sastav cinkovanjem

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pedjamil
Majstor početnik

Post by Pedjamil »

Sastavi ove vrste na speru (i materijalima slicne debljine do 15 mm) se industrijski rade na presi u posebnom alatu. Za male serije (ili komad) ostaje frezer (eventualno cirkular). Glodala za rucni frezer postoje u svim mogucim (i nemogucim ) oblicima i velicinama za razne vrste zadataka.
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

Da li postoji masina koja moze cinkuje dasku sirine 31cm odjednom
Pozdrav
danko31
Majstor

Post by danko31 »

cirkular !
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

danko31 wrote:cirkular !
Ako možeš malo da objasniš tu metodu.
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Pcelar Aca wrote:Da li postoji masina koja moze cinkuje dasku sirine 31cm odjednom
Pozdrav
Postoje i takvi frezeri http://www.apokalipsa.rs/img/catalogue/956-a.jpg

ali masina koju su prezentovali Ivan i mbole na forumu(koju cu u skorije vrijeme pokusati da napravim)moze da posluzi .... viewtopic.php?id=1858
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ima jedna vrsta cirkulara da ga tako nazovem koji ima veoma dugu prihvatnu osovinu na koji se stavlja glodalo odredjene sirine pa iste sirine odstojni prsten pa opet isto do odredjene sirine koju trebas. Daska se steze ispod ili iznad tih glodala. Daske su pomerene za dimenziju glodala koje se kasnije uparuju. Spustnjem te osovine glodala odjednom prolaze kroz te daske po boku i cinkuju odjednom. Ali za tu masinu je potreban veoma jak motor a ta masina je predvidjena za velike serije pa ne znam koliko je to isplativo.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Mislis viselisni cilkular!?
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Pa slicno tome u principu samo sto ova masina nema klasican radni sto vec ima peihvat za vise dasaka sa prednje strane koje se stezu i ta osovina je pokretna i spusta se po boku.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

tishler wrote:ali masina koju su prezentovali Ivan i mbole na forumu(koju cu u skorije vrijeme pokusati da napravim)moze da posluzi .... viewtopic.php?id=1858
Za tu namenu, kanadjanin je napravio namensku masinicu: http://woodgears.ca/box_joint/jig.html
Ima i jednostavnija varijanta: http://www.sentex.net/~mwandel/workshop ... joint.html

Ja se meracim da je pravim (cim zavrsim sto). Nije nesto mnogo komplikovana, a bas mi se svidjaju ti mali, gusto cinkovani spojevi, za kojekakve kutije i kutijice.
Pcelar Aca
Šegrt

Post by Pcelar Aca »

tishler wrote:
Pcelar Aca wrote:Da li postoji masina koja moze cinkuje dasku sirine 31cm odjednom
Pozdrav
Postoje i takvi frezeri http://www.apokalipsa.rs/img/catalogue/956-a.jpg

ali masina koju su prezentovali Ivan i mbole na forumu(koju cu u skorije vrijeme pokusati da napravim)moze da posluzi .... viewtopic.php?id=1858
Hvala Vam od srca stvano ste pomogli sutra zovem apokalipsu ,kupci mi stalno prebacuju kako su cinkovane kosnice bolje.
pozdrav iz Vlasotince!!!
tishler
Moderator
Moderator

Post by tishler »

Puno srece...
…oʞɐdoɐu ǝuǝɹʞ ǝu oʇsǝu ʞop oɹqop ǝɾ ǝʌs

www.stolarskaradionica.com
smladen
Dodavač alata

Post by smladen »

Ali zar ne postoji neka vrsta horizontalnog frezera koji moze da nosi 30-40cm nozeva?
Sve sto je do sada predlozeno nije pogodno za masovniju proizvodnju....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa postoji, pominjao je runer, par postova iznad: viewtopic.php?pid=25159#p25159
Ali to je stvarno ba samo za masovnu proizvodnju.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Slucajno naidjoh na slike te masine za cinkovanje kosnica pa reko da stavim, mozda nekom pomogne!!!
Image
Image
drjackas
Majstor početnik

Post by drjackas »

mbole wrote:E, kad sam se vec napatio sa sketchupom evo i slicice :) Jedino sto sam je obrnuo levo/desno, al shvatice se.

[url]http://www.stolarskaradionica.com/forum/uploads/thumbs/30_cinkovanje.gif[/url]

Jeste u pravu si dascica mora da bude manja od rupe. Mozda je zgodnije uzeti komad metala, recimo flah.
Ne znam meni je nekako prirodno da komad guram ka dascici.
Nesto se razmisljam, mozda bi moglo da se igra sa debljinom dascice u odnosu na sirinu prvog otvora, pa da se onda prave rupe dimenzija razlicictih od precnika glodala. Hmmm, moracu da malo razmislim kako bi se to dalo izvesti.
Jes da je tema malo bajata, ali imam problem pa ako je neko voljan da ga resimo?? :)
Naime i ja sam koristio frezu za finger joint, ali sam resio da to radim na cirkularu. Na zalost nemam dado list vec obican 2,8 mm. Sablon je isti kao za frezu koji je mbole nacrtao. Iz nekolika prelaza napravim 1cm. Granicnik je sraf fi= 3mm. Prva dva zuba su relativno dobra, a od treceg pocinje rupa da se siri za po pola mm. Sta je uzrok tome? Dal granicnik koji je siri za 0,2mm (mada pri merenju sublerom, i list i granicnik mi pokazuju 3mm. nema odstupanja od 0,2). Ako sam nesto naucio u tehnickoj skoli onda je to kako se koristi subler... Na listu sam merio sirinu vidie na vrhu. Sto vise mozgam sve mi se vise cini da je problem u toj razlici od 0,2 koju ja ne vidim. Klizac ima malo lufta, mozda pola mm, ali gledam da uvek na istu stranu guram. Ako je neko imao slican ili isti problem, bio bih zahvalan!!
Post Reply