Montiranje šarki

Razgovori o radu sa ivericom, tehnike, materijali i ostalo
bozama
Majstor

Montiranje šarki

Post by bozama »

Pozdrav svima!
Evo kratkog pitanja. Kako da u fazi merenja i obeležavanja tačno obeležim rupe za šarke na korpusu?
Evo i slike da ne bi mnogo širio priču. Ne znam da li da potpuno naslonim oba dela jedan na drugi ili treba da bude malo lufta i kolko?
Vrata u potpunosti prekrivaju korpus inače.
Pozdrav :)
Image
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

viewtopic.php?pid=1471#p1471
Kad postavim ovo sablonce izmedju vrata i korpusa ima tacno 2.5 mm razmaka.
tomislavm
Majstor

Post by tomislavm »

bozama wrote:Pozdrav svima!
Evo kratkog pitanja. Kako da u fazi merenja i obeležavanja tačno obeležim rupe za šarke na korpusu?
Evo i slike da ne bi mnogo širio priču. Ne znam da li da potpuno naslonim oba dela jedan na drugi ili treba da bude malo lufta i kolko?
Vrata u potpunosti prekrivaju korpus inače.
Pozdrav :)
http://www.fotothing.com/photos/1b2/1b2 ... 1239740100
Nosač panta(šarke) montira se na udaljenost 37mm (centar šarafa) od ruba korpusa....razmak koliko ostane to je to.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ustvari, i ja lupetam :) Naviko sam se na sablone, pa i ne razmisljam kako se to odmerava.
Sto rece Tomislav, uopste ne montiras tako sto postavis sarku pa onda odmeravas, vec po merama od ivica.
Tomislav je vec napisao da je mera od ivice korpusa do dve rupe za srafove 37mm (razmak izmedju rupa je 32mm).
Centar rupe fi 35mm na vratima je na 21.5mm od ivice vrata

Nije bitno da li je sarka sa punim kantom ili sa pola ili upustena. Za sve su mere iste, a sam oblik sarke regulise da ona odgovarajuce pokrije vrata.
PhantomOTO
Zarezivač olovaka

Post by PhantomOTO »

Da li moze da se radi tako sto se rupa fi35 freza na 22.5mm od ivice, tj da rastojanje od oboda rupe za sarku i ivice fronta bude 5mm?
Napravio sam takvu probnu verziju na nekim reslovima i ok izgleda i naleze. Stim sto Grass Nexis sarka ima mogucnost 3D podesavanja (horizontalno, vertikalno i po dubini) za po nekih +-2,3mm
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Posto je tacna mera 21.5 od ivice, sarke obicno imaju dovoljno mogucnosti za podesavanje ako je rupa busena na 22.5.
Ako radis sa 21.5 jednostavno imas vise prostora da eventualne greske iskorigujes podesavanjem na sarkama.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

Ne znam kako drugi ali ja radim na rastojanju 22mm od centra i to mi se pokazalo kao idealno.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pola milimetra je veoma mala razlika tako da to bez problema pokriva stelovanje na bilo kojim sarkama.
21.5 je standard, i prema njemu se prave sarke i sabloni.
runer
Vrhunski majstor

Post by runer »

O.K. primio k znanju!
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
PhantomOTO
Zarezivač olovaka

Post by PhantomOTO »

Napravicu jos jednu probnu verziju za 21.5... A mbole, ako kazes da je to standard, onda cu po tome da napravim neki sabloncic, pa tako da busim :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Standard je takozvani 32/37

Kod njega su dimenzije sledece:

Rupe na bokovima elementa (u koje se kaci bukvalno sve od nosaca sarki do klizaca za fioke)
Rastojanje od prednje ivice boka: 37mm
Rastojanje izmedju rupa (vertikalno): 32mm
Rastojanje izmedju prednjeg i zadnjeg reda rupa: 32*N (gde je N prirodan broj)
Precnik rupa: 5mm
U te rupe se uklapaju nosaci za police, euro vijci ili mali plasticni tiplovi (da bi kroz njih prisrafili nosace sarki ili vodjice).

Rupe za sarke na vratima:
Precnik rupe 35mm (uobicajene sarke)
Rastojanje centra rupe od ivice vrata: 21.5mm

Precnik rupe 26mm (male sarke)
Rastojanje centra rupe od ivice vrata: 17mm

Ekscentar za povezivanje elemenata precnika 25mm
Rastojanje centra rupe za ekscentar od ivice: 33.5mm
Ova poslednja mera u sustini zavisi od duzine "srafa" kojim se ekscentar povezuje sa drugom plocom, i nazalost tih srafova, barem na ovdasnjem trzistu, ima u jako razlicitim dimenzijama, tako da to treba uvek proveriti pre nego sto se pocne sa stvarnim radom.
PhantomOTO
Zarezivač olovaka

Post by PhantomOTO »

I jos jedno pitanje u vezi motiranja sarki... :)

Da li postoji neki standard (uobicajena mera) na kom rastojanju od gornje i donje ivice fronta se postavljaju same sarke? Mislim na raspored sarki po vertikali (ili horizontali ako su u pitanju vrata koja se otvaraju na gore).

Inace sam napravio sablon po 21.5mm za centar rupe u odnosu na ivicu i super naleze i ima dovoljno prostora za stelovanje :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini postoji, ali delimicno :)
Standard 32/37 nije strogo odredjen po pitanju gde pocinju rupe na bocnim stranicama.
Ima nekoliko varijanti, ukljucujuci i "slobodnu" to jest gde rupe mogu da pocnu na bilo kojoj visini.
Najcesca je da prva rupa ide na 8mm od dna korpusa. U nju se uvija sraf za ekscentar, kojim se bok vezuje za dno. Posto su sve dalje rupe na rastojanju od 32mm od pocetne, sarke se postavljaju prema njima. U principu sarke treba da idu sto blize gornjem i donjem kraju vrata (tada je opterecenje najmanje). Ako bi isli na prve dve slobodne rupe znaci da bi sarka dosla na 56mm od dna korpusa (nosac ide na rupe koje su na 40 i 72mm od dna). Za polozaj rupe na vratima treba jos oduzeti polovinu koliko su vrata manja od visine korpusa. Uobicajeno je 2 ili 3mm, znaci oduzeti 1 ili 1.5mm to jest rupu za sarke na vratima busis na 55 ili 54.5mm od donje ivice vrata.

Za ovo je zgodnije napraviti odgovarajuci sablon. Na njemu bi bile tri rupe. Dve na medjusobnom rastojanju 32mm precnika 5mm, i jedna koja je na sredini izmedju njih i od njih udaljena 58.5mm (37+21.5). Prislonis vrata uz bok, tako da su lepo poraqvnata sa njim, sablon postavis tako da rupe sa rastojanjem 32mm budu preko rupa na boku, fiksiras ih, recimo tako sto ubacis dva valjcica za police, i treca rupa ti tacno pokaze gde da busis. Jos ako napravis par ovakvih sabloncica, samo slozis i busi :)

Ako bi se ovo do kraja postovalo, znacilo bi da visina korpusa treba da bude umnozak od 32mm + 16mm (8mm od dna i 8mm od vrha), pa bi tada i gornja sarka bila na 56mm od vrha korpusa.
PhantomOTO
Zarezivač olovaka

Post by PhantomOTO »

Uff, nauke li :)... Covece, ja sam kontao da je u sustini sve jedno. Trudicu se da se drzim standarda od 56mm. Hvala mbole
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

U sustini jeste sve jedno :)
Ti sarke mozes da postavis gde god ti padne na pamet (sta koga briga gde ti stavljas svoje sarke :)) Recimo na 60mm od dna ili na 70, ili na neku "levu" meru. Samo da gledas da budu sto blize krajevima jer su tako manje opterecene.

E al ako radis perforaciju 32/37 celom visinom boka, onda moras da se prilagodjavas toj perforaciji.
Post Reply