stol spreman za...

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
dikar
Vrhunski majstor

Post by dikar »

Davore pre 7-8 godina i ja sam ostrugao jednu komodu staru oko 70 godina i naleteo na slican problem razlicite vrste drveta beli i crni bor. Zavrsni prelaz je bio lak lazura u orah tonu da bih uskladio nijanse i uspeo sam. Igrom slucaja dok sam ga farbao stalno je bio neki propuh i stalno se lak prasio, pa je komoda dobila 8 sloja laka. U pocetku je izgledala fenomenalno cak su neki prijatelji hteli da je kupe. Posle 2-3 godine sjaj je nestao. Lepo ti Singer kaze da je to ne vredi. Sad bih koristio lazuru a posle lak za parket ili pu lak. Pored toga sto su mnogo trajniji vec daju i dubinu, deluju kao politura.
Iako nije tvoj stol, kvalitenom obradom sam sebi ces podici rejting za u buduce, normalno ako u ovaj zanat vidis svoju buducnost.
Pozdrav i okani se laka za camce (hmm ne znam ko jos maze camce ovim lakom :) )
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

dobro,odustaje se od laka za čamce.kad se završi stižu slike da vidimo umjetnost majstora :rolleyes:
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prvenstveni problem sa lakom za camce je sto on nije dovoljno tvrd da bi mogao lepo da se polira.
Sto je neka povrsina tvdja, to se lepse i lakse polira.
Najbolji rezultat za poliranje daju kiselootvrdnjavajuci lakovi (mislim da njih zovu "konverteri" ali inisam sto posto siguran). Takvi su lakovi za parket malo starije generacije (oni sto bas "mirisu").
Sledeci na listi su akrili za automobile (ne vodeni, vec bas "top coat" kakav ide preko recimo metalik boje).
PU ume da bude malo nezgodan, posto ako probijes jedan sloj vide se "krugovi" na mesu gde se dva sloja spajaju.

Najveci problem pri svemu ovome ce ti predstavljati da nadjes dve hemije koje se slazu jedna sa drugom. Znaci da se lazura i lak ne "posvadjaju", pa da recimo lak jednostavno ispuca ili se odlepi ili... Jedini recept je probanje. Ono sto znam da se drzi zajedno su sadolin i dugin stari kiselootvrdnjavajuci lak za parket (to sam dosta davno probao). E sad, ne znam da li u Zg mozes da nadjes dugin lak, ali verovatno Chomos pravi neki odgovarajuci, pa probaj.
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

ako chromos nema lakove,neznam tko ima.imaju ih kamaru.lazuru smo našli,tikovina br.3,možda za nijansu svijetlia.vidjet čemo što smo napravili kad se završi.:|
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Znam da Chormos pravi gomilu toga, samo je pitanje da li jos uvek pravi takav. Izbacuju ih uglavnom zbog bas nezgodnog mirisa.
I naravno ostaje glavno pitanje da li ce se lazura i lak "sloziti".
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

evo stola nakon završene prve ruke lazurnog laka (bor).odustalo se od laka i poliranja, kao i od nijanse boje tikovine br.3.

http://img191...us/img191/5305/hpim2743m.jpg
http://img30...us/img30/656/hpim2746.jpg
http://img249...us/img249/484/hpim2750.jpg
http://img709...us/img709/7951/hpim2749.jpg

vidljivo je da lazura pokazuje neravnomjerni ton što je posljedica samog drveta.osim toga,na nogicama,osim jedne koja je rađena,pretpostavimo,od crnog bora,pojavile su se žute točke (nakon brušenja).što to drvo "radi", nebih znao.

sada slijedi bojanje kita da se što više približimo površini lazure prije nego nanesemo drugu ruku.

http://img339...us/img339/6466/hpim2753.jpg

eto,što kažu majstori ?!
MapleMan
Majstor majstora

Post by MapleMan »

Kid za drvo se vidi svuda to nisi pogodi dobru boju ili ti toniranje kita , mada moglo se to popuniti i bez njega ali sad to je što je , Dobro je
Last edited by MapleMan on 07 Jul 2010 11:34, edited 1 time in total.
Dva put zine , a tri put slaže
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

MapleMan wrote:Kid za drvo se vidi svuda to nisi pogodi dobru boju ili ti toniranje kita , mada moglo se to popuniti i bez njega ali sad to je što je , Dobro je
kit je bezbojni,nije se kupovao u boji.zato ću ga sada farbati pokušavajući se približiti boji stola.inače kitovi u boji su vrlo skupi u odnosu na bojice s kojima farbamo kit.osim toga, "goli" stol je imao više od tri različita tona, tako da sam kupio kit u boji opet bi mi na nekim mjestima bila vidljiva razlika.ovako ću s različitim tonovima bojica (od žute do crne) prilagođavati bojanje kita u odnosu na mjesto drveta koje je na nekim mjestima gdje je kitano tamno smeđe (crno), a na nekim mjestima svjetlo žuto (zlatno).

e da,sad se sjetih.da se izbjegne nevolja s kitem trebao sam skupiti obrušenu prašinu,zamješati s ljepilom...i...
Last edited by davor1973 on 07 Jul 2010 12:08, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Imao si gitove, slovenacke, po 100gr. u boji hrasta, bukve, jele...
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

velja wrote:Imao si gitove, slovenacke, po 100gr. u boji hrasta, bukve, jele...
neznam za te kitove.ono što sam našao u boji su nekakvi njemački od po 150g.no dobro.imam velik raspon bojica i uspio sam se približiti boji lazure.osim toga to je stari kit koji je ostao nakon brušenja.nisam ga čupao van upravo iz razloga da ga mogu bojati.naposljetku,dolazi druga,a možda i treča ruka lazure.zatomit će se to.ono što je nakaradno na površini ( ploči stola ), je to što je netko po cijeloj površini,uza rub,okolo naokolo zakucao 20-tak čavala ( eksera ), i zakitao.ruglo....smislit ću nešto.
trivun
Majstor početnik

Post by trivun »

Pozdrav,
Možda malo kasnim ali da iznesem jedno svoje iskustvo od pre par dana. Ne znam da li je to već nekom poznato ali ja sam do tog saznanja došao sasvim slučajno i iz čiste muke jer nisam znao šta drugo.
Radim neke stare ormane sa početka 20 veka. vlasnik ormana je želeo da im se skine stari sloj, promeni boja u neku tamnije braon i da se prelakiraju. Sve je išlo kao po loju dok nije došlo do lakiranja. Tu su nastai problemi. Lak koji sam koristio je sayer lack, vodeni. Osnovni sam naneo četkom u tri ruke i između svakog sloja brusio šmirglom granulacije 400. Završni je bio isto njihov sa 90% sjaja. Pokušao sam valjkom ali to mi se nije dopalo. Potom sam probao pištoljem ali ni to nije ispalo kako treba što zbog neznanja (odokativno određivanje viskoznosti laka) što zbog loših uslova (radionica je smeštena u podrumu i ima dosta prašine i nikakvo provetravanje). Sve u svemu tri sloja laka, međuslojno brušenje šmirglom 600 i na kraju površina sjajna sa brojnim matiranim " ostrvcima". Tada sam pristupio brušenju granulacijom 1500 i poliranju nekom pastom takođe kod njih nabavljenom. Površina koja se dobila sasvim solidna, glatka kao staklo sjajna ali kako pore nisu bile potpuno zatvorene u njima se zadržala polir pasta i davala izgled ispucalosti. Tada sam se odlučio na poslednji očajnički pokušaj. Na šmirglu granulacije 1500 naneo sam ulje i tako prešmirglao površinu. Kada sam završio ulje prebrisao suvom krpom, a onda špiritusom u nekoliko ruka skinuo ostatke ulja (kao kod francuske politure) i na kraju rezultat. Dobijena površina vrlo slična francuskoj polituri. Jes malo teži način ali ja sam zadovoljan.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

onaj kit koji sam na pojedinim djelovima stola koristio,osim površine (ploče stola), je helios tessarol.
www.suncane-boje.rs/srb/boje-za-drvo/pokrivni-premazi
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

trivun wrote:Pozdrav,
Možda malo kasnim ali da iznesem jedno svoje iskustvo od pre par dana. Ne znam da li je to već nekom poznato ali ja sam do tog saznanja došao sasvim slučajno i iz čiste muke jer nisam znao šta drugo.
Radim neke stare ormane sa početka 20 veka. vlasnik ormana je želeo da im se skine stari sloj, promeni boja u neku tamnije braon i da se prelakiraju. Sve je išlo kao po loju dok nije došlo do lakiranja. Tu su nastai problemi. Lak koji sam koristio je sayer lack, vodeni. Osnovni sam naneo četkom u tri ruke i između svakog sloja brusio šmirglom granulacije 400. Završni je bio isto njihov sa 90% sjaja. Pokušao sam valjkom ali to mi se nije dopalo. Potom sam probao pištoljem ali ni to nije ispalo kako treba što zbog neznanja (odokativno određivanje viskoznosti laka) što zbog loših uslova (radionica je smeštena u podrumu i ima dosta prašine i nikakvo provetravanje). Sve u svemu tri sloja laka, međuslojno brušenje šmirglom 600 i na kraju površina sjajna sa brojnim matiranim " ostrvcima". Tada sam pristupio brušenju granulacijom 1500 i poliranju nekom pastom takođe kod njih nabavljenom. Površina koja se dobila sasvim solidna, glatka kao staklo sjajna ali kako pore nisu bile potpuno zatvorene u njima se zadržala polir pasta i davala izgled ispucalosti. Tada sam se odlučio na poslednji očajnički pokušaj. Na šmirglu granulacije 1500 naneo sam ulje i tako prešmirglao površinu. Kada sam završio ulje prebrisao suvom krpom, a onda špiritusom u nekoliko ruka skinuo ostatke ulja (kao kod francuske politure) i na kraju rezultat. Dobijena površina vrlo slična francuskoj polituri. Jes malo teži način ali ja sam zadovoljan.
da,zna to često biti muka.lakše je napraviti novo nego dovesti u red staro.savjetujem ti da lak nanosiš pamučnom krpom,a ne kistom.krpom se bolje nanosi lak na površinu jer se ima jači potisak na površinu pa samim time se laku utrlja u svaku poru drveta.osim toga kistu koji nije uistinu vrlo mekan i kvalitetan ( gledao sam jedan za sebe u trgovini materijala za restauraciju,300 kn,oko 40 eura), stvara crte i jako dugo treba mazati da bi one nestale,ukoliko uopće mogu nestati.
također ti savjetujem da ne čistiš stol,ormar,kredencu...špiritom,razrjeđivačem,benzinom...to su sredstva koja oštećuju lak,lazurni lak...ali su isti vrlo zahvalni u čišćenju površina komada namještaja kojeg radimo prije nego krenemo s procesom lakiranja.pokušaj naći špirit ( ekološki ), nešto je skuplji,odnosno onaj špirit koji mješamo s šelakom,i njime počisti svu površinu s morskom spužvom.jeftinija je spužva u dm-u nego u restauratorskim trgovinama.
ako ikad budeš farbati već naneseni kit koji nisi isčupao već ostavio, obrati pažnju da ti lak ili lazurni lak itekako prekrije tu vodenu boju jer u protivnom, ne dao bog da lak nije nanešen kako treba pa vlasnik tog komada namještaja umjesto nekog skupug poliša za čišćenje uzme vlažnu krpu....odeeeeee.sve ti skine.uvijek prvo nanesi lazurni lak, jer prva ruka nije sjajna, pa potom farbanje kita prilagodi boji koju si dobio.zanimljivo je da nanešenu vodenu boju kojom si ofarbao kit nemože skinuti ni špirit,ni razrjeđivač,ni benzin (osim ako se ne upire kao sivonja), ali kapni jednu kap vode....jovo nanovo.
to se jednostavno provjeri tako što nakon dovoljno nanešenih ruku laka uzmeš vlažnu krpu i pređeš po mjestima koja si bojao.ukoliko voda ne dopre do boje s kojom si farbao kit i ne razmaže je,posao si dobro obavio.
sretno i pozdrav.
davor1973
Precizni šegrt

Post by davor1973 »

Last edited by davor1973 on 08 Jul 2010 23:41, edited 1 time in total.
Post Reply