šaraf u hrastovinu
šaraf u hrastovinu
Pozdrav
Novi sam na forumu. Nisam profesionalac, ali volim miris drveta. Postavio bih jedno pitanje, a to je kako najlakše zašarafiti vijak u hrastovinu. Komad je star i još k tome je dio od željezničkog praga. Pokušavam ušarafiti vijak 6x70mm, a prethodno sam izbušio rupu promjera 5mm za cijelu njegovu duljinu. Čak sam ga prethodno uronio u laneno ulje koje mi je bilo pri ruci. Ne radi se samo o jednom šarafu, a puklo mi ih je oko 30%.
Onda mu dio ostaje unutra a ja moram bušiti novu rupu pa ponovo sa neizvjesnim ishodom.
Ne znam radi li se možda o nekvalitetnim šarafima. To je količina koja mi je ostala od nečega prije nekoliko godina, a čini mi se da se i tada to znalo dogoditi prilikom šarafljenja u običnu jelovinu.
Hvala na odgovorima
Usput moram reći da je stranica odlična.
Novi sam na forumu. Nisam profesionalac, ali volim miris drveta. Postavio bih jedno pitanje, a to je kako najlakše zašarafiti vijak u hrastovinu. Komad je star i još k tome je dio od željezničkog praga. Pokušavam ušarafiti vijak 6x70mm, a prethodno sam izbušio rupu promjera 5mm za cijelu njegovu duljinu. Čak sam ga prethodno uronio u laneno ulje koje mi je bilo pri ruci. Ne radi se samo o jednom šarafu, a puklo mi ih je oko 30%.
Onda mu dio ostaje unutra a ja moram bušiti novu rupu pa ponovo sa neizvjesnim ishodom.
Ne znam radi li se možda o nekvalitetnim šarafima. To je količina koja mi je ostala od nečega prije nekoliko godina, a čini mi se da se i tada to znalo dogoditi prilikom šarafljenja u običnu jelovinu.
Hvala na odgovorima
Usput moram reći da je stranica odlična.
Ima jedna mala caka tu koju sam pokupio od mkoga tasta koji je profi stolar i to punih 55 godina, vijak namažaš pčelinjim voskom , ja sam prvo mislio da je neka šala, ali kad sam se i sam uverio u koferčetu sa šrafovima stoji minimum dva komada voska, a njega možeš naći kod bilo kog pčelara ili u pčelarskoj radnji, naravno i tada se pridržavaj saveta Nexent-a jer mislim da je lagano zavrtanje ključ problema, jeste sporije ali manje je vremena kad nemoraš da bušiš rupu ponovo jer se šraf slomio,
Probaj sa voskom pa javi hoće li da radi.
Probaj sa voskom pa javi hoće li da radi.
Moze vosak, moze i sapun, ali najverovatnije imas lose srafove.
Pored toga zeleznicki prag je tvrd ko djavo.
Za takvu kombinaciju treba ti "ozbiljan" sraf.
Recimo nesto ovakvo: http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1087
Pored toga zeleznicki prag je tvrd ko djavo.
Za takvu kombinaciju treba ti "ozbiljan" sraf.
Recimo nesto ovakvo: http://www.artinvesthome.com/katalog.ph ... catID=1087