicu sa jedne i druge strane stola.
Sama vodilica bila bi sanduk 13x12 cm, sa jedne strane za cirkular, a sa druge za glodalicu sa odvodom za piljevinu.
Ali ja ne znam da li će to sve raditi dok ne namontiram.
Pitanje:vodilicu bi radio od jako stare hrastove daske 2cm.
Može li to drvo još raditi ili uvijati se.

P.S. Å trkiću šaljem ti detaljniji plan podizača.
Image
Trokut stranice 28cm. Å ipka fi 14cm.
Image
Troku isti sa navarenim cijevima u koje idu šipke.
Image
Treći klizni trokut koji diže glodalicu.
Njega podiže navojna šipka fi 10mm sa korakom od 1mm, tako da je jedan okret sa onom kurblicom sa skice koja je na stolu 1mm.
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Konačno se izrodio.
Napatio sam se ali se isplatilo.
Funkcionira odlično. Rješio sam i kočnice frezera i cirkulara. Evo slika.
ImageImageImageImageImage
ZvonaHR
Šegrt

Post by ZvonaHR »

Ivane! bili se to moglo vidjeti uživo
Ivan 1
Samostalni majstor

Post by Ivan 1 »

Bilo bi mi drago
Post Reply