Bugije- ostrenje ?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
LepoJeBitiFin
Majstor majstora

Bugije- ostrenje ?

Post by LepoJeBitiFin »

Moze neko od iskusnih da nas nauci kako se ostre burgije.
Mislim na obicne HSS bez vrha ( za metal ) , i ako je ikako moguce sa nekom skicom , crtezom i sl.
Naravno podrazumeva se upotreba tocila odgovarajuce finoce.
ono sto znas da nacrtas znas i da napravis
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja koristim napravicu koju sam dosta davno kupio: http://www.powertools2u.co.uk/bosch-mis ... er-s41.htm
Radi posao sasvim pristojno. Jedino o cemu moras sam da vodis racuna je da obe ostrice ostanu iste duzine.
Druga varijanta je da napravis pristojan oslonac za tocilo, koji ima dovoljno veliku povrsinu, i kome ugao moze lepo da se podesi.
Pogledaj recimo tormekove dodatke za brusenje burgija, mozda dobijes ideju kako da "zbudzis" neki jednostavan a dovoljno precizan.
I naravno uvek ostaje mogucnost da ostris "iz ruke" ali ze to vec treba puno iskustva da bi ta burgija posle busila.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

Gledao sam majstora kako oštri iz ruke, i naravno pomislio da je lagano. Malo sam se zeznuo. Da bi znao kako dobro naoštriti, moraš da imaš znanje o anatomiji burgije.

Možda je najbolje da poslušaš profesora za početak, i napraviš/kupiš neki džig.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Dosta tupih burgija(ili istupi), nesto ostrih da vidis ugao, kamen za ostrenje i vezbaj.
Tako se najbolje uci.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Slažem se sa kolegom vežba,vežba i samo vežba.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Да и ја додам коју....
Бургије се оштре према материјалу који ће да буше. Ал' то је већ велика мајсторија.
Узмеш нову бургију и разгледаш је. Видиш да се оштри под три различита угла. Покушајда прислањањем бургије на угашено тоцило створиш осећајкако да погодиш те углове.
То ти буде као "кате" у каратеу. Кад помислиш да си то савладао укључи тоцило па са неком 10-12 мм бургијом (тупом) пробај. Пипнеш камен па у воду а после погледаш шта си урадио. Ионда то опет поновиш и поновиш и поновиш..... док не будеш задовољан својим првенцем!
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

sloba10 wrote:Да и ја додам коју....
Узмеш нову бургију и разгледаш је. Видиш да се оштри под три различита угла. Покушајда прислањањем бургије на угашено тоцило створиш осећајкако да погодиш те углове.
Zar ne ostiris samo 2?
Mislim, burgija ima 3 ugla ali ugao rezanja, to jest onaj od ostrice ka spirali je odredjen samom spiralom, i jako retko se menja (recimo kad treba da busis bronzu ili mesing).
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

to je jako tesko objasniti :spyfoordig:
lakse je mnogo da ti neko pokaze i znaces za 2 minuta.ajd prvo napisi odakle si,ako si iz ili blizu NS ja cu ti pokazati.:)
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

kao što singer reče neko ti pokaže i znaćeš
a posle vežba i ide ko pesma

a kad se izveštiš napraviš na kamenu i burgiju za drvo bude bolja nego fabrička
za sve je kriv Toma Sojer
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

mbole wrote:
sloba10 wrote:Да и ја додам коју....
Zar ne ostiris samo 2?
Mislim, burgija ima 3 ugla ali ugao rezanja, to jest onaj od ostrice ka spirali je odredjen samom spiralom, i jako retko se menja (recimo kad treba da busis bronzu ili mesing).
Да пробам да боље кажем:
1.Постоји угао између два сечива бургије
2.На сечиву првидео је резни угао и његова ширина зависи од пречника бургије.
3.Остали део се бруси под већим углом да би се смањило трење и тиме загревање
Сад сам мало потражио и овде:
http://www.iat-tools.com/proizvodi.htm
има доста података

А сваки мајстор који мајсторише има неки својсистем оштрења бургија:hurra:::buga:
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sa slike na strani 4 kataloga: http://www.iat-tools.com/katalog/SPIRALNE%20BURGIJE.pdf se vide uglovi koje ima burgija.
Grudni ugao je definisan spiralom burgije, i njega u principu ne menjas, to jest ne ostris izuzev u specijalnim slucajevima kakvi su recimo busenje bakra ili mesinga.
Ledjni ugao ti definises kada ostris burgiju
Ugao klina je definisan sa ova dva prethodna, drugim recima za sad i dalje imas jedan koji ti odredjujes
Ostaje jos ugao vrha, koji takodje ti definises prilikom ostrenja.

Sve u svemu ti odredjujes dva ugla, ostali se "odrede sami".

Koliki su ovi uglovi zavisi od materijala. Uobicajen ugao vrha je 118 stepeni. Recimo za aluminijum se koristi 140 stepeni, pleksiglas 80 stepeni... da ne nabrajam dalje, sve pise u pdf-u.
Naravno ovo vazi kod "proste" burgije, posto ima dosta nacina ostrenja burgija, svaki sa prednostima i manama i svaki za odredjenu namenu.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Друга слика са насловом "оштрење спиралних бургија" па пример под "Ц" је барем за мене најбољи и зато сам и писао о три угла.
А за сваки случајсам на крају написао " А сваки мајстор.........." да не бих дошли у ситуацију да се убеђујемо.
Знам појединце којима је лакше да купе другу бургију него да оштре ону коју су утупили :-)
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da ta ima tri ugla, samo ona nije "obicna"
Ustvari sve sem prve slike "Normalan vrh" imaju vise uglova (ima jos par varijanti koje ovde nisu prikazane, potrazicu link, pa cu pustiti).
"Normalan vrh" je ono sto uobicajeno dobijes iz prodavnice.
Inace postoji i varijanta gde se ledjni ugao brusi ravno, a ne zaobljeno kao kod fabrickih burgija, i to ima nekih prednosti (busi malo agresivnije), a i lakse je za ostrenje, posto nema zakretanja.
Kad smo vec kod ove price, taman se meracim da napravim spravicu za ostrenje. Ima nekoliko varijanti na netu, koje nisu preterano komplikovane za izvodjenje. Pri tom ne mislim samo na ostrenje burgija, vec i na ostrenje glodala (HSS glodala za metal, ne ova za drvo), strugarskih nozeva i slicnog. Dok prostudiram sve varijante i nadjem onu koja nudi najbolji odnos mogucnosti sa najmanje zaguljenom izradom pa javljam kako napreduje.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Код дебљих бургија овако оштрена бургија много лакше "улази" у материјал. Код још "дебљих" могу оштрењем да постигнем да бушим рупу већег пречника од бургије.
А за справу честитам унапред. Требала би ми само за глодала за метал али... што рече она ђетић у серију "волијем и ја неранџе но трпим!!!"
Дођох, видех, побледех
Post Reply