pločasti materijal

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
milan milan
Brzi dodavač alata

pločasti materijal

Post by milan milan »

kako se pravi univer? hteo bih da znam nesto vise o samoj masini koja presuje ivericu i u opste zanima me tehnologija pravljenja i presovanja plocastih materijala. ako zna neko nesto vise o tome ili ako zna gde mogu i ja da saznam, hvala u napred.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

vidjao sam te promo filmove na sajtovima proizvodjaca (kronospan, egger..) ali ne mogu sad da se setim gde. Sve u svemu to je dovoljno za informativnu spoznaju. Detalji nisu bitni ako neces da se bavis tom tehnologijom.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
milan milan
Brzi dodavač alata

Post by milan milan »

hvala ti. zanimaju me bas ti detalji iz razloga sto je kod nas na stovaristima univer 1000 pa navise a nabavljaju ga po 450 dinara. niko od nasih ga ne proizvodi a bosanci mogu da prave blazuljke. pitao sam se u cemu je tu stos, zasto to jos niko nije krenuo da radi. predpostavljam da mnogo para treba za proizvodnju. cujem da su u februaru dosli nemci otvorili fabriku za pl. materijale sa nekim abnormalnim parama, sto miliona eura. dal je moguce da toliko treba para da bi se presovala iverica?
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)

Prvo,dobro došao Milane. :stolt:

Ideja mi se sviđa,ja sam uvek za neko pravljenje,xaxaxa :tummenupp:

Imao sam priliku da preko jednog od svojih snabdevaca obidjem prostorije i hale
Kronospana u Lapovu :buga:

Sve to izgleda prostrano i gabaritno,pocevsse od drobilice,transportnih traka,sejanja(klasifikovanja piljevine),mesaona,susiona,povratnica(ono sto je greskom dotle doslo),

do stola gde se nasejava piljevina i priprema za ubacanje u PRESU :hurra: ,

a presa,pa prica za sebe,ima (mislim) 12nivoa i ciklus traje par minuta,sve to je tehnologija doneta iz rumunske fabrike stara oko 20+godina(oni su dobili novu,kako li ta izgleda?)

iz prese ide na krojac,koji pravi od jedne table dve dimenzija 275*207
pa na kalibrilku i ciklus gotov,ako nece na oplemenjivanje

video sam i oplemenjivanje ali to neznam kako "radi" :forbryllad:

Nego ne rece odakle si? :oskyldig: mozda ti sredimo jedno razgledanje......
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Prvo, SIK ivanjica pravi ivericu ponovo od kada je izvrsena privatizacija, Kronospan je otvorio fabriku kod nas i verovatno jos ima primera kojih ne mogu da se setim. Blazujku je kod nas pravio SIK Kucevo dok nisu propali. Sad uvozimo uglavnom iz Rusije.
Za presovanje iverice nije dovoljna jedna masina. Radi se o sveobuhvattnom procesu od balvana do dabli univera. Vise procesa je u lancu, a ja znam samo neke: mlevenje drveta i pravljenje smese, kuvanje i mesanje sa lepkom, izlivanje, valjanje, predovanje, susenje (ovo je upecatljivo jer se table redjaju na neku lepezu i rotiraju) , dezeniranje, formatiranje, pakovanje. Unutrasnji sloj je od grublje mlevenih komada a spoljni od finijih (mislim da se to radi iz vise prolaza ili slojeva. Fabrika sama po sebi je dosta velika zbog duzine linije a i zbog pratecih objekata (energana, magacini, prostov za sirovinu...
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
milan milan
Brzi dodavač alata

Post by milan milan »

Zvuči komplikovano i skupo ali mi je jako privlačno. Ja sam iz Beograda, mašinac sam po struci ali se stolarijom bavim vec 11 godina. Sama me je muka naterala da razmišljam na temu proizvodnje pl. materijala. Posla ima, mada ni blizu kao nekada sto ga je bilo a ni naplatiti se vise ne može a da valja. Pritom svi dobro znamo da zaradjeni dinar npr. od kuhinje jeste lep al da je pritom i krvav. Nasuprot majstorskom dinaru, proizvodjači univera mislim da zive kao Baja Patak.
Žena mi je nasledila silnu zemlju odmah do Beograda a ja volim proizvodnju i volim da stvaram. Veoma sam zaiteresovan da vidim kako izgleda ta proizvodnja u Lapovu.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ако мислиш да сам правиш иверицу , ЗАБОРАВИ!!!
То ти је толико компликовано , да ни сам не можеш да замислиш . Све је то један процес , непрекидан , састављен од 20ак мањих операција и све мора да буде синхронизовано у секунду или неки мањи део ње . Не сме иверач да прави ни мање ни више ивера него што има капацитет сушара ( нпр ). јли да ти се тепих креће брже или спорије него што је преса подешена или улазни лифтови пре ње . Једна огромна компликација . Итако свака операција мора се усагласити са операцијом пре и после ње ...
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

I meni se ideja jako dopada ali verujem da potrebna cifra prevazilazi mogucnosti nas smrtnika a verujem da ovde ima dosta mozgova koji to mogu dovesti u rad bez problema.
Raspituj se ti jos...ko zna nasta te razmisljanje navede :)
Ako ne univer, ko zna...
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

cime se vi zanosite, kronospan u lapovu dnevno proizvodi 15.000 m2 iverice a izgradnje fabrike je kostala preko (JBG neznam da napisem) sto miliona evra. Npr. da proizvodis sto puta manje dakle 150 m2 puta ? a to je priblizno 500 evra krajnje zarade od koje treba da pokrijes sirovinu i sve druge troskove i dazbine a za to treba da ulozis 1.000.000 jevreja (koje kad bi imao, ja ne bi ni radio(iso bi da fatam ribe)) + koliko vremena treba da prodje da bi postao konkurentan na trzistu - po meni to je za nerazmisljati
milan milan
Brzi dodavač alata

Post by milan milan »

Pa sad, razmisljati o tome ili ne razmišljati? Meni je lepo da razmišljam o tome. Sto reče maricaiivica "Ako ne Univer, ko zna...".Sada mi je barem jasnije zasto to kod nas nije rasprostranjeno. Ipak cu da počnem sa proizvodnjom cackalica i šibica :), uvozimo i njih. Nasa zemlja ni to nije u stanju da stvori.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

e to je vec nesto !
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Post by LepoJeBitiFin »

A da krenes sa proizvodnjom mediapan ploca . . . ?
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

LepoJeBitiFin wrote:A da krenes sa proizvodnjom mediapan ploca . . . ?
evo ja sam prva musterija :D
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
čvorislav
Precizni šegrt

Post by čvorislav »

kad god sam kupovao nešto od tih pločastih materijala, uvek me je čudilo to što te hemikalije kojima se iverica lepi i obradjuje dok se pravi iverica i mdf tako jako mirišu.

koliko su zapravo zdravi svi ti bućkuriši kojih su nam kuće pune?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Зависно од групе у коју припадају по емисији формалдехида , али прилично нездрави . Нарочито док радиш са њима па удишеш прашину која уа себи садржи исти . Мада кажу да се оплемењавањем и кантовањем ствара заштита и смањује емисија .
Мада шта то има да није штетно ?
Post Reply