saloon vrata

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
saša
Majstor stolar

saloon vrata

Post by saša »

Nameravam ovih dana napraviti pregradna vrata između hodnika i verande kako bih zimi smanjio toplotne gubitke jer imam veliki hodnik koji je sada potpuno spojen sa verandom i svako otvaranje ulaznih vrata zimi podrazumeva ulazak velike hladnoće.
Pošto sam računam savlado neke osnovne stvari kada je stolarija u pitanju a ova vrsta vrata koja meni odgovara ne zahtzeva falcovanje rešio sam da se upustim u avanturu da sam izradim ova vrata.
Da pojasnim samo...kada kažem "saloon vrata" mislim na ona vrata kakva se vidjaju na saloonima u kaubojskim filmovima koja se otvaraju ka napred bez obzira s koje strane se dolazi. Negde ih izgleda zovu i "mimokretna vrata".
Vrata bih napravio od hrastovine, dole sa parapetom i velikom staklenom površinom u gornjem delu. Umesto kvake u okvire vrata bih ušrafio jednu širu dasku koja bi preuzela ulogu kvake.
Trenutno na mestu gde planiram da postavim vrata imam okvir od metalnih cevi koji ide po plafonu i poda kao i sa strane. Trenutni otvor od tih cevi je 220x 105 cm i isti mogu da smanjim na potrebnu meru.
Ono što sdam hteo da pitam je u stvari da li postoji neko nepisano pravilo kada u u pitanju hrastova jednokrilna vrata jer se plašim da ukoliko budu dimenzija 200x90 budu preteška i da se vremenom poviju pa to uzrokuje probleme. Te metalne cevi koje su ušrafljene u zid bih normalnom prikrio drvenim daskama koje bi preuzeli ulogu pervaza.
Još jedno pitanje je vezano za ove šarke nigde nisam mogao da ih nadjem na internetu, da vidim ugradne mere tj. za koliko cm se smanjuje krilo u odnosu na svetlu meru između futera...
Nadam se da je jasno svima šta sam hteo da pitam i nadam se da je postavljeno na pravom mestu.
Pozdrav svima
Image
PS valjda se ovako postavlja slika

***tishler***
ovako se postavlja slika :)

Image
Last edited by tishler on 17 Jul 2011 22:57, edited 1 time in total.
Bolje je živjeti čitav život kao milijunaš nego li sedam dana u bedi
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Izgleda da sam loše postavio sliku...
Izvinjavam se.
Možda treba ovako
Neka moderator izbriše višak
...Kada malo bolje razmislim ja ne znam kako se postavlja slika...pokušao sam još 2 puta i neće...šta reći...glup sam...i to mnogo!
Pozz
Last edited by saša on 17 Jul 2011 16:08, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Gore iznad imaš Upload slika ,kada aploduješ i resajzuješ na željenu veličinu izbaciće ti u donjoj poruci gde je ! To sve kopiraš i pejstuješ nazad u poruku gde si želeo da ispišeš poruku proveriš poruku vidiš sliku dali je izbačena i povrdiš ! Inače na ovoj slici koju sam uspeo da kopiram i vidim dao si samo skicu vrata jednog krila ne oba i ne liči mi na kaubojska ,bar ona koja ja poznajem !! I to je ova slika url=http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/1590_46_saloonvrata.jpg]
Image
Last edited by MapleMan on 17 Jul 2011 19:40, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Hvala na objašnjenju MapleMan...gledao sam ona uputstva na forumu vezano za postavljanja slika ali nije bilo ovog objašnjenja...
Å to se tiče slike to je ta slika...Dimenzije su 200x90 (krilo). Nema drugog krila...to su "jednokrilna kaubojska vrata". Å arke bi trebalo da budu sa desne strane gledano iz hodnika...(a ovo je npr pogled iz hodnika). Na slici se vide bočni i gornji futer...razmak tj. luft između futera i krila sam nacrtao proizvoljno jer nisam znao koliki treba da bude...
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Лепо си то замислио ал' се са овим вратима нећеш зими огрејати (осим да их наложиш :-) ) Ђупљине између врата и довратка ће бити довољне за промају....
Дођох, видех, побледех
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

U pravu je Sloba razmisli ti o drugoj varijanti jer ta vrata nisu bas za to sto ti hoces.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Ama ljudi...veranda nije bez grejanja...i u verandi imam radijator isto kao u hodniku radijatore. Problem je što je instalacija grejanja radjena i projektovana za verandu i hodnik kao za dve odvojene prostorije jer je tako bilo tada. Posle toga ja sam izbacio pregradna vrata i spojio te dve prostorije. Projektovana temeperatura u te dve prostorije nije kao u dnevnoj sobi a hodnik je inače dovoljno veliki da može da bude i dnevni boravak.
Ovakvim vratima bih podigao koliko toliko temperatruru u hodniku i ne bi dozvolio preveliko hladjenje kuće prilikom otvaranja ulaznih vrata. Ne treba da bude tu neka naročita izolacija. Ulazna vrata su mi od aluminijuma sa termoprekidom...
ja sam razmišljao da napravim ovd ei klizna vrata ali ovakvami više odgovaraju.
Pozz
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Е па кад је тако онда
СÐ ЕЋАН Ð АД МАЈСТОРЕ!!!!
Дођох, видех, побледех
saša
Majstor stolar

Post by saša »

U prvom postu sam pitao jer može da se napravi odnosno da li je pametno napraviti ovoliko krilo od hrastovine...da li nije teško toliko da šarke taj teret ne izdrže. I drugo pitanje je bilo za koliko mm ili cm treba smanjiti spoljni gabarit krila u odnosu na unutarnji gabarit futera kad se koriste šarke za saloon ili mimokretna vrata ili kako se već zovu te šarke ne znam ni ja.
Ugradne mere ovih šarki ne mogu da nadjem nigde na internetu niti da vidim koliki luft ostaje između krila i futera kod vrata sa ovakvim šarkama.
Hvala unapred na odgovorima i slobi 10 na lepim željama.
Pozz svima
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Та врата ће имати око 80 кг. Дуплирајгорњу шарку па ће можда и да носи тајтерет. Можда?
Дођох, видех, побледех
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

ako planiras staviti "kaubojske sarke" moras prvo da ih kupis pa vidis zazor(mislim da je oko 6mm),a krilo moras da podelis na 2 komada jer sarke se oce istezati(jer su duple okretne);)u tom slucaju ti treba 4komada.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Definitivno bih voleo da izbegnem drugo krilo već da ostane samo jedno. Ukoliko bi vrata izradio od čamovine ili borovine da li bi onda moglo da se drži na ovim šarkama ali normalno da bude samo jedno krilo pa makar mu postavio 3 šarke pa i 4 ukoliko0 treba...Ne bih sužavao krilo jer time smanjujem ulaz...
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

moze od camovine a ne od borovine .:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
saša
Majstor stolar

Post by saša »

Napravio sam vrata ljudi...i to prva vrata u životu...skinuo djanu
Image
gornji desni ugao zbog detalja
Image
i gornji levi ugao...ostali su isti
Image
Futeri su ušrafljeni u kvadratne cevi 4x4 koje su u stvari pregradnog zida od ove lamperije...
Pozz
caca
Majstor

Post by caca »

Jes ga napraviooooooo :oskyldig:
Post Reply