Plexiglas

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Arax
Majstor početnik

Plexiglas

Post by Arax »

Правио бих столче за ручну глодалицу, па ми треба плексиглас (не знам тачан назив) тражио сам у Смедереву у свакојстаклорезачкојрадњи, нико не зна ни да ми каже где бих могао тако нешто да набавим.
Last edited by Arax on 08 Oct 2010 10:13, edited 1 time in total.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

Ja sam isto o tome razmišljao.
Na um mi pada Bakelit (valjda se tako zove ono sto se nekad stavlja kao pozadina u ormarićima za osigurače).
Verovatno ga ima u nekim prodavnicama elektro opreme. Trebao bi da ima raznih debljina...
Ne veruj ženi koja laže...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Pleksiglas narodski ili klirit strucno ti je odlican materijal za tu namjenu a naci ces ga kod nekog ko pravi svjetlece reklame ako ga nemaju staklorezci, mada ga kod nas prodaje jedna staklorezacka radnja!!!
Ja sam skoro uzimao bakelit od elektricara(koji koriste za table) za neki mali dio od pneumatskog biaksa i bio je dosta meksi od onog koji se cesto vidi na stolarskim masinama i rucnom alatu!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Arax wrote:Правио бих столче за ручну глодалицу, па ми треба плексиглас (не знам тачан назив) тражио сам у Смедереву у свакојстаклорезачкојрадњи, нико не зна ни да ми каже где бих могао тако нешто да набавим.
http://www.oracalpolikarbonati.com/inde ... t&Itemid=2
Ako ti nije daleko ;)
Rendisha
Pred-majstorsko zvanje

Post by Rendisha »

Jel ima kod njih restlova? Ja sam ih do sada uzimao u Zemunu, u Galenika Klirit prodavnici na Senjskom Trgu.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ima u NS u prodavnici uradi sam. Ima razlicitih dimenzija!!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
maricaiivica
Moderator
Moderator

Post by maricaiivica »

Ja sam kupovao Forex, celu plocu, toliko mi je i trebalo...Seku na meru na klasicnom vertikalnom formatizeru :)
Restlova je bilo okolo dosta, dali ih prodaju regularno...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Bakelit nije to sto ide u elektricne ormane. Bakelit je obicno crne boje i prilicno je krt i tvrd. Nekada su se od njega pravila recimo kucista za telefone (oni stari crni, sto ih je bilo po kancelarijama i zeleznickim stanicama). Ustvari to je prvi vestacki materijal koji je ikada napravljen.

To sto ide u elektricne ormane ze zove pertinaks. Jos bolji za to sto tebi treba je tekstolit.

U Bg, pretinaksa i tekstolita imas u Politermu (http://www.politerm.rs/politerm-materijali/). Ne znam sa li salju postom.

Klirit, odnosno pleksiglas, imas u Galenici, i u firmi Fleksiglaspromet (http://www.plexiglaspromet.co.rs/). Nije greska, firma se zove bas Fleksiglas (sa F na pocetku), valjda su imali problema sa registrovanim imenom pleksiglas.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Добар сајт, дали су ми ценовник и могу наручити онлајн, и по мери да ми секу.
To sto ide u elektricne ormane ze zove pertinaks. Jos bolji za to sto tebi treba je tekstolit.
Е сада не знам шта да радим, шта је текстолит? Где се он користи?

За ова два задња сајта нисам нашао за онлајн наручивање, нити да ли раде сечење на меру. То ћ се распитати ових дана.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
sloba10
Majstor majstora

Post by sloba10 »

Е сада не знам шта да радим, шта је текстолит? Где се он користи?

Пертинакс = Пресован папир импрегниран смолом
Текстолит = Пресован текстил импрегниран смолом
би било најпростије објашњење а разлика отприлике као разлика између З-101 и БМВ-а
Текстолит се користи и за израду зупчаника (на пример Форд В-мотори су погон брегасте осовине са радилице остваривали зупчаницима од текстолита) - тек један пример о издржљивости текстолита
Дођох, видех, побледех
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A pored toga tekstolit i mnogo bolje "klizi" od pertinaksa. Veoma cesto su donje povrsine na kvalitetnijim glodalicama upravo od tekstolita (recimo na mojoj Festovoj su od njega).
U sustini klirit koristis samo ako ti je potrebno da se vidi kroz tu plocu koju pravis (ima sablona gde je to pozeljno). U svim drugim slucajevima najbolji je tekstolit.
Post Reply