Rotor za Ger

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
Post Reply
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Rotor za Ger

Post by TAMANAMUS »

Imam problem sa gerom CMI c-kgzs 75,samleveni su zupci na rotoru.Zupcanik se ne skida,znaci radjen je direktno na osovini.Citao sam o tom problemu ovde ali,reko,mozda ima novih iskustava pa da pitam, a interesuje me i gde bi mogao da nadjem novi rotor u slucaju da ovome nema pomoci.Trazio sam na netu ali nisam nasao,ili nema,ili ja lose trazim.
Image
Pozdrav
Last edited by TAMANAMUS on 20 Aug 2011 15:58, edited 1 time in total.
Svaka batina ima dva kraja
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Prvi put cujem za ovaj CMI, nakon malo guglanja http://heimwerker.shop.ebay.de/Heimwerk ... l?_nkw=cmi ispada da "proizvode" sve i svasta i uz to su jeftiniji i od Einhella . Meni vuce na kinesko nemacku "kooperativu" Nemci narucuju a kinezi proizvode.
Sigurno si citao moje postove o Iskrinom cirkularu.
Najbolje je da skines rotor pa obidjes servise i buvljake mozda se nesto potrefi.
Koliko znam u Kini ima brdo fabrika za alate, a samo nekoliko za motore, a ti motori su neke evropske ili americke kopije
Inace ako te neko ubedjuje na popravak puza zaboravi, i najkvalitetnija popravka nece raditi vise od 5-10 sati
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

dikar wrote:Prvi put cujem za ovaj CMI, nakon malo guglanja http://heimwerker.shop.ebay.de/Heimwerk ... l?_nkw=cmi ispada da "proizvode" sve i svasta i uz to su jeftiniji i od Einhella . Meni vuce na kinesko nemacku "kooperativu" Nemci narucuju a kinezi proizvode.
Sigurno si citao moje postove o Iskrinom cirkularu.
Najbolje je da skines rotor pa obidjes servise i buvljake mozda se nesto potrefi.
Koliko znam u Kini ima brdo fabrika za alate, a samo nekoliko za motore, a ti motori su neke evropske ili americke kopije
Inace ako te neko ubedjuje na popravak puza zaboravi, i najkvalitetnija popravka nece raditi vise od 5-10 sati
Znaci popravka puza ne dolazi u obzir,ostaje samo da nadjem isti rotor.Inace moram da priznam da sam se iznapravio piljevine ovom alatkom,cak je i Singerov poklon proban na njoj.Sve u svemu kolko,para tolko muzike.Voleo bih da cujem jos neko misljenje,Dikar tebi hvala.:tummenupp:
Pozdrav
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

na zalost i moj ti je savet kao i Dikarov.:|

sad vidis zasto blebecemo o kvalitetnom alatu!!!

naravno treba izdvojiti pare i za takav(kopije tj kineski)ali ako ces malo cesce raditi s njim prosto nema rezervnih delova kada se pokvari!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

singer wrote:na zalost i moj ti je savet kao i Dikarov.:|

naravno treba izdvojiti pare i za takav(kopije tj kineski)ali ako ces malo cesce raditi s njim prosto nema rezervnih delova kada se pokvari!!!
I ovo sam dobio na poklon,a poklonjenom konju u zube se ne gleda:D,mislim da je cena novog oko 180 jura tako da bas i nije jeftin,bar za mene.E sad bi bilo lepo da nalutam na neki odgovarajuci rotor i cepaj...
Pozdrav
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa i ovde su kineski potezni gerovi tu negde sa cenom 150-200 eura sa garancijom od 6 meseci i ima kakav takav servis . sad je Topex narucio sopstveni brand Graphite, ali potezni ger sa testerom 216 mm kosta oko 220 eura i daju 2 godine garancije.
E sad tu negde sa cenom se gura i Metabo kgs 216 je ovde oko 250 eura, a kod Vas oko 220 eura, a nije ni kgs 254 preskup.
http://shop.alatzazanat.com/elektricni- ... aji?page=4
Za taj novac i 3 godine garancije Metabo je sasvim solidan izbor. Ove modele ima i u "de lux" verzijama ali cena im je znatno veca.

Opravak tvog rotora je moguc, naravno ako ne nadjes nov. Treba da nadjes dobrog majstora jer sve zavisi od njega.
Prvo treba da se skine rotor sa osovine. Zatim sledi izrada nove od alatnih celika, zatim izrada puza i onda najbitnija stvar kaljenje osovine. Bez kaljenja puz ne bi izdrzao ni 2 sata. Onda treba ponovo da se ubaci rotor, sa kolektorom. Ako se bakarni navoj ne osteti kod vadjenja i stavljanja onda si na konju. U suprotnom dodaj jos i viklovonje rotora dakle jos 30 eura. Na kraju kad je sve gotovo sledi balansiranje novog rotora.
Sve u svemu ovo bi kostalo sa viklovanjem oko 100 eura, a ako nadjes nov rotor ne bi kostao vise od 30-40 eura.
Lane sam prijatelju menjao rotor za kutnu brusilicu od 2000w, kostao je 15 eura nov na buvljaku, kineski naravno
Last edited by dikar on 21 Aug 2011 09:49, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

singer wrote:na zalost i moj ti je savet kao i Dikarov.:|

E prijatelju Vi lepo pricate, ali mi ne slusamo.
Ja sam kupio ovaj pre par meseci http://shop.alatzazanat.com/elektricni- ... z-1200-210 samo na ovaj moj ne pise Iskra nego Raider. Karakteristike su iste, ma sve je isto samo boja i brand nije.
Doduse platio sam ga 30 eura jer je prodavcu pao na asfalt dok ga je vadio iz auta i bio je polomljen drzac zastitnog stita. 90 stepeni nije imao ni u jednoj osi, to sam sredio za pola sata. Izgubio sam jos pola sata dok nisam ispravio onaj metalni drzac sa "lenjirom", i taj je imao bacanje od 2mm u sredini. Zastitni plasticni poklopac sam potrazio u servisu, ali odgovor je bio da za taj ger sve imaju samo bas taj poklopac nemaju.
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

Mislim da se ne isplati dati pola cene novog za popravku starog.Ajd' da je kvalitet pa u redu,ovako ne vredi.Probacu da nadjem rotor na buvljaku,ako nema idemo od majstora do majstora,valjda ce se naci nesto.Ako i to ne upali kupujemo nov.Sve u svemu bogatiji smo za jedno iskustvo.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

U krajnjem slucaju, ako ne nadjes rotor kupi neki cirkular, odseci visak i napakuj
umesto ovoga (ima brusilica da radi), pored onog kojeg ces kupiti imaces jos jedan, sto i nije lose
Imam ih tri, i nekad su sva tri angazovana u isto vreme.
To ti je sugestija sa moje strane.
TAMANAMUS
Precizni šegrt

Post by TAMANAMUS »

branimir wrote:U krajnjem slucaju, ako ne nadjes rotor kupi neki cirkular, odseci visak i napakuj
umesto ovoga (ima brusilica da radi), pored onog kojeg ces kupiti imaces jos jedan, sto i nije lose
Imam ih tri, i nekad su sva tri angazovana u isto vreme.
To ti je sugestija sa moje strane.
Izvini,ali,nisam te razumeo :forvonad:
RUSTIK
Precizni šegrt

Post by RUSTIK »

imam isti ger,i nije otisao rotor na njemu nego puzni zupcanik,za koji tokar trazi da napravi 500kn a novi ger kosta 1200,tako da se neisplati popravljati
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa i kod Tamanamusa je otisao puzni navoj (....samleveni su zupci na rotoru...) bice da im je to slaba tacka.
Ako ti tokar garantira onda popravljaj, ako ne onda moras sam da odlucis. Ipak ces morati da zamenis i lezajeve i proveri u kojem je stanju onaj mali puzni zupcanik koji je drzi list testere. Ako je i taj prolupao, a obicno nije, onda novi ger, e sad koji ???
Post Reply