FESTOOL DOMINO

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

Sasa wrote:I u bukovini mozes da nadjes zrno metka!
:o :o
Strkic
Moderator
Moderator

Post by Strkic »

Hm da samo zrno metka!
Čovijek sniva a Bog realizira!
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Nije problem u ceni alata vec u sposobnosti majstora da nadje dovolno posla da isti alat isplati.
Inace vec polako dolazi vreme a u budcnosti i sve vise, gde ce kineske kompanije pregaziti sve zapadne sa cenom masina i sve ce biti daleko pristupacnije.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Slazem se sa tom konstatacijom!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
ZAAK
Majstor početnik

Post by ZAAK »

ono sto mene smeta kod keksa a obozavam kod domina kada se sklapaju "kutije od plocastih materijala" tj kuhinje u 99% slucajeva.

kada se ormaric spji keksima oni rdi svoje male dubine uranjaja u materijal dozvoljavju da se cijeli ormar "uvija" pa ga je prije nego sto se ljepilo osusi potrebno dovesti u "pravi kut" , stegama, nekim mojim "specijalnim alatima" ha ha ha, netko mozda ledjima od lesonita itd.....

domino ipak ulazi dublje u materijal i ponasa se prakticki kao i vulgaris drvena tipla, ovdje je u vecini slucajeva samo provjera pravoga kuta i vrlo malo zahvata je potrebno za mozebitne korekcije

no kekserica kao alat kada se gleda ulozeno/dobijeno je fantasticna.... izuzetna kekserica se moze dobiti sa pristojne novce ( makita npr... ) , dok Domino, pa original ;) Lamello kekserica , Mafell duo kosataju daleko vise

nego blagi OT - cuo sam da Metabo nema u ponudi keksericu jer ju on radi za Lamello, istina?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

ArtCool wrote:Nije problem u ceni alata vec u sposobnosti majstora da nadje dovolno posla da isti alat isplati.
Inace vec polako dolazi vreme a u budcnosti i sve vise, gde ce kineske kompanije pregaziti sve zapadne sa cenom masina i sve ce biti daleko pristupacnije.
Ja imam malo drugaciji utisak. Kinezi ce postati "novi Japanci", i to ne za tako dugo vremena.
Oni malo stariji se secaju da je negde 60-tih, Japanska roba bila sinonim za bofl, taman onako kako je to danas kineska.
Iznenada, negde 70-tih, japanska roba je postala najcenjenija upravo zbog kvaliteta.

Videcemo, neko od nas dvojice ce biti u pravu, a najverovatnije obojica ili nijedan, zavisi dal casu gledas kao plupunu ili polupraznu, jer ce istina biti negde na sredini :)
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

@mbole

Kada su Japanci u pitanju oni su nesto drugacija kultura od Kineza, malo vise okrenuti ka sebi i nesto zatvoreniji, posebno kada zadru u nesto.Taj pocetni japanski "bofl" je bio odraz posleratnog razvijanja industrije gde se islo na masivni kvantitet i problem kontrole kvaliteta je bio ogroman.U samom pocetku Japancima su pomagali Ameri oko uvodjenja standarda (Deming, Juran, Crosby...).
Kako su od kvantiteta skupili para postajali su sve bolji i na kraju referenca za dobro (gde su vrhunac bile 80-90, a posle toga postujuci "tajnu" regulativu o nultom razvoju drasticno oborili kvalitet na dobar-odlican ali ne i vrhunski kao u proslosti).
Kinezi idu na neku drugu pricu daleko drskije i smisljenije i pritom mnogo agresivnije kada je u pitanju trziste, gde se njihov bum razvija na najvecoj pljacki patenata i tehnickih dostignuca u istoriji covecanstva ( gde su pokrali sve zivo, sto se tice pameti, prefabrikovali i na kraju preprodali za manje).
Kinezu idu po metodi ( i uspeli su) da prodru u sve drustvene slojeve, jel definitivno je u potpunosti iluzorno pomisliti da je neka kineska brusilica ili busilica gora jel nisu u stanju da stave bolji lezaj ili da bolje legiraju celik, a da budem iskren ne znam da li ce to ikada biti moguce za 5 evra po masini za veliku nabavku.
Elem, kada koristis gotova resenja bez ulozenog truda i vremena u njihov razvoj, a sa jeftinom radnog snagom napreduje se cizmama od sedam milja.
Iskreno ja bih voleo da se nesto desi u Kineskom sistemu i da se sve rasprsne kao balon sapunice, jel ce zahvaljujuci svojoj politici u potpunosti isprazniti Zemljine resurse i zagaditi planetu svojom mas-proizvodnjom.

Moram priznati da mi nedostaju neka stara vremena (mada sam ja iz "mladjih") gde si neku stvar zeleo dugo vremena (pa cak i vise godina ) i divio se drugima sto je imaju, cak sta vise zeleo je samo onako kako to dete moze.Potom se dosta odricao i grcao i na kraju kupio, gde godine koje su potom prolazile proveo u veselju i zadovoljstvu koristeci je i posedujuci.
Da se ne zavaravamo takvih vremena i stvari danas nema a sto je najgore i sva ta zadovoljstva su izcezla ( naravno ne svima), verovatno sto vise nista nije cudno imati i posedovati.

U sustini off kada je upitanju Festool domino, ali je prosto nemoguce ne osvrnuti se na "konkurenciju" (meni tako omrazenu) u danasnje vreme.
Last edited by ArtCool on 11 Nov 2010 08:21, edited 1 time in total.
Post Reply