Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
Viđao sam da neki zapadni majstori prave male modele nameštaja kao neki uvod u pravi nameštaj. Proporcije, načini spajanja dimenzije i ostalo. Inače, ovo izgleda veoma lepo.
Koristio sam drvo koje imam trenutno :bor,javor,sljiva,bukva tresnja divlja kruska.......bele latice su od javora.Ima jos dosta slika uradjenih i moze da se uradi jos mnogo toga ,ali problem je kao kod svih prodati jer definitivno raja kod nas prvo nema pojma o intarsiji i umetnosti a da ne pricamo o ostalim stvarima (sirok pojam ) neko ce se zainteresovati!!!!!
Danko, radovi su stvarno prekrasni.
Intarzije su mi uvijek bile interesantne,
Možeš li da napišeš nešto općenito na tu temu (princip izrade i alati koji se koriste).
Kod nas ima jedna firma u Bjelovaru koja navodno radi intarzije laserom. Izradjuju bordure za parkete i mozaike za podove.
Ali kako se to radi klasičnim tehnikom. CNC? Banzek? Ipak treba velika preciznost.
danko31 wrote:Koristio sam drvo koje imam trenutno :bor,javor,sljiva,bukva tresnja divlja kruska.......bele latice su od javora.Ima jos dosta slika uradjenih i moze da se uradi jos mnogo toga ,ali problem je kao kod svih prodati jer definitivno raja kod nas prvo nema pojma o intarsiji i umetnosti a da ne pricamo o ostalim stvarima (sirok pojam ) neko ce se zainteresovati!!!!!
Shto se sekirash vecinu umetnika ne razumeju za zivota.
zoranp wrote:....
Ali kako se to radi klasičnim tehnikom. CNC? Banzek? Ipak treba velika preciznost.
Skalpel i strpljenje (zivci!), ako je raznobojni furnir u pitanju (koliko ja znam).
CNC 2D laser jako olaksava (pojeftinjuje) izradu intarzije od furnira...
Imao sam priliku da vidim jednu uradjenu intarziju kada su probali CNC laser u firmi u kojoj sam radio. (nisu bili stolari, nego fizicari )
p.s. Danko, prelepo izgledaju radovi
Last edited by boggy on 19 Mar 2008 13:06, edited 1 time in total.
Unapred hvala na podrsci!
Kod nas tesko ko te razume u bilo kom poslu a kad ubacis malo umetnosti u posao onda te niko ne razume kamoli kapira sta si napravio.Tehnika koju ste opisali ja mislim da se zove INLINE radi se od tankih listica furnira pa se sklapa slika,da imam laser i to bih radio jer drvo obozavam.
Inrasia je malo drugacija ima debljinu i radi se u 3d a ima dosta radijusa sto se postize rucno smirglom.Imam nameru da kupim cnc ruter on bi mi dosta pomogao u secenju i samoj izradi mojih proizvoda ali opet finish smirgla jer nijedna masina ne moze da uradi kao sto se radi rucno.Secenje vrsim sa scrol saw spravicom (proxxson)a ostalo je rucno,normalno lakiranje kompresor i pistolj.