Glupo pitanje oko spajanja dasaka

Sve o obradi drveta
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

tomislavm wrote:
singer wrote:
tomislavm wrote:tako da svi koji pljuju po toj metodi bi trebalo prvo da razmisle a onda pišu.
mozda da probaju pa tek onda da.....;)
što god, ali pisati tako napamet i pljuvati po kolegi nije u redu, čak i da nije u pravu (a u pravu je 100%)
Томиславе, немо' се љутиш!
Сви велики људи су у свом реалном времену били несхваћени и често исмејани, али нису се дали омести него су гурали напред!
Лепо си им објаснио како се ради а они нека раде како им воља....
Дођох, видех, побледех
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

BILJEŽNIK wrote:Ukoliko ti se kod bajcanja, na primjer, pojave mjehuri, odnosno furnir se odljepi na nekom mjestu, samo ponovno pritisni peglom preko papira za pečenje biskvita kad se bajc osuši.
Ceo onaj deo pre ove recenice je potpuno jasan, zagrevanjem je ubrzao susenje lepka a pritiskao ravnom povrsinom i time obezbedio dobro i ravnomerno naleganje furnira. Ja sam to radio odmah posle mazanja, nisam cekao sa pocne da susi ali je proces peglanja trajao sigurno 10 minuta (mozda i vise) za slicu povrsinu. Ovaj citirani deo je meni bio zanimljiv i to nikada nisam probao. To znaci da pva lepak zagrevanjem moze ponovo zalepiti, verovatno se na temperaturi rastopi pa bolje udje u pore (ipak je on na neki nacin plastika kada se osusi).
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Nema druge nego da BILJEZNIK kada bude u mogucnosti slika postupak
furniranja, kao sto je tishler prikazao za izradu prozora. Ranije sam
pisao na koji nacin to ja radim.
Prema tome BILJEZNIKU ocekujemo tvoj autorski rad ili tutorijal, bilo bi korisno
za one clanove koji to dosad nisu radili a hteli bi.
danijel
Šegrt

Post by danijel »

Niko nikog ne pljuje,svako ima pravo da iznese ili pobije neciju tezu...Lepiti pomocu pegle je po mom misljenju apsurdno,popravke u redu ali vece povrsine i to list po list nikako,pritom cekati da se lepak prisusi pola sata..Peglom nije moguce ostvariti ravnomeran pritisak u datom momentu te se javljaju kisneri(mehurovi),sto je i sam naveo kao verovatnocu,a gde je vreme potrebno za takav vid lepljenja + popravke..Verovatno je koristio UFA mekolovo lepilo(na toplo),kod lepila ''na hladno" ni u presi se ne zalepi kako valja,ako se lepak prisusi..Treba preporucivati lepljenje sa neopenskim lepilima,jer je brze,sigurnije,vece su mogucnosti(peglom je nemoguce furnirati krivolinijske elemente)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Apsurdno ili ne, vec dvojica tvrde da to radi.
Jos niko nije probao i rekao ne radi.
Da ponovim, zaista deluje cudno, ali nemamo nikakvog razloga da ljudima ne verujemo, niti oni imaju bilo kakav razlog da pricaju kako to radi, ako nije tako.
Ako radi, ne vidim zasto bi bilo nemoguce odraditi krivolonijski element. kao sto peglom mozes da zalepis kant traku na krivu ivicu, isto tako mozes i vecu povrsinu, i to mozda i lakse nego kontaktnim lepkom, posto mozes i da popravljas, kontaktni vezuje cim takne.

Stvarno ne stizem sam da probam (u nekoj sam guzvi ovih dana), al cim uhvatim malo vremena, pokusacu.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Leplenje peglom je poznata stvar. Vidjao sam i po casopisima. Narocito je dobro kod lepljenja manjih komada kao sto su bordure. Naravno, ceka se da se lepak prosusi. Peglom je moguce samo jednom reaktivirati lepak.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Savke
Zarezivač olovaka

Post by Savke »

E sad cu ja da zakucam. Ja bih te ploce odneo kod nekog iole ozbiljnog stolara koji ima presu ili na usluzno furniranje, u Beogradu ih ima par necu da navodim imena firmi ( pitaj na PP). Ali pod pretpostavkom da niste u mogucnosti iz nekog razloga to mozete uraditi kao sto je biljeznik rekao uz par ispravki. Prvo ne mazati celu povrsinu nego deo po deo i ne cekati da lepak zasusi ,ne mazati furnir jer ce zbog vlage u lepku poceti da se savija (koriti). Furnir sastaviti krep trakom ili fuh papirom. Neko je napisao da se furnir kupuje poravnat i da je sirok 20 cm-NETACNO furnir se kupuje u paketima (buntovima) od po nekoliko kvadrata i nije poravnat (pofigovan) vec je potrebno reci prodavcu da ga pofiguje, sirine je od 7-8 do 30-40 cm najbolje je birati onaj oko20 cm jer ce naj lepse izgledati i biti odgovarajuceg kvaliteta. Ja sam na ovaj nacin furnirao nekoliko puta kad nisam imao drugi nacin ( nesto mora da se zavrsi za sutra a vec je devet uvece) i dosta je tesko ali je bolje od lepljenja nekim sintelanom itd, jer kasniji uticaj toplote nece dovesti do odlepljivanja. Na primer kantovanje radim na taj nacin i to je laganica. ZA malo da zaboravim obavezno utrljavati drnenom paknom.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ja sam rekao da se kupuje poravnat racunajuci na moje iskustvo pri
kupovini od pre 25 godina.Imam jos nesto duzine 2,5m sirine 20cm, ali
ga redje sad koristim.Tada su svi furniri bili poravnati i otuda moje objasnjenje.
Vremena se menjaju.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Jos samo nesto, umesto furnira, sam rezem materijal na debljinu od 5mm i 10cm sirine, dihtujem i sa
tim furniram sa standardnim belim lepkom bez prese.Samo jedna ploca od gore i par stega.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E moj bane, pre 25 godina, jos mnogo stvari je bilo kako treba :)
Secam se ja i finih furnira (tipa mahagonija, tika, palisandera...) koji su dolazili sa plasticnim trakicama na ivicama, da se ne bi krzali.

Nova vremena, novi "standardi".
Naravno ima i stvari koje su danas bolje. Recimo D3 lepak nije ni postojao, o epoksidu smo citali u casopisima, ali nigde ga nije bilo da se kupi...
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:E moj bane, pre 25 godina, jos mnogo stvari je bilo kako treba :)
...... Recimo D3 lepak nije ni postojao, o epoksidu smo citali u casopisima, ali nigde ga nije bilo da se kupi...
Ал'је зато мирисало туткало !!!! Ипета кућа у комшилуку је знала да комшија-столар лајмује .....
Дођох, видех, побледех
BILJEŽNIK
Vrhunski majstor

Post by BILJEŽNIK »

Ispričavam se na zakašnjelom odgovoru, ali bolje ikad nego nikad. Evo postupka furniranja peglom: https://picasaweb.google.com/Kicho27/Re ... jaStolica# Budući je jedna noga tvrdoglavo odbijala odvojiti se od okvira stolića, ovo mi se učinio dovoljno kvalitetan postupak. Stolić je nakon furniranja lakiran i sada je već dulje vrijeme kod zadovoljne vlasnice. Inače, preferiram ovakav postupak furniranja u domaćoj radinosti: https://picasaweb.google.com/Kicho27/Furniranje#
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mnogo lep ovaj furnir :tummenupp:
ropee
Vrhunski majstor

Post by ropee »

Bilježniče odakle si ?

super je ovaj postupak, je li 30min dovoljno za prešanje furnira? Ne bi li to trebal ostaviti barem sat -dva :sjuk: ,

ja sam pokušao sa neoprenskim ljepilm i nakon sušenja mi se na spojevima furnira pokazale fuge od cca 1-2 mm
danas ne radim ništa, jer jučer nisam radio ništa, ... pa nisam završio !! ><((((º>.

http://img108.mytextgraphics.com/blinki ... b4f7ee.gif
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Koliko ja znam tutkalo tako lepo mirise da se svi razbeze kad se topi, daleko mu lepa kuca. Moj stari je znao da sir masni pusti na sunce da se pokvari pa sa njim lepio a ja dusu da ispustim.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Post Reply