Прозори

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
stolart
Majstor majstora

Прозори

Post by stolart »

Прави ли неко дрвене прозоре , са термо стаклом , али да крила (или шток) герује ?
parketar
Majstor

Post by parketar »

Geruje???:forvonad::forvonad::forvonad:
Last edited by parketar on 04 Jan 2011 21:45, edited 1 time in total.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

:)

Ja video na nasem domu zdravlja,moram ti reci da sam "gvireo" kako to izgleda i ako sam bio "sluzbeno"

Lik napravio profil za krilo,izgerovao,verovatno slepio i sve spojio nekom spojkom(lici na onu za nastavljanje radnih ploca)

Ima tome par godina,nisam skoro bio,a mogu da odem ako te interesuje.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Takve prozore radi Enterijer Jankovic i jako su dobri. Za spoj koristi metalnu spojku za koju ti treba i takva masina.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

јма да направим један пробно , па да га оставим напољу да видим да ли ће да "ради".
А до тада по принципу "некада је морало овако" .
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

А пресек гредице за прозор , је ли вам она 80 * 68 или ?
Иправите ли ви везу са 3 и 2 чепа ?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Прави ли неко прозор без АЛ-лајсне ?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Image
Да се ради исти профил за све гредице и хоризонталне и вертикалне и горње и доње и леве и десне , једино тако може да се герује ?
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Image

Image
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Image

Image
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Image

Овако ја то нешто радим , ако може да се види са ових цртежа .
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Мало је проблем што немам комплет ножева него све радим појединачно , па има доста штеловања .А послови су 5-6 прозора , ево сад сам обећао па радим само два прозора .
Кад бих барем крила могао да спајам геровањем ту бих доста времена уштедео .А још када бих шток спајао геровањем , то би било екстра .
Иако неко има ту искуства нека пише (слике , линкови ...) .
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ja sam nekada radio dosta prozora ali sa vise glodala odjednom medjutim kako je plastika postala pristupacna vise ih ne radim. Imam garnituru koju sam sam napakovao za meru 62x80 i sa alu lajsnom je. Cep sam radio sa dve cafne. Posto ne znam bas sakompom ne mogu ti crtati, ali radio sam prvo sveprofile da izvucem pa onda cafne, posto sam ih izvlacio testerom. Ako imas glodala za cafne onda prvo uradis njih pa tek onda profile zbog krzanja.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ма радим ја то дуго већ са оцем , али од како сам кренуо сам ја бих то мали да упростим и скратим , мало због цене због ПВЦ-а , мало да будем конкурентан овима са гарнитурама .
јмам доста глодала и нешто се слаже у слогове , нешто збор неслагања пречника , радим посебно .
Мада ми нешто , као дечачки сан , да спајам крила и шток геровањем .

Тако сам убеђивао оца да правимо дрвена врата са типловима 16*160 , да не правимо са овалним чепом , пошто немамо кет фрезер ,па рупе бишимо бургијом и онда чеп морамо да заоблимо турпијом .

Ма добро ,тек сам кренуо сам , тако да у народном периоду морам направити пар пробних узорака да видимо шта је могуће .
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Dobar je taj tvoj prozor, samo treba obavezno da mu dodas jedan kanal na stoku koji sluzi za sakupljanje vode, a nebi lose bilo i mjesto za jos jenu gumu! Pogledaj to kako je odradjeno na ovoj fotografiji koju si postavio, to je ovaj prvi kanal koji dodje sa spoljasnje strane na stoku. Iz njega(sa dna) busis rupe (pod kosinom prema spoljasnjoj strani) na par mjesta kroz koje izlazi napolje voda koja udje u prozor pored dihtunga, stakla isl!

Odradi za uzorak jedan prozor jednokrilni veliki, recimo 100*120.
Uglove geruj i spoj pricvrsti nekim duzim sarafima i lijepkom(D4 bi bilo pozeljno). Busi rupu za saraf da ne dodje do pucanja!
Posto stavljas klasicne sarke stavi 3 komada, jedna dolje 10cm od dna, a druge dvije gore 10 cm od vrha jednu i 20 cm od vrha drugu.
U donjoj horizontali krila izbusi par rupa(fi 6-7mm) koje ce biti ispod stakla a sluzice da odvedu vodu (koja eventualno udje oko stakla) u kanal za sakupljanje vode u stoku!!! Ovo obavezno!!!
Ugradi mu odgovarajuce duplo staklo (dimenzija stakla manja za 1cm od prostora za staklo i po sirini i po visini). Staklo kajluj na nacin kako se to radi kod PVC prozora (da ono nosi krilo, a ne krilo njega).
Prozor ofarbaj(zastiti) prije ugradnje stakla a posebno obrati paznju na unutrasnjost donjih horizontala stoka i krila, zatim na gerovane donje spojeve i rupe za odvod vode(neka prodje lak kroz njih al nemoj da ih zacepi).
Ako ti ne ugradjujes i ne farbas prozore koje napravis vec to radi musterija u svojoj reziji ne doznoli da ugradjuju neofarbanu stolariju pa posle malterisanja da premazu samo ono sto se vidi jer onda brzo satruli onaj dio koji je ostao nezasticen u betonu a naravno posle svu krivicu svale na tebe i tako samo gubis musterije!!!

Taj prozor ugradu u neku stabilnu konstrukciju da ga mozes otvarati i zatvarati svakodnevno da ga musterije vide i da ga istestiras tj. sam vidis i uklonis eventualne nedostatke!!! Izbaci ga negdje vani da trpi sve vremenske prilike i neprilike!
Post Reply