posto sam nov u ovom poslu, a samouk sam interesuje me gde mogu naci nacin izrade prozora sa dva ili tri falca.
verujem da je vama to jako prosto, jer nisam nigde na forumu nasao takvo objasnjenje. do sada sam pravio delove namestaja od punog drveta i vrata, ali prozore nisam. Interesuje me kojim redosledom se obradjuje drvo za ovaj prozor i kojim alatima, jer kada se pogleda ovaj prozor ima trodimenzionalan sastav..
unapred hvala..pozz
Pravljenje prozora
Poštovani kolega.
I ja sam samouk i prozori su mi bili majstorski "ispit"
Najjednostavnije ti je da lepo kupiš jedno prozorče (60x60), šubler (pomično mjerilo), blok paprira, olovčicu, 500 gr kafe, lonče za kafu, šećer po želji, 1m3 jelove suhe fosne i lagano mjeriš, crtaš i radiš.
Sve je to već izmišljeno, samo copy/paste

Najjednostavnije ti je da lepo kupiš jedno prozorče (60x60), šubler (pomično mjerilo), blok paprira, olovčicu, 500 gr kafe, lonče za kafu, šećer po želji, 1m3 jelove suhe fosne i lagano mjeriš, crtaš i radiš.
Copy/PasteKrajišnik wrote:Poštovani kolega.

E ovo mi se svidja, kad neko prizna da kopira od drugih!
A ustvari svi to rade, pa i oni najveci uvijek posmatraju sta radi konkurencija!!!
- peradetlic
- Majstor majstora
evo ja cu ti ukratko objasniti ako ti to nesto znaci:sbvlada wrote:nema niko ko hoce da pomogne oko ove teme?
1.treba da postujes normativ oko debljine profila a to za nase uslove (podrucje)iznosi 68x65,68x80(ja taj koristim)
2.na abrihter i diht proteras elemente na te dimenzije(najbolje bi bilo iz lepljenih troslojnih elemenata)
3.prvo radis stok pa krilo(falcas cep-procep)
4.falcas poduzni falc
5.radis krilo,prvo cep-procep,pa falc za staklo
6.falcas spoljna posle lepljenja
7,falcas za okov(bocni zatvarac)ili sarke postavljas,a na stok solje za stiftove zatvaraca
znam da ti je objasnjeno povrsno i zbrda-zdola ali sta da ti radim,na ovakav nacin ces tesko nauciti osim da dodjes kod nekog na obuku.

od masina ti treba jedna dobra kombinirka sa frezerom.
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
Za dupli zub reba ti najbolje garnitura glodala za stok ikrilo. Ako ides jedno po jedno treba ce ti mnogo vremena i nece ti biti najtacnije ako nemas forsub na frezi. Sto se tice postupka i redosleda singer ti je dobro objasnio malo skraceno ali to je to. Dimenzije falcova mozes naci skoro u svakom katalogu koji prodaje garniture glodala za prozore drzi se tih mera i neces pogresiti.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!