СЗТР

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
stolart
Majstor majstora

СЗТР

Post by stolart »

Vec dugo se bavim izradom namestaja,ali zeleo bih da posao malo prosirim.Moja sestra otvorila je radnju pre par meseci i to samostalnu zanatsko trgovinsku radnju . Njena radnja prodaje boje ,lakove, alate rucne ,elektricne,okove i srafovsku robu...To je moja rodjena sestra tako da ja imam pravo da radim kod nje i bez prijavljivanja,sto je meni u ovom trenutku cilj.
Mene interesuje sledece :
1. Mogu li ja da svoje proizvode prodajem kod nje u radnji,kao njene,kao da ih njena radnja sama izradjuje i sama prodaje ?
2. Kako se ti proizvodi kucaju na kasi , unesem u kasu novu sifru recimo polica unesem cenu i tako je prodajem,kao jedan proizvod ili kucam posebno materijal(recimo iverica,sarke,rucke...) posebno uslugu sklapanja ?

Kada je radnja otvarana knjigovodja nam je rekao da otvorimo samo kao SZTR i da nema problema,jer je znao sta mi planiramo.Kasnijue sam cuo da ne mogu bas svim zanatskim radovima da se bavim da posebno treba prijaviti cime se planira baviti,kao zbog neke sifre dekatnosti.Dok opet neki kazu da to nema veze da sve to nije bitno,vazno je da se ima SZTR i moze kao sto smo planirali.

Sto se tice druge nedoumice isto je.Neko kaze da mora posebno materijal posebno usluga sklapanja,jer mi kao SZTR moramo da prijavimo proizvod pa tek da ga prodajemo.S obzirom da ja radim namestaj po meri ja bih svaki novi posao,sve morao da prijavljujem jer se svaki proizvod razlikuje od predhodnog.I naravno neki me savetuju da samo ubacim u kasu recimo kuhinja unesem cenu i prokucam,za sledecu kuhinju samo promenim cenu ,sifra je ista i sve tako.

Ja sada trazim pomoc jer vec par meseci propustam poslove i razbijam glavu sta i kako !!!!!
DEJANP
Moderator
Moderator

Post by DEJANP »

Ovo je pitanje za Singera :D:D:D:D:D
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Batice imas registrovanu radnju sto je naj bitnije,samo je potrebno da u registar dodas mesto gde ce se obavljati ta delatnost kao neka poslovnica ili prodajno mesto sve ostaje isto.Sto se tice kase i ona ostaje ista samo unosis sifre artikala,ako planiras da sve ides preko papira(onda si lud)onda ti je najlakse da odradis fakturu sa iskazanim PDV kupac uplati na racun i sve ok.Mozes isto u kasi da ubacis razne tipove sudopera,visecih,fiokarnika sa raznim cenama.Ali ako ides na racun onda ti je najbolja solucija faktura i u njoj iskazes sve po stavkama i nemoras da dajes fiskalni posto to ide iz tvoje VP.:P
Last edited by radmit on 29 Jul 2010 13:29, edited 1 time in total.
singer
Glavni moler
Glavni moler

Post by singer »

DEJANP wrote:Ovo je pitanje za Singera :D:D:D:D:D
hehe.
najpametnije ti je da napravis ulaz nekih stavki od nekog drugog(proizvodjaca) i to stavis u radnju, apo porudzbini radis svoje i prodajes(ko hoce fiskalni racun onda zaracunas pdv i teraj.:)
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
peradetlic
Majstor majstora

Post by peradetlic »

sve može zavisi u kom gradu ove naše lepe zemlje recimo ovde kod mene nema šanse tako nešto da odradišoma bi te lapili
sve zavisi od mesta do mesta
za sve je kriv Toma Sojer
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Stolart-e imas previse nedoumica, to je ok za tebe ali knjigovodja bi trebalo da ti da resenje za vise od ovih problemcica. Ovo ti kazem kao profesionalni knjigovodjja. Da si ovde u Makedoniji stvari bih ti objasnio u 5 recenica ali propise u Srbiji neznam.
Onako uz put ovde je najgora stvar otvoriti SZTR. U startu ne treba pocetni kapital (DOO treba 5000 eur poc. kapital) ali povlaci soldarnu odgovornost vlasnika, sto ce reci ako nadrljas sa drzavnim organima onda naplata raznih kazni,globa itd pada na teret celokupne imovine vlasnika.
Licno ti savetujem da konsultiras vise knjigovodja i odaberes nekog boljeg, i ovde ima jedno pravilo "jeftin knjigovodja je skup knigovodja".kad tad ces platiti tudje neznanje.
Isto mi nedrzi ono "To je moja rodjena sestra tako da ja imam pravo da radim kod nje i bez prijavljivanja" ovde ce ti sestru i firmu globiti sa 15000eur
Last edited by dikar on 29 Jul 2010 20:53, edited 1 time in total.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Kad sam poceo ajde i da zavrsim mozda necu mnogo da pogresim.
Posto svi tezimo ulasku u EU mislim da su vecina zakona i kod Vas uskladjena sa propisaima EU i medjunarudnim standardima za knjigovodstvo ajmo redom

Stolart
"1. Mogu li ja da svoje proizvode prodajem kod nje u radnji,kao njene,kao da ih njena radnja sama izradjuje i sama prodaje ?"
Mozes ali ovde ima dve varijante .
Ako si prijavljen u firmu i ona ima poslovnu jedinicu -proizvodnja onda se radi ispratnica iz proizvodnje i prijemna kalkulacija u ducanu
Ako nisi prijavlen u firmu onda se roba otkupluje od tebe na otkupnom listu, i radi se prijemna kalkulacija.Prilikom isplate treba da se zaracuna personalac tebi. Normalno da ne smes preterivati sa unosom robe na ovaj nacin -drzi se Singerovog saveta

"2. Kako se ti proizvodi kucaju na kasi , unesem u kasu novu sifru recimo polica unesem cenu i tako je prodajem,kao jedan proizvod ili kucam posebno materijal(recimo iverica,sarke,rucke...) posebno uslugu sklapanja ?"

Roba u pradavnici ulazi na priejmnom listu i radi se prijemna kalkulacija. Ako u radnju udje polica onda izlazi polica, a od cega je sastavljena pise na deklaraciji. Dakle prodas policu kucas policu.
Takodje za svaki proizvod treba da imas normativ o utrosku materijala,reziskih troskova i ulozenih radnih sati i sve to naravno treba da ima novcanu vrednost.
E sad to sto ti je knjigovodja savetovao SZTR je valjda zbog toga sto ne mora voditi dvostrano (nemoj da citas duplo) knjigovodstvo vec prosto knjigovodstvo (ulazni racuni su troskovi izlazni prihodi i "cica Mica gotova prica"}
SZTR moze raditi zanate za koje se ima kvalikacija i prilikom registracije se tacno regulira koji je to zanat na osnovu kvalifikacije koji imaju zaposlenici.
Ako mislis da proizvodnju uneses u sestrinu firmu onda mogu ti samo reci da knjigovodstvo proizvodnje nije sala, ma koliko malo bilo ima puno papira, puno kalkulacija i sl. medjunarodni standardi traze detaljne normative za svaki proizvod tako da prosto knjigovodstvo ne dolazi u obzir.
Radmitov savet za fakturu je ok , ali ovde vise ne prolazi. Jedan od mojih klijenata je kupio 2 plakara i komodu za kancelariju, a na fakturi je pisalo iverica, sarke rucke i sl. Ja sam primio u firmu osnovna sredstva, ali finasijska inspekcija ovo nije htela prizna ovakvu fakturu. Trazili su gde je zavrsila iverica rekli su da je prodata na crno pa su jos zaracunali i PDV.
Jos jedan put te savetujem konsultiraj i druge knjigovodje. Gradnja firme je isto kao i gradnja kuce ako ti je kuca na slabim temeljima kad tad ce se rasklimati, a firmu veoma lako rasklima inspekcija
Poadrav
Last edited by dikar on 29 Jul 2010 22:09, edited 1 time in total.
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Ma ša te boli racku pa nema te in-skekcije ! koja nevoli da joj se nešto odradi !!Sa barabama mož ko napijaci Deal se deal-om odrađuje ko ti dođe u radnju danas i počne ovo ono samo kulturno Å ojićev sistem Prasići, Å rafići,mašne paketići samo podmazano .......;)
Dva put zine , a tri put slaže
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Maple moras i njih da shvatis i oni imaju sefove, a sefovi traze rezultate. Kazu nema firme koja je ispravna, ako ne nadjes nista poslacu ti super kontrolu i ako oni nadju nesto ti ostajes bez posla. Lane je rzarseno 4 inspektora.
Ja sam radio 5 meseci u poreznoj sluzbi nakon ukadanja sluzbe platnog prometa, u banci sam otisao zbog u to vreme 2.5 vece plate i da ne bi postao ono sto si ti napisao :) .
Ne znam kako je kod Vas ali Sojicev recept ovde slabo prolazi. Sto je najgore salju inspekcije iz drugih gradova. Lane je bilo i dranje i klanje.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dikar je dobro rekao. Placas knjigovodju: neka radi svoj posao. Posao knjigovodje nije da samo razvrstava fakture po kontima (to sto ga mnogi tako shvataju je vec druga stvar).
U principu sve zavisi ko ti je musterija.
Posto si i zanatska i trgovinska radnja, mislim da postoji jos jedan nacin da sve bude regularno, a da ne moras da imas proizvodnju (koja je prilicno slozena). Naime ti nekome mozes da prodas univer (cista trgovina, kupio si univer od dobavljaca i prodao ga musteriji), pa onda jos da izvrsis uslugu toj musteriji, gde ce usluga da bude pravljenje kuhinje, ili pravljne police. Naravno ovo ne pije vodu za firme kojima treba faktura za recimo orman, a ne posebno za univer posebno za uslugu, posto bi da odbiju ulazni PDV. Generalno mogli bi i oni da prodju sa univer+usluga, ali su tu poreznici malo "coskasti" (ko sto dikar napisa).
Naravno opcija kes-kes uvek postoji, samo pazis da te ne uvate :)
Nisi napisao da li ti je radnja u sistemu PDV-a.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

ovaj sistem univer + usluga (da je usluga stajala u gore pomenutoj fakturi stvar bi i prosla) ili univer kome je cena povecana za 100% su smislili proizvodjaci na veliko da bi smanjili zalihe koje se javljaju kao rezultat rada na crno i naravno zaobisli sistem proizvodnog knjigovodstva.
Sto se knigovodstva tice sistem je kako se pazaris i sto treba klijent. Knjigovodstvo se deli na 2 osnovna sistema materijalno i finansisko , a u zadnjih nekoliko godina polako ali sigurno ulazi i poslovno knjigovodsto.
U finasinskom knjigodstvu lepo prolazi sistem kupis 3 prodas 5, a u materijalnom+finansiskom nece moci.
Izbegavajte u sirokom krugu knjigovodje koje rade samo fanasijsko knigovodstvo oni su obicno jeftiniji, doduse ako imaju imidj mogu bti i skupi. Ovo zbog toga sto Medj.standardi u sistemu praznjenja zaliha magacina priznaju samo prosecne nabavne cene, i ako ne vodis materijalno knjigovodstvo neces moci nikad da tacno preracunas. U ovom slucaju Vas kaci porez na dobit.
Sto se inspektora tice ne mislim da su "coskasti" moraju nesto da nadju ako nije bila ta faktura okomili bi se na nesto drugo.
Sto se posla knjigovodje tice njegov posao je to sto se dogovorite obicno su razliciti paketi usluga i naravno obim posla.
U svakom slucaju ako postoji saradnja knigovodja je arhitekt firme, inspektori provaravju njegov rad a ne Vas rad.
Last edited by dikar on 30 Jul 2010 00:59, edited 1 time in total.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Ко ће да буде књиговођа ја не одлучујем и да га ја плаћам ја бих од њега захтевао мало више.Пре пар дана сестра је била на одмору па сам је ја мењао, за 20 дана колико сам радио дошао је два пута да покупи фактуре због израде калкулације и ништа више , мада сам га звао сваки дан да ми покаже како се поуњава КЕПУ књига.
Књиговодство се води само финансиско,колико ја знам,док материјално само интерно чисто због стања.
Мени радња највише треба због рекламирања,не могу да се рекламирам без фирме,као ја ето правим намештајни фирме ни ничега.Ђто се тиче рачуна то ретко,ако радим неком правном лицу,док физичка рачун нити траже нити узимају.
stolart
Majstor majstora

Post by stolart »

Идок ја данас пишем ову предходну поруку сетим се ко би могао да ми помогне.
Назовем једног другара у Бг. који већ дуже време има радњу и лепо ми све објасни.Куца се рецимо полица , кухиња , било који финални производ.Ништа материјал,окови,рад посебно.Он то ради једино када даје понуду.
Његов књиговођа је нека његова рођака која то ради годинама( 20-30) и има доста искуства , тако да ми гарантује да ја то тачно и поуздано.
Сад још да проверим која је шифра делатности и да ли то има везе.
Хвала свима на саветима .
Инаравно ако неко има још иформација било за било против нека пише.
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Pa normalno da upises polica. Ako upises "0.25m2 camove daske, sarke 2br, 0.100 ml vodeni lak,'" ovakav tekst bi mozda i usao u fiskalnu kasu, ali ako je pitanju poveca komoda veoma tesko ces je uvesti u fiskalnu kasu rastavljenu po elementima.
Kad kupujes pivo na fiskalnom stoji pivo, a ne " 2% hmelj, 6% alkohol 1% suve stvari 500ml voda x 6 komada"

Ako imas zavrsenu neku drvopreradjivacku skolu onda mozes u SZTR da radis stolariju, ali ne i da servisiras el. urede, Svaki drugi zanat trazi adekvatnu kvalifikaciju.
pozdrav
Last edited by dikar on 30 Jul 2010 22:31, edited 1 time in total.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Ako budes radio sve po zakonu moze ti se dogoditi da sam zatvoris radnju, sobzirom kakva je besparica. Ako reskiras da bi nesto ucario onda rizikujes da ti oni zatvore radnju. Vazno je u koju grupu spadas...jedne radnje posecuju kad se god njima cefne, druge posecuju kada se pedhodno najave a trece nikada ne posete.
Last edited by emcanke on 01 Aug 2010 08:17, edited 1 time in total.
Post Reply