list cirkulara

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

Pa nije brušenje reznih alata neka velika mudrost.Treba imati samo odgovarajuću brusnu šajbu, naštelati dobar kut brušenja i nikako forsirati da se materijal ne pali i nema problema.Å to se tiče hlađenja, starije brusilice za recimo cirkulare i tračne pile su radile na suho pa su dobro obavljale posao.E a sad o podmazivanju prilikom obrade mat. tokarenjem, brušenjem ili glodanjem.Daj si zamislite kako bi izgledao stroj i majstor kada bi hladio mat. samo uljem ili koliko bi vremena trošio kada bi praznio rezervoar od emulzije pa stavljao ulje.Uostalom emulzija ne služi samo za hlađenje već i za odvođenje strugotine a to bi sa uljem bilo malo teže jer bi se ona ljepila za mat. i alat a to sasvim sigurno nije dobro.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Па ја да поставим слику округлог стола ти би му ћошак нашао .
Под обрадом подразумевам да се увек (или приближно увек) обрађује иста количина материјала , да се изоштрава исто .
Да ли је вода или емулзија видиш то нисам знао . Ако те на мрзи да ми објасниш још неки појам који ја у незнању будем поменуо.
А о окретању точка ?
Под мајсторијом и искуством подразумевам управо то да мајстор сам фино и прецизно подешава машину , количину воде или уља , величину изоштравања , да препозна материјал , да ли је крт или не , помак брусног средства ...
Damir 66
Majstor

Post by Damir 66 »

mbole wrote:To moze da dovede do raznih zakljucaka, a ovaj koji si ti naveo je najprostiji. Ostrenje je prilicno slozena stvar i treba uskladiti jako puno faktora da bi sve ispalo najboje sto moze.
Ne mozes samo na osnovu jednog parametra da kazes: ovo je bolje ili ovo je losije.

Recimo moguci razlozi za to sto po tvom iskustvu ostre bolje od ostalih:
1. da koriste kvalitetnije brusne materijale od ostalih (koji usput mozda traze da se podmazuju uljem a ne emulzijom)
2. da su najbolje uskladili brusni materijal, tecnost za hladjenje i materijal
3. da je razlog za dobro ostrenje neki sasvim deseti, tipa najnovije masine, majstora koji zna i hoce da radi svoj posao...
ovo su samo tri prva koja su mi pala na pamet

Brusenje je u sustini isto sto i obrada rezanjem, samo su "nozevi" jako mali (brusno zrno).
Za svaki materijal i tip noza (HSS, vidija, karbidne plocice...) imas tacno odgovarajuce sredstvo za hladjenje.
Na primer, za obradu glodanjem za tacno odredjen tip glodala preporuke proizvodjaca su:
legirani celik <700N/mm2 - Emulzija
legirani celik 900-1100N/mm2 - Ulje
Nerdjajuci celik - ulje
Elektrolitski bakar - emulzija
meka bronza - ulje/emulzija
Aluminijum - emulzija
Sivi liv - vazduh
Pa onda jos, imas posebno ulje/emulziju za razlicite rezime obrade - lako struganje, srednje struganje, tesko struganje

Ko sto rekoh, prilicno slozen posao, tako ta samo jedan parametar tesko moze da napravi veliku razliku.
Ovo je tekst na koji sam se nadovezao.
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

Po preporuci clana mbole na sajmu sam kupio list cirkulara CMT odlican list.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Моја порука је одговор на поруку коју је написао mbole .
Чисто да не унесем неку забуну .
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Видео сам у неким фабричким каталозима резних алата да фабрика ПРЕПОРУЧУЈЕ која гранулација абразива, порекло абразива, средство за хлађење и ободна брзина одговарају за тајалат.
Ако неко (оштрач) није паметан по рођењу него прочита и примењује прочитано биће добро наоштрено. Све друго је.......друго.
Седамдесетих година ми је оштрач у покојном заводу "Мома Станојловић" наоштрио видија тестеру. јсекла је километре иверице па се приметило да се тупи. Али, није радио да заради него да ми уради.
Last edited by sloba10 on 06 Feb 2011 12:42, edited 1 time in total.
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ne bi vise da davimo narod. Ocigledno je da ti imas jedan nacin posmatranja stvari a ja sasvim drugi.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Управо тако .
terzin
Zarezivač olovaka

Post by terzin »

pobegoste vi od mene i od moje teme cisto da vidimo da smo zivi pa da se malo neslazemo:) u svkom slucaju hvala ljudi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa tebi smo odavno odgovorili, a onda smo odlutali u naku nasu pricu :)

Pilana je sasvim pristojna firma.

Naravno svaka firma pravi razlicite listove za razlicite namene. Osim ako se radi o bas "krs" firmi, bitnije je pogoditi list za odgovarajucu namenu nego da li je freud, cmt ili neka treca firma.

Pcelar aca je "ubo" bas ono sto mu je trebalo, za materijal i tip reza koji radi. Uzeo je thin kerf, odnosno testeru sa tankim rezom, i na gomili letvica koje mu trebaju za kosnice, nije uopste sve jedno da li je rez 2 ili 3mm. Na svakih 10 letvica dobar je po jednu! 10% malo li je :)
Uz to jos se motor na masini manje muci (posto treba da izbaci manje materijala).

E sad za neku drugu namenu, taj list verovatno ne bi vrsio posao, ili bi ga neki drugi vrsio bolje.

Kad bi postojao jedan idealan list koji bi savrseno obavljao svaki posao, fabrike ne bi pravile po 50-tak modela.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Предајеш ли се или да наставимо полемику ? :)
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Хоћемо наставак! Хоћемо још!!! ајд' сад!
Дођох, видех, побледех
terzin
Zarezivač olovaka

Post by terzin »

ok meni samo za univer treba i hvala za vas trud uvek volim vise odgovora pa izvucem neku sredinu :tummenupp:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sve sto sam imao ja sam rekao.
Dalje bi bilo nadmudrivanje, a imam pametnija posla :)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da se nadovezem, list testere pilana koja mi je dosla uz masinu je upola manje iverice isekla od freuda, inace ovo mi je prva testera "pilana" freud koristim godinama za sve i svasta, cak i na kratilici za ALU i PVC precnika 400mm
Post Reply