Pokažite nam nešto što ste radili i sa čim ste ponosni. Poželjno je da svaki majstor otvori posebnu temu sa svojim radovima kako ne bi došlo do mešanja i zabune.
kad budes radio kontraprofil nemoj casom direktno,nego zaseci na stucu testerom obe strane pa ravnim glodalom ili testerom izvadi vecinu materijala(steta je da ga tupis i forsiras jer ti casa prelazi u negativno glodanje,(vise ne glodjes u jednom smeru vec u oba a to moze biti i opasno)).
pozdrav!!!
Nema tog industrijskog giganta od koga mi ne mozemo napraviti malo ili srednje preduzece!!!
drvodeljac...jest isto glodalo kao i kod mene,samo mi izgleda da ovo tvoje ne moze da se rastavi dok je kod mene iz 3 dijela pa ja rastavim i ovim jednim radim lajsne za staklo otprilike ovako
U pravu si Tishler, ovo moje glodalo je iz jednog komada. A reci mi kako pravis lajsne za ona tvoja vrata na kojima je gornje staklo polukruzno? Ijos nesto, posto sam ja pocetnik, kad obradjujes taj luk frezerom, jel na glodalima imas onaj odstojni prsten koji dozvoljava dubinu rezanja kolika je dubina profila, a na komadu koji obradjujes moras imati sablon? Ja nisam radeo lukove i druge krvolinijske oblike. Za to trebaju sabloni i odstojni prstenovi, bar sam tako ukapirao iz price. A ujedno da pitam isingera, jel imas neki broj od zog Vekija, trba mi glodala za kuhinju i za tablice (uklade)
Nozeve za abrihter imas kod Gavre http://www.gavrogroup.rs/ . Cena ide po duznom centimetru. Ima verovatno i na drugim mestima ali sam samo tamo bio da ostrim nozeve i da kupujem testere. Ja imam neke ruske nozeve 25cm i kad god odem tamo da ostrim pitaju me gde sam nasao tako lose nozeve. Ja nemam nekih problema sa njima. Ne znam kakva su vasa iskustva sa tim ruskim nozevima sa buvljaka?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Ja sam imao ruske sa buvljaka, solidni su bili, a nedevno sam kupio jos jedan par. Oni su toliko losi da ne poverujes. Na njima je pisalo " termoobraden" to nemoj uzimati taman da ti daju dzabe
Na mojima to ne pise. To su neki nozevi koji imaju neki znak ili slovo oiviceno prstenom. To je jedino sto pise na njima. Imam dva kompleta i zadovoljan sam sa njima.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
drvodeljac wrote:U pravu si Tishler, ovo moje glodalo je iz jednog komada. A reci mi kako pravis lajsne za ona tvoja vrata na kojima je gornje staklo polukruzno? Ijos nesto, posto sam ja pocetnik, kad obradjujes taj luk frezerom, jel na glodalima imas onaj odstojni prsten koji dozvoljava dubinu rezanja kolika je dubina profila, a na komadu koji obradjujes moras imati sablon? Ja nisam radeo lukove i druge krvolinijske oblike. Za to trebaju sabloni i odstojni prstenovi, bar sam tako ukapirao iz price. A ujedno da pitam isingera, jel imas neki broj od zog Vekija, trba mi glodala za kuhinju i za tablice (uklade)
Kao pocetnik ili ne treba da se drzis "pravila i standarda"Po nekim pravilia sve treba raditi po sablonu (zbog preciznosti ali i bezbjednosti)Sve stolarske masine obraduju drvo ali ne prave razliku za nase prstice i sve su podjednako opasne ali ja bih od svih izdvojio frezer.Standarne mjere za debljinu krila vrata jesu 42mm.
E sad ...ja ne radim po sablonu vrata niti je debljina 42mmLajsne za onaj polukruzni dio na vratima je vrlo tesko uradit ako nemas odgovarajuci alat Neke slike kako ja izradujem lajsne sam postavio U narednih 7 dana ponovo radim vrata pa cu da slikam kompletnu izradu onako kako ja radim pa ono sto ti se svidi ti koristi jer nesto od toga je opasno ako nemas iskustva sa frezerom pa ne bih zelio da neko nastrada.Ovako tipkajuci na tastaturi ili ja necu dobro objasnit ili me ti neces razumjeti..
Pozdrav!!!
Ok. Tishler, okaci slicice pa cu videti kako ti to radis. A kad sam rekao sabloni mislio sam na sablon za izradu pravilnog polukruga, a ne da sablonski pravis sva vrata ista, svejedno videcu na slikama, hvala, pozdrav;)