Gdje da kupim škripac

Gde da kupite drvo, gde da kupite alat, gde da kupite ovo, ono... Samo za članove.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

deluje mi nekako pre lako za "cast iron"jedva 2kgr, a predvidjen je za ugradnju na sto (on table). Ne znam dali bas to trazis, ali prakticniji su oni koji se ugradjuju ispod stola. Inace cena je interesantna 11gbp ali postarina podize cenu za +16gbp pa onda jos carine+ddv =???
Ja sam za svoj skkripac nasao na otpadu navojno vreteno od medicinskog stola (2.5eur) i dva komada L vinkli debline 10mm, a pola godine jurim mog bravara da mi napravi klizace
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Meni je preracunao postarinu na 23 Funte (isto i za Hrvatsku i Makedoniju)
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

u svakom slucaju ispasce skupo
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

dikar wrote:deluje mi nekako pre lako za "cast iron"jedva 2kgr, a predvidjen je za ugradnju na sto (on table). Ne znam dali bas to trazis, ali prakticniji su oni koji se ugradjuju ispod stola.
Malo sam pronjuskao, jer mi je bilo cudno da se ugradjuje odozgo, i izgleda da se ipak ugradjune normalno (znaci sa donje strane), samo je slika losa. Pogledaj: http://www.dropshiponline.co.uk/product ... ts_id=3873 gde ima slika iz vise uglova.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

u pravu si,
btw na ovom drugom sajtu za isporuku do MK traze 45gbp (doduse brza iporuka za 2 dana)
idem ja na SSM varijantu (a imam i dizalicu od 101-a)
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Evo kako to izgleda od malo gvozdja, malo navojne sipke, malo lima
cena mizerna, par evra i dva sata posla.

Image
Image
Image
Jednostavniji od ovih vidjenih, a vrsi istu funkciju i to odlicno.Drvo sam
iskoristio za vodjice, tj precizno sam ih probusio.Tu je jedino matica ili sraf nevidljiv jer je
i on upusten u drvo s tim da je zavarena na flahajzn radi ukrucenja matice ili srafa.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

i najpametnije i najjeftinije :tummenupp:
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Nikolasd
Majstor početnik

Post by Nikolasd »

branimir wrote:Evo kako to izgleda od malo gvozdja, malo navojne sipke, malo lima
cena mizerna, par evra i dva sata posla.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/77_st1.jpg[/url]
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/77_st2.jpg[/url]
[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/77_st3.jpg[/url]
Jednostavniji od ovih vidjenih, a vrsi istu funkciju i to odlicno.Drvo sam
iskoristio za vodjice, tj precizno sam ih probusio.Tu je jedino matica ili sraf nevidljiv jer je
i on upusten u drvo s tim da je zavarena na flahajzn radi ukrucenja matice ili srafa.
Lepo si uradio , samo trebao si umesto metričkog navoja da staviš trapezni navoj ... kod tebe je sitan korak navoja ,pa kad treba nešto da stegneš treba mnogo puta da okrećeš vreteno. Sa trapeznim navojem većeg koraka je druga priča..
Pozdrav
Last edited by Nikolasd on 25 Mar 2011 20:19, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Bravo majstore branimire
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Ko kaze da mora biti trapezni navoj, nije presa u pitanju.
Nisam primetio da metricki navoj nesto slabo steze.
Inace stolarsku stegu slabo kristim(imam dve),nesto sam radio, druge stege su bile zauzete pa
sam na brzinu improvizovao i to je rezultat. Ko nije sklon improvizaciji novce u
ruke pa kupuj, ja sebi mogu da dozvolim taj luksuz da mogu mnoge alate, a boga mi i masine, sam odraditi.
Tako da mi je dobro poznato koji navoj i za koje svrhe odabrati.
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Tako sam i ja napravio i slažem se sa svim što Branimir kaže.

http://slike.hr/slike/1/1000022_72d43.jpg
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Nije poenta trapeznog navoja u sili. Uvek mozes da izaberes dovoljno veliki metricki navoj koji ce izdrzati istu silu kao odgovarajuce manji trapezni.

Nikolasd je lepo napisao de se radi o tome da metricki, moras da obrces mnogo vise da bi pomerio stegu.

Tipican trapezni navoj za stege je sa korakom od 4-6mm, a odgovarajuci metricki sa tim korakom je vec mnooooogo velik.

Koliko mogu da procenim sa slike (posto nemam sa cim da uporedim), ovo lici na neki M12 sto bi znacilo korak od 1.75mm. U poredjenju sa uobicajenim trapeznim navojem 12X3 (kakav je recimo na malim rucnim stegama) to znaci mnoooogo vise okretanja. Pri tom M12 moze da istrpi dosta manju silu nego trapezni 12X3.

Nazalost, sa druge strane, jako tesko je naci sipku sa trapeznim navojem a jos teze odgovarajucu maticu (osim ako se kopa po otpadima). Ureznice za trapezni navoj, cak i kad ih nadjete, kostaju "ko leva ruka i desna noga" (M12X3 trapezna ureznica je negde oko 200 evra).

Stoga mislim da je ovo resenje sasvim OK, osim sto bih birao najveci M navoj koji moze da se pronadje, u svakom slucaju veci od M12, posto mesta ima, pa dimenzije nistu problem.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Kao sto sam i napisao dovoljno mi je poznato koji navoj i gde, ali isto tako
da uvek postoji i drugacije resenje.
Prikazujem resenja koja su svima na dohvat ruke. Nije pamet ako se
kaze da treba trapezni navoj, to se vidi iiz samih slika tzv. fabrickih stega.
Profesore, uvek se trudim da sto manje koristim trapezni navoj, kolege mi
to uvek mogu odraditi i imam ih par u rezervi, ali sa standardnim navojnim sipkama imam vecu komociju.
Dosta se stvari radi odokativno i na brzinu i nije bitno koji je M, bitno je da radi.
A to da li sam okrenuo par krugova vise, da li je to bitno.
Vreteno je M12 (to mi je bilo pri ruci) a vodjice 16mm, T komad je od mesinga(radijatorski ventil) uglavnom
sta mi je nadohvat ruke, a toga ima podosta. Znaci sve sto napravim je nulta serija.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Чист уникат!
Ауторизација следи!!!!
Дођох, видех, побледех
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa poenta SSM entuzijasta je bas to sto su branimir i damir uradili sa sto manje sredstva stvoriti nesto funkcionalno (alat, pomagalo itd), a sto inace kosta poprilicno, ili je nemoguce naci u okolini.
Onaj kome se ne dopada slobodno zavuce ruku i djep i pljusne 70, 100 ili 200eura (sa postarinom i najjevtiniji postane postane veoma skup) pa kupi ono sto zeli. Ako je profesionalac u pitanju investicija je ok, ali za nekog kome treba 1-2 puta mesecno je sasvim druga stvar. Ako ne moze ovo da sklepa neka potrazi majstora da mu to sredi. Ovde imam jednu sugestiju proverite prvo dali majstor barata internet, ovaj moj bravar veoma dobro zna koliko kostaju Stanley i Wilton u belom svetu
Ja imam navojno vreteno sa maticom od onih koklica, ali bravar mi je rekao da je to slabo i da zubci pucaju. U to sam se i sam uverio dok sam kopao po otpadu , bilo je desetak koklica, a jedino na ovu koju sam kupio navoj je bio zdrav. Zato i ja razmisljam o metrickom navoju, imam jednu sipku ф13 koju mislim da iskoristim.
Sto se tice SSM varijante sa trpeznim navojem skoro svi ste zaboravili stare auto dizalice. Sve imaju dobru duzinu, jak navoj i sto je najvaznije kupuju sa na kgr na otpadima. Lane sam jednu kupio za 1.5 eura
Post Reply