registarske tablice
Наши врли"стручњаци су бољи од вашијех!Sasa wrote:posto je kod nas sad puno auta sa vasim tablicama primijetio sam da bas dominiraju one koje sadrze neko slovo sa kvacicom, a ta slova nisu dominantna u abc-di!?
Наши измислили "абцирилицу"! Ђто ћеш сад јопет српски има слово-два више од монтенегринског језика :hurra::D:skratta:;)
Дођох, видех, побледех
Engleski alfabet ima 26 slova
Naših kvačičastih slova ima 5 (ČĆŽĐŽ)
Ukupno 31
Kombinacija može biti 31x31 961, što znači maksimalno 961000 za jedan grad. Tu sad ima malo izuzetaka sa TX i sl
Od 961 kombinacije onih koje imaju bar jednu sa kvakama je 31*5=155, a to znači da je šansa da ufasuješ bar jedno kvakasto slovo oko 16%, pod uslovom da su sve kombinacije potrošene. Naravno, verovatnoća pojavljivanja kvakica zavisi i od redosleda po kome se dele tablice
pa sam zato rekao KAD SE POTROÅ E SVE KOMBINACIJE.
Naših kvačičastih slova ima 5 (ČĆŽĐŽ)
Ukupno 31
Kombinacija može biti 31x31 961, što znači maksimalno 961000 za jedan grad. Tu sad ima malo izuzetaka sa TX i sl

Od 961 kombinacije onih koje imaju bar jednu sa kvakama je 31*5=155, a to znači da je šansa da ufasuješ bar jedno kvakasto slovo oko 16%, pod uslovom da su sve kombinacije potrošene. Naravno, verovatnoća pojavljivanja kvakica zavisi i od redosleda po kome se dele tablice

Ma dobro, malo je duplirao Ž a ispustio Å , al to je to.
Jedino sto ima samo 30 slova posto Q ne postoj na tablicama.
Lako je moguce da jednostavno vise primecujemo ove sa kukicama, iako ih ima u "normalnim" kolicinama. Evo ovo ovde sto smo ispisali, koliko vidim malo nas je sa čćšđž. Kao sto su ljudi postali ubedjeni da kontrolora GSP-a ima mnogo vise od kad su poceli da nose zute prsluke, a nema, ima ih isto (informacija iz prve ruke), samo su sad uocljivi.
Sto se tice Hr tablica sa slovima BG, jednostavno to je jako mali procenat ukupnog broja. Isto tako mozes reci da nisi video ni jednu srpsku tablicu koja zavrsava sa ZG. Ja nisam (doduse nisam bas nesto ni zagledao), a mnogo je veca verovatnoca da ovde sretnes neku odredjenu kombinaciju domacih nego da sretnes tacno odredjenu kombinaciju nekih inostranih. Prosto ovde imas sve domace tablice, a inostranih imas samo po neku.
Jedino sto ima samo 30 slova posto Q ne postoj na tablicama.
http://www.paragraf.rs/propisi/pravilni ... ozila.html"Slova registarskog broja su sva slova latiničnog pisma srpskog jezika i latinična slova: "X", "Y" i "W"."
Lako je moguce da jednostavno vise primecujemo ove sa kukicama, iako ih ima u "normalnim" kolicinama. Evo ovo ovde sto smo ispisali, koliko vidim malo nas je sa čćšđž. Kao sto su ljudi postali ubedjeni da kontrolora GSP-a ima mnogo vise od kad su poceli da nose zute prsluke, a nema, ima ih isto (informacija iz prve ruke), samo su sad uocljivi.
Sto se tice Hr tablica sa slovima BG, jednostavno to je jako mali procenat ukupnog broja. Isto tako mozes reci da nisi video ni jednu srpsku tablicu koja zavrsava sa ZG. Ja nisam (doduse nisam bas nesto ni zagledao), a mnogo je veca verovatnoca da ovde sretnes neku odredjenu kombinaciju domacih nego da sretnes tacno odredjenu kombinaciju nekih inostranih. Prosto ovde imas sve domace tablice, a inostranih imas samo po neku.
znam da se tablice ne izdaju hronoloskim redosledom vec da se gleda da, recimo, dva auta istog modela i boje nemaju slicne tablice. Svjestan sam i toga da to odradjuje neki namjenski kompjuterski program i predpostavio sam da su tom programu zadali da vise koristi slova č,ć,đ,š,ž,w,x,y jer se lakse uocavaju i pamte!
He, potkrala mi se "mala" greška u računu!
Dakle, 30 znakova je u opticaju na dve pozicije, levoj i desnoj.
Ukupno ima 30x30=900 kombinacija i to je jasno.
Kombinacija sa levim kukičastim slovom ima 5*30 = 150. Isto toliko ima i sa desnim kukičastim slovom. Od toga treba oduzeti one kod kojih su leva i desna strana iste, a njih ima 25. Sve ukupno 300-25 = 275, a to je oko 30% svih kombinacija!
Dakle, 30 znakova je u opticaju na dve pozicije, levoj i desnoj.
Ukupno ima 30x30=900 kombinacija i to je jasno.
Kombinacija sa levim kukičastim slovom ima 5*30 = 150. Isto toliko ima i sa desnim kukičastim slovom. Od toga treba oduzeti one kod kojih su leva i desna strana iste, a njih ima 25. Sve ukupno 300-25 = 275, a to je oko 30% svih kombinacija!
- maricaiivica
- Moderator
:skratta::skratta::skratta:Sasa wrote:znam da se tablice ne izdaju hronoloskim redosledom vec da se gleda da, recimo, dva auta istog modela i boje nemaju slicne tablice. Svjestan sam i toga da to odradjuje neki namjenski kompjuterski program i predpostavio sam da su tom programu zadali da vise koristi slova č,ć,đ,š,ž,w,x,y jer se lakse uocavaju i pamte!
Nema toga u nas. Time bi neko morao da se bavi a u Srbiji to kosta + neko mora da uzme proviziju.
Jedan auto kada sam registrovao delili su tablice na kojima su se brojevi menjali (redom) a slova na kraju su bila ista. Tada su ljudi izlazili iz reda kada vide da ce im mezimac imati tablicu na kojoj pise VC.
Kada sam otisao drugi da registrujem, brojka je bila jedna a menjala su se slova (abecežćčđim redom)
Naravno da nemas LJ LJ, i NJ NJ to bi bila 4 znaka 
Jezicki gledano LJ i NJ se smatraju slovima takozvanim digrafima, medjutim na tablicama jednostavno nema dovoljno mesta za 4 znaka. Sad sto su nam zakonopisci "pismeni" pa kilavo sroce tekst...
Pri dnu stranice na koju sam dao link za pravilnik imas sve znake koji mogu da budu na tablicama.

Jezicki gledano LJ i NJ se smatraju slovima takozvanim digrafima, medjutim na tablicama jednostavno nema dovoljno mesta za 4 znaka. Sad sto su nam zakonopisci "pismeni" pa kilavo sroce tekst...
Pri dnu stranice na koju sam dao link za pravilnik imas sve znake koji mogu da budu na tablicama.