Pomoć apsolutnom početniku

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
munja
Pred-majstorsko zvanje

Pomoć apsolutnom početniku

Post by munja »

Pozdrav forumašima :buga:

Novi sam na ovom forumu i ovo mi je prvi post, ali vidim da tu stvarno ima znalaca za koje se nadam da će mi pomoći :tummenupp:

Naime, totalni sam početnik u stolariji, iza sebe imam tek nekoliko jednostavnih polica, površinu stola za terasu (iskoristio postojeće preklopno postolje) i dvije klupe. ali bi htio nešto ozbiljnije napraviti.

Prvo bi imao upit oko električnog alata; trenutno imam ubodnu pilu alpha tools, koju doduše baš i ne koristim često, imam Einhell bušilicu koja mi je sasvim u redu za moje potrebe, te Einhell-ovu tračnu brusilicu, Bosch-ovu (zelenu) blanju, CMI-ev preklopni cirkular i najčešće korištenu - Alpha tools vibracionu brusilicu, slabašna, ali obavi posao. Od ručnog sam kupio kutnik i još par sitnica.

Prvo problemi :)
bušilica i brusilice rade besprijekorno, jedino nemogu nigdje naći dovoljno velike trake za tračnu.
problem je sa preklopnim cirkularom. Meni se čini sve ok, na svim kutevima je na nuli, ali svejedno reže u koso kao da je svugdje postavljen na 1 stupanj - vrlo iritirajuće a neznam kako da to popravim, ili da ga bacim u smeće?

Sad sam u razmišljanjima oko nabavke ručnog cirkulara i glodalice - gledao sam crveni Einhell, čini mi se solidan alat za pristupačnu cijenu.
Napominjem da mi netreba Bosch i slično (blanju dobio), već više preferiram Einhell pošto je meni to idealan alat s obzirom koliko često ga koristim. Danas - sutra ako ću više koristiti, onda ću i kupiti nešto ozbiljnije. Stvar je što trenutno nisam pri novcima to kupovati, pa me samo zanimaju mišljenja za taj crveni Einhell ako ga netko ima ili ga je koristio.
Danas-sutra bi htio i taj cirkular i glodalicu staviti na stol (pod stol :skratta:) pa koristiti kao stolne, a koliko sam vidio tih univerzalnih stolova ili nema za kupiti ili su preskupi, pa bi možda skupio hrabrosti i znanja napraviti ga sam :)

uglavnom, ispričavam se na podugačkom postu, al na 100 muka sam :)

hvala unaprijed
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel si taj cirkular podesavao prema onome sto pise na njegovim skalama?

Ako jesi, onda je najverovatnije problem u tome (nisam nikada video alfa alat, ali pretpostavljam da spada u kategoriju jeftinih, pa to nije neko cudo, mada i na dosta skupljem alatu ume da nula ne bude bas na nuli).

Najjednostavnije je da postavis jednostavno vinklu na plocu i na list testere (tako da dodje izmedju zuba) i proveris ugao.

Ako bas hoces da teras u "stotu", raseci neku ravnu otpadnu dasku koja je prethodno prosla kroz diht (ili jos bolje sper, ivericu, uglavnom nesto sto ima sigurno paralelne povrsine), i onda okreni deo koji si odsekao za 180 stepeni oko ose koja je pod 90 stepeni u odnosu na rez (al sam ga jednostavno objasnio :), al to je tacno tako).

Sastavi povrsine reza. Ako "zeva" na gornjoj strani, znaci da ti je list nagnut suprotno od kretanja kazaljke na satu (kad gledas cirkular od pozadi).
Ako zeva sa donje strane onda je nagnut u smeru kazaljke na satu.

Mrdni malo list na odgovarajucu stranu, pa ponovo, sve dok se dva reza ne poklope tacno. Tad imas rez bas pod 90.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Da ti nije los list cirkulara odnosno losi bokovi pa podvlaci? Sto rece profesor nisam vidovit samo pretpostavka jer na takvim masinama su uglavnom losi listovi.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:Jel si taj cirkular podesavao prema onome sto pise na njegovim skalama?

Ako jesi, onda je najverovatnije problem u tome (nisam nikada video alfa alat, ali pretpostavljam da spada u kategoriju jeftinih, pa to nije neko cudo, mada i na dosta skupljem alatu ume da nula ne bude bas na nuli).

Najjednostavnije je da postavis jednostavno vinklu na plocu i na list testere (tako da dodje izmedju zuba) i proveris ugao.

Ako bas hoces da teras u "stotu", raseci neku ravnu otpadnu dasku koja je prethodno prosla kroz diht (ili jos bolje sper, ivericu, uglavnom nesto sto ima sigurno paralelne povrsine), i onda okreni deo koji si odsekao za 180 stepeni oko ose koja je pod 90 stepeni u odnosu na rez (al sam ga jednostavno objasnio :), al to je tacno tako).

Sastavi povrsine reza. Ako "zeva" na gornjoj strani, znaci da ti je list nagnut suprotno od kretanja kazaljke na satu (kad gledas cirkular od pozadi).
Ako zeva sa donje strane onda je nagnut u smeru kazaljke na satu.

Mrdni malo list na odgovarajucu stranu, pa ponovo, sve dok se dva reza ne poklope tacno. Tad imas rez bas pod 90.
cirkular je podešen na nulu još davno i uredno pilio u nulu, nakon toga sam ga pospremio na 2-3 mjeseca (normalno spremljen, nije se mogao poremetiti vanjskim utjecajima) i nakon toga ponovo izvadio i imao šta vidjeti. budem probao ovo sa rezuckanjem, ali lako je moguće i da je sami list otišao, pošto je to njen original list
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

runer wrote:Da ti nije los list cirkulara odnosno losi bokovi pa podvlaci? Sto rece profesor nisam vidovit samo pretpostavka jer na takvim masinama su uglavnom losi listovi.
mogu li to kako vizualno dijagnosticirati?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

munja wrote:cirkular je podešen na nulu još davno i uredno pilio u nulu, nakon toga sam ga pospremio na 2-3 mjeseca (normalno spremljen, nije se mogao poremetiti vanjskim utjecajima) i nakon toga ponovo izvadio i imao šta vidjeti. budem probao ovo sa rezuckanjem, ali lako je moguće i da je sami list otišao, pošto je to njen original list
Ako je stojao u nekom ormanu, nikako nije mogao list da se iskrivi sam od sebe, ili da se poremeti ugao ploce.
Da nije svracao surak, pa pozajmio na brzaka da ne vidis :)?
Ili je nekome ispao, pa se pomerio... ili ... ma ima milion mogucih nacina da se poremeti, ali sigurno to ne moze od cistog stajanja.

Za pocetak stavi lepo vinklu, na plocu i list, pa vidi kako to izgleda (najprostije je, a radi).
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Bokovi zuba na tim testerama su losi pa prvo pocnu lepiti na sebe garez od drveta da bi se od trenja i deformisali kasnije. Ali mozda nije to?
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

na moj cirkular su popustile piskne koje drze papucu, kod tokara sam pravio nove sa tolerncijom 0.01mm. Sa mekim drvetom sad nemam problema, sa tvdjim drvetom opet malo vrduca. Strucni nalaz tokara je da je pleh papuca popustila i kad se vise zapne sama se iskrivi.
Inace Alpha tools je brendirani Einhell
http://www.isc-gmbh.info/index.php?PHPS ... evel2=2945
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

mbole wrote:
munja wrote:cirkular je podešen na nulu još davno i uredno pilio u nulu, nakon toga sam ga pospremio na 2-3 mjeseca (normalno spremljen, nije se mogao poremetiti vanjskim utjecajima) i nakon toga ponovo izvadio i imao šta vidjeti. budem probao ovo sa rezuckanjem, ali lako je moguće i da je sami list otišao, pošto je to njen original list
Ako je stojao u nekom ormanu, nikako nije mogao list da se iskrivi sam od sebe, ili da se poremeti ugao ploce.
Da nije svracao surak, pa pozajmio na brzaka da ne vidis :)?
Ili je nekome ispao, pa se pomerio... ili ... ma ima milion mogucih nacina da se poremeti, ali sigurno to ne moze od cistog stajanja.

Za pocetak stavi lepo vinklu, na plocu i list, pa vidi kako to izgleda (najprostije je, a radi).
nije stajao u ormaru, stajao je u podrumu na stolu :)
nije nitko skrivečki ga posuđivao :)
znači, stavim vinkl na ploču, spustim pilu, i ona mora bit poravnata sa vinklom?
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

runer wrote:Bokovi zuba na tim testerama su losi pa prvo pocnu lepiti na sebe garez od drveta da bi se od trenja i deformisali kasnije. Ali mozda nije to?
sam list izgleda čisto, nigdje gareži, niti su zubci igdje oštećeni
munja
Pred-majstorsko zvanje

Post by munja »

dikar wrote:na moj cirkular su popustile piskne koje drze papucu, kod tokara sam pravio nove sa tolerncijom 0.01mm. Sa mekim drvetom sad nemam problema, sa tvdjim drvetom opet malo vrduca. Strucni nalaz tokara je da je pleh papuca popustila i kad se vise zapne sama se iskrivi.
Inace Alpha tools je brendirani Einhell
http://www.isc-gmbh.info/index.php?PHPS ... evel2=2945
znam da je, ali mi se sami einhell pokazao puuuno kvalitetnijim od alpha toolsa
kakva papuča? ovo je onaj cirkular koji spuštaš na drvo, ja sam s njim samo jelovinu pilio, nikad ništa drugo
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Prvo ja ne razumem sto je to preklopni cirkular valjda mislis na elektricni rucni cirkular, ako je to valjda imas ovaj model AHS 66/1 http://www.isc-gmbh.info/index.php?PHPS ... 5=&level6=
Ako je to to onda papuca je ona ploca koja lezi direktno na drvo. Kod jeftinijih modela je najcesce od celicnog pleha 1mm debljine. I bas zbog te debljine "voli" da se uvija.
Inace ja imam raiderov cirkular, njemu sam menjao piksne, inace slicne kvalitete kao i tvoj cirkular. Imam i zuti Einhell koji na oko deluje robustnije, ali je gori od raidera, ovaj nisam ni pokusao da popravljam.
Crveni Einhell je kako sam cuo znatno bolji od zute, narancaste i plave serije, sa cenom se "gura" sa zelenim Boschom, ali nisam imao "cast" da se igram s njim.
Last edited by dikar on 04 Feb 2011 00:15, edited 1 time in total.
spock
Pred-majstorsko zvanje

Post by spock »

mislim da je preklopni cirkular ustvari ger-mašina
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

I ja sam pomislo na to. Ima De walt, i Einhel ima jedan model. U lezecem polozaju je stolni cirkular, a kad podignes masinu imas ger. Sad ne mogu da nadjem sliku.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

I ja sam tek sad uklavirio da se radi o geru. Prvo sam mislio da je obican rucni, pa onda da je rucni potapajuci.
Al sve jedno, princip za 90 stepeni je isti.
Jeste stavis vinklu na plocu, prislonis je uz list (spustis list koliko treba) tako da vinkla tek dodiruje list i gledas jel lezi lepo ili negde "zeva". Naravno vinklu prislonis tako da prodje izmedju zuba.
Proveris da li sam list nema "lufta" u osovini, proveris da li nema lufta u osovini oko koje se okrece ceo cirkular kad ga spustas.
Post Reply