Sve si mi objasnio i sve sam razumio ..hvalaruner wrote:Stepeniste je radjeno od parene bukve koju uzimam u Futogu izuzetno dobro uparene. Sto se tice montaze vrlo je jednostavno. Iseces gazista icela na istu meru prema najduzoj stepenici. Posto ti treba prepust od30mm to ti je u stvari lajsna plus 15mm zazor izmedju zida i te iste lajsne za pur penu. Kad postavljas gazista icela zategnes kanap 30mm od zida i pored njega redjas ista uz ivicu kanapa i purpenises ih. Kad se osusi pena ubacis bocnu dasku koju si pre toga zarezao prema betonskim stepenicama. To radis tako sto dasku iz cela naslonis na stepenice ivaser vagom preneses mere postojecih stepenica. Ako si sve dobro uradio ona ce se lepo spustiti kad taj visak iseces. Sutra dan kad pena stegne gazista spustis bocnicu sabijes je kajlama ipurpenises. Kad se sve to osusi stavis preklopne lajsne. Mislim da sam ti bar priblizno objasnio ako nisam ti reci sta te jos interesuje.
Moji radovi (runer)
Lepak mazes rebrastom lopaticom, i onda se supljine lepo zatvore.runer wrote:Pur pena sa manjom ekspanzijom je ipak prava stvar jer puni i praznine u stepenistu da ne zvoni kad se hoda po stepenicama dok lepak nije u mogucnosti da to izvede. Medjutim verovatno moze i taj lepak ali ja ga nisam koristio.
- maricaiivica
- Moderator
a sta bi napravoi PUR lepak, onaj montazni i "jaci od eksera". I on ekspandira kao pur pena a verujem da bi zalepio bolje.
Ima li smisla koristiti tako nesto?
Ima li smisla koristiti tako nesto?
Last edited by maricaiivica on 16 Mar 2010 00:13, edited 1 time in total.
Ne postoje ni jedne betonske stepenice koje su u vinklo i vaser vagu(bar ja nisam takve oblagao gazistima) tako da prilikom oblaganja da bi dobili vinklo na gazistima u odnosu na celo i isprvili sve neravnine koje su pojavljuju, ispod gazista mozemo koristiti samo pur pjenu Cvrstoca veze je meni dobra ,isprobao sam na jednom komadu drveta sto moze svako da isproba i sto runer rece ne zvoni kad se hoda.
Pa ljudi ja mislim da nijedan pod ne moze toliko biti krivo izliven kao gazista betonska pa ja sam ih bas radio svakakvih. Imao sam priliku da radim stepeniste 6cm aus vinkl. Svako koje radio stepenista zna da sve mora biti u vaser vagu ivinkl inace se ne moze lepo uklopiti. Pa zamislite kad je stepeniste pomereno samo 1cm iz vinkla a bude mnogo vise i pomereno iz vage samo 1cm. Koliko tu treba lepka. I koji lepak moze da se nanese toliko debelo. Ono moze sa lepkom ako se uradi kosuljica kako treba a i to je tesko, jer ti majstori za beton opet ne urade kako treba. Sto se tice snage pur pene probajte je cupati pa cete videti.
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!
Lepo sam na pisao da cu da drvim 
6cm!!! pa koji je sampion prihvatio tako uradjene stepenice? Ajd sto je zidar odfuserisao, al da gazda to prihvati???
Ma slazem se ja sa vama da je pur pena OK, i verovatno najjednostavnija/najbrza za rad, njome mogu da se odrade mnogestvari koje bi inace trebalo debelo preradjivati.
Samo, kako su se kacila gazista pre pur pene? Ipak je ona relativno nov proizvod.
Ne kazem da treba "s konja na magarca", samo pitam.

6cm!!! pa koji je sampion prihvatio tako uradjene stepenice? Ajd sto je zidar odfuserisao, al da gazda to prihvati???
Ma slazem se ja sa vama da je pur pena OK, i verovatno najjednostavnija/najbrza za rad, njome mogu da se odrade mnogestvari koje bi inace trebalo debelo preradjivati.
Samo, kako su se kacila gazista pre pur pene? Ipak je ona relativno nov proizvod.
Ne kazem da treba "s konja na magarca", samo pitam.
Nekad smo radili mnogo teze sa vrelim katranom. Tako je radio moj stari pa i ja sa njim. Mogu vam javiti da je tek to bila muka. Moras zastititi sva stepenista sa papirima ili najlonima pa mazati beton tecnim kobitom pa tek onda nalivati vreli katran pa stavljati gazista pa polako nalivati fugne ali i paziti da ne izadje po stepenici, ma muka ziva ali radilo se. Znali smo montirati i po desetak dana ali se i zaradjivalo. Jedne stepenice zivis dva tri meseca a sad?
Ko ne zna da ne zna bezi od njega!