Montiranje šarki ako su korpus i front različite debljine?!

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Post Reply
paxrex33
Brzi dodavač alata

Montiranje šarki ako su korpus i front različite debljine?!

Post by paxrex33 »

Pročitao sam sve što ste napisali o šarkama i mislio sam da mi je sve jasno, ali kada sam krenuo da sam bušim rupe opet mi se sve pomešalo u glavi i nisam više siguran šta da radim :forvonad:.
Evo u čemu je problem. Meni je korpus od iverice 25mm, a vrata od iverice 19mm. E sad, ono što je meni jasno je da korpus bušim po standardu 37/32.
Ali šta sa vratima. Ja bih da mi vrata potpuno prekriju korpus. Zato sam kupio šarke koje vi ovde nazivate ravne.
Ono što me zbunjuje :( je na koliko milimetara od ivice vrata treba da bude centar one rupe prečnika 35mm. Da li se i tu nešto menja ili bušim na 21.5mm od ivice vrata?
Da li je uopšte moguće ovo što ja hoću :o - da vrata debljine 19mm prekriju korpus debljine 25mm.
Hvala unapred :).
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ne smes busiti na 21,5 jer nece skroz preklopiti tu debljinu boxa ili ti korpusa pa ce korpus strcati za 6mm a da li ravna saqrka moze preklopiti tih 6mm ne znam jer nisam to radio. To ce mozda neko drugi reci.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
ST STOLAR
Majstor stolar

Post by ST STOLAR »

Da bi to izveo moraš pločicu šarke ukopati u korpus 6mm. dubine jer nepostoje šarke koje mogu preklopiti tu debljinu korpusa. :groota:
Last edited by ST STOLAR on 25 Oct 2011 19:35, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

nepostoji iverica 19mm(osim ako se nije nadula),u tvom slucaju je bolje i lepse koristiti kolenaste sarke sa upustenim frontovima jer cemu onda debljina 25 mm korpusa!!!;)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
niko
Majstor početnik

Post by niko »

Pozdrav, postoji iveral debljine 19 mm, i koliko znam jedino rjesenje ti je da ukopas sarku u korpus, ali pazi , u tom slucaju vijci su ti uglavnom u podrucju gdje je iverica rjedja, odnosno u tom srednjem dijelu.Mislim da bi ti mozda rjesenje bilo da busis makaronu i u nju da zavrces, ili mozda da busis recimo fi 10 i zalijepis tiplu pa izbusis borerom fi 3 mm i onda sarku ucvrstis vijkom 4 x 16.
svako dobro
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

singer wrote:nepostoji iverica 19mm(osim ako se nije nadula),u tvom slucaju je bolje i lepse koristiti kolenaste sarke sa upustenim frontovima jer cemu onda debljina 25 mm korpusa!!!;)
Singer, bas me iznenadi za ovih 19mm. Kako to da si ti ovo mimoisao :)
Kaindl radi ivericu 19mm a ti pogledaj njihovu paletu, imaju jako dobre cene za neke lepe dezene.
Jeste malo muka da se presaltas sa 18 na 19 kod crtanja...mora da negde pogresis, kad tad.
paxrex33
Brzi dodavač alata

Post by paxrex33 »

Auh... tako znači... znao sam da mora biti komplikovano.
Nisam nikad ni čuo ni pročitao da je neko ukopavao šarke u korpus tako da prosto rečeno nemam pojma kako se to radi.
Sumnjam da ja sa mojim iskustvom mogu tako nešto uraditi kako treba.
Lakše mi je da ostavim tih nekoliko milimetara da se vide. Ne bodu mi oči.
A što se tiče drugih vrata (da da da njih sam zaboravio da pomenem), njih ću da spojim sa ovim prvim na sredini dvotrećinskim šarkama pa ću da ih otvaram kao harmoniku. \ /
A ove ravne šarke koje sam pomenuo ću da ostavim sa strane pa ću umesto njih da uzmem neke sa uglom otvaranja od 170 stepeni i onda će sve biti OK.
Hvala svima na savetima :)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

U svoje vreme sam tražio neke specijalne šarke i čini mi se da sam kod GRASS-a video neki model koji pokriva 21mm i koji podnosi veće debljine vrata (mislim preko 25mm). Tebi je bitna ova prva dimenzija (door overlay). Ako ti nije kritično tih 4mm, onda eto rešenja.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Za sarke nisu problem debljina vrata (ja radim na 20/22mm u drvetu) nego korpusa.Rupe se buse na 21,5 (18mm
iverica) ili 19,5 (16mm iverica)i to je neki maksimum sve preko toga nije preporucljivo.Posto je korpus 25mm drbljine ili ukopavaj 5mm za nosace u duzini sarke ili skracuj vrata za po 5mm.
paxrex33
Brzi dodavač alata

Post by paxrex33 »

Hvala metabo.
Ja sam izvršio probno montiranje ovih običnih ravnih šarki juče i rezultat je, nakon podešavanja šarki, da kada su vrata zatvorena korpus ostaje vidljiv samo 2mm.
Zbunjen sam. Gledajući vaše komentare mislio sam da će korpus da viri bar 6mm.
Doduše kada su vrata zatvorena razmak između njih i korpusa je 3mm, ali mislim da je to zbog moje nepreciznosti prilikom bušenja rupa za podlošku.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

maricaiivica wrote:Singer, bas me iznenadi za ovih 19mm. Kako to da si ti ovo mimoisao :)
Kaindl radi ivericu 19mm a ti pogledaj njihovu paletu, imaju jako dobre cene za neke lepe dezene.
Jeste malo muka da se presaltas sa 18 na 19 kod crtanja...mora da negde pogresis, kad tad.
hmm,eto nisam video a ni radio sa kaindl univerom(osim sa r.plocom)tako da sam "iznenadjen i uvredjen" kao shojic :skratta::skratta::skratta:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Post Reply