polica u zidu

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
hr1u00
Brzi dodavač alata

polica u zidu

Post by hr1u00 »

Bok,

Imam udubljenje u zidu od starih vrata koja su zatvorena.
Tu bih htio napraviti police od zida do zida. Police ne bih vješao direktno na zid jer je neravan, nego bi prvo napravio okvir od dvije daske kao bočne strane i jedne gornje da poveže dvije bočne. neće biti leđa
Dimenzije su V 210 x Å  80 Dubina 30 cm.
Pošto bih radio sa lamemiranom jelovinom (koje se prodaju po trgovinskim centrima) zanima me sljedeće :
- jel debljina polica 2 cm dovoljno debela da nosi npr. knjige
- Kako povezati police sa bočnim stranicama, da police leže na letvicama ili na dva šarafa. ili da uvidam duže šarafe u police kroz bočne stranice ?
Starh me da će se ta jelovina uvijati.

Lajsne bih stavio kao okvir između polica i zida. Sve bi to skupa trebalo izgledati kao one police u zidu u američkim filmovima :-)

Nadam se da sam bio jasan
Svaki savjet je dobrodošao
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Inače debljina ljepljene jelovine o kojoj pišeš (inače nije lamelirana) je 18mm. i na širinu od 80cm. se ne bi trebala uvijati, čak i ako ju postaviš na nosače polica bez ikakvih vijaka. Ako si zamislio da police budu fiksne odnosno da drže bočne stranice onda svakako moraš staviti vijke. Preporučujem ti konfirmate + keksi ili tiple. Možda bi bilo dobro da staviš leđa jer bi ti ona još dodatno ojačavala police kad bih ih pričvrstio na njih(čavli,vijci klame). Možeš upotrijebiti i ljeplenu jelovinu 27mm. debljine pa ćeš dobiti na čvrstoći a i vizualno na masivnosti. nadam se da sam malo pomogao
Last edited by ST STOLAR on 22 Nov 2011 17:43, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Å to se tiče knjiga uvek je nestabilno jer zavisi o kojoj količini knjiga se radi. A 2 cm je slabo, u opšte slabo za knjige ,čisto iz prakse i već viđenog
Dva put zine , a tri put slaže
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Moze pojacati i kant lajsnom od dole da se dobije ukrucenje posto su knjige ipak teske.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam radio nesto sebi od te jelovine sirine 800 i dubine 250mm, bez ledja. Kod mene nije nista tesko na tim policama ali kada rukom legnem na nju, uvija se lepo... Pojacaj ti to sa nekim vertikalama, tako dobijas kutiju koja vec ima ozbiljniju nosivost.
28-ica je takodje dobra ideja.
Pozdrav
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto nece biti ledja, moras ne neki drugi nacin da ukrutis celu konstrukciju kako se ne bi klatila levo-desno.
Jedino resenje koje ja za to vidim je da policu nekako zasrafis za zadnji zid skroz gore u coskovima gde ce se ujedno i najmanje videti. Nekakav L profil, nosaci za kuhinjske elemente, ili obicna kockica od drveta usrafljena u bok i u zid. Konkretan nacin je stvar estetike, ali nekako moras da je ucvrstis jer ce se inace klatiti.

Pored toga na tu visinu, moras imati najmanje jednu a preporucljivo dve police koje ce biti usrafljene ili ulepljene ili na neki treci nacin spojene cvrsto sa bokovima, posto ce se inace bokovi izviti ko bure. Ostale police mogu da budu "mrdabilne". Kacenje mozes da resis bilo letvicama, bilo onim malim nosacima (ako uradis perforaciju i koristis nosace, mozes da slobodno setas police u zavisnosti od potreba), bilo obicnim drvenim tiplovima koje samo ubacis u odgovarajucu rupu u boku ostavis da vidi santimetar-dva i na njih polozis policu. Sta izabrati je opet stvar estetike.

Od jelovine nisam radio police za knjige, radio sam ih od univera 18mm. Ako je univer kvalitetan, na toj duzini (80cm) se nece uvijati.
Ako nista drugo, mozes da krenes sa prostom policom, pa ako vidis da se uvija naknadno dodas po letvicu od par cm visine sa prednje strane (zalepis). Uostalom jednostavno je probati. Osloni jednu dasku na dve cigle onako kako ce stajati, naslazi knjige odozgo, pa ako krene da se uvija, dodaj letvicu.

Postoji i resenje da police kacis direktno na bocne zidove.
Napravis police koje sa prednje strane imaju suknjicu, odnosno letvicu visine recimo 3cm. Za bocne zidove zasrafis letve 3X3cm, i jednostavno polozis policu na njih. Ona letvica sa prednje strane sluzi da dodatno ojaca policu kako se ne bi krivila ali i da sakrije letvice na bocnim zidovima. Posto je zid neravan u ovom slucaju svaku policu moras da pravis na tacnu meru bas za mesto gde ce doci.
Post Reply