Kako pravilno gitovati rupe od srafova u MDF?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

digger wrote:Da budem iskren, ne znam sta da ti kazem. Ima malo igranja dok se ne podese,
Zar za to ne postoji standardizovana procedura: prvo se podešava visina glodala, pa onda rastojanje od firunga? Od tog podešavanja zavisi sve ostalo...
digger wrote:Ivica koja ostaje na MDF-u nije bas tako ostra vec je malo krzava.
Da li si tu stranicu gorao po stolu ili po firungu?
ali mislim da je na engleskom ' spline joint'.
utor-pero, npr.
boggy je pominjao keksericu i to je u principu isto. Baš bi me interesovalo paralelno iskustvo ako se uporede "Lock Miter Joint", "Biscuit Miter Joint" i "Spline Miter Joint". Naravno, ako ga neko od članova ima...
digger
Majstor

Post by digger »

metabo wrote:Zar za to ne postoji standardizovana procedura: prvo se podešava visina glodala, pa onda rastojanje od firunga? Od tog podešavanja zavisi sve ostalo......
Postoji. Kao sto si naveo tako se i radi. Zato kada jedared podesis, napravis pomagalo za podesavanje koje je nista drugo nego parce ploce koje si sekao za probu i koje je dobro. Njega koristis za sva buduca podesavanja, naravno, ako koristis istu debljinu materijala.

metabo wrote:Da li si tu stranicu gorao po stolu ili po firungu?
Po stolu. Ali mislim da ne bi bilo lose, narocito ako se radi sa meksim materijalima da se ima podupirac ivice, da ne dozvoli da se ivica cepa.

utor-pero, npr.
metabo wrote:boggy je pominjao keksericu i to je u principu isto. Baš bi me interesovalo paralelno iskustvo ako se uporede "Lock Miter Joint", "Biscuit Miter Joint" i "Spline Miter Joint". Naravno, ako ga neko od članova ima...
Mislim da je najjednostavnije pero i utor. Nema puno podesavanja i samo se lepi. To je moje misljenje. Keksaricu nisam probao, tako da ne mogu da sudim.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

metabo wrote:
a sam tako radio dok nisam kupio formatizer i nikad se nebih vratio na to!
Čim radiš sa MDF, najgora prašina ti ne gine, ali mislim da ju je lako odstraniti jer je profil "otvoren". Da li si radio sa ovim glodalom ili si gerovao običnim ravnim glodalom pod 45 stepeni? Spoj sam sebe zaključava i ne bi trebalo da bude problema kod lepljenja odjednom svih stranica. To naravno ina svoju cenu - prava sitnica : 62,19 EUR .
Nažalost gerovao sam sa ravnim glodalom a ima i jos jedan problem sa tim glodalom sto deblji materijal možeš da geruješ to je glodalo skuplje a nikako nije univerzalno da možeš sa jednim istim npr. da geruješ i 2 i 4 cm debljine. Tako da je i dalje testera majka!:)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

digger wrote:Po stolu. Ali mislim da ne bi bilo lose, narocito ako se radi sa meksim materijalima da se ima podupirac ivice, da ne dozvoli da se ivica cepa.
Sad mi je jasno o kojoj ivici pričaš.
DrNikola wrote:a nikako nije univerzalno da možeš sa jednim istim npr. da geruješ i 2 i 4 cm debljine.
Bio bi to ogroman zalogaj za standardne glodalice da se ovakvim glodalom pravi ger na 4cm, pa ih verovatno ni nema. U tim situacijama je stvarno "cirkular zakon", pa makar i kao međukorak :).
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Ja imam ravno glodalo koje geruje do 4 cm ali i dalje kazem otkad sam kupio formatizer nepada mi na pamet da ga stavim na frezer! :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako je keksarica pristojna (drzi ugao i ne klacka), onda je ona jednostavnija od spline-a. Samo podesavanje bilo kakvog urezivanja kanala traje duze nego ceo posao sa keksericom. Zato i jeste toliko popularna.

Digger Ja jos ne kapiram bas na koju ivicu mislis. Jel to ova ostra ivica, odnosno donja kada je u polozaju kao na ovoj slici sto je stavio metabo?
digger
Majstor

Post by digger »

Jeste upravo ta ivica.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

digger wrote:Jeste upravo ta ivica.
Sad meni nije jasno :(
Ako je sad na slici dole, onda je ona kod obrade GORE, paralelno sa gornjom pločom stola. Kako je onda guraš po stolu? Da li misliš na ivicu gde je tup ugao (135 stepeni) ili na ivicu gde je oštar ugao (45 stepeni)?
digger
Majstor

Post by digger »

tu gde je ostar ogao od 45 stepeni. prakticno, ta povrsina ploce je gore, i nju vidis. Tupi ugao je dole i on naleze na sto.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ja skontao :)
Diger koristi stonu glodalicu. Znaci da materijal gura po stolu, i da je ugao od 45 na gornjoj strani.
digger
Majstor

Post by digger »

Inace, za ovo glodalo se ne preporucuje da se radi iz ruke.

Nego, nesto drugo mi je palo na pamet. Zasto juriti 45 stepeni, kad spoj moze da se napravi sa perom i utorom, pod 90 stepeni. Nesto slicno kao sto se radi na fiokama? Zar to ne bi bilo jednostavnije? I sve se radi na cirkularu. Stranice imaju utor, a prednja i zadnja strana fioke imaju pero.
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Rad treba pojednostaviti a ne zakomplikovati!
digger
Majstor

Post by digger »

DrNikola wrote:Rad treba pojednostaviti a ne zakomplikovati!
Slazem se. Ako za sve moze da se koristi cirkular, ne vidim zasto bi se covek zezao sa ruterom, sem ako ne voli da to radi. Iskreno, ne vidim bas neku razliku u kvalitetu 'drzanja' izmedju spoja pero i utor i spoja koji se pravi sa ovim glodalom, ili spoja sa keksima. Mozda gresim? Iskusni majstori, izvolte...
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Iz dana u dan gledam ovaj naslov kako se odrzava na ovoj listi aktivnih tema i pitam se sta ljudi pisu ovoliko a nisam otvarao jer mi nije bilo zanimljivo!!
I sad rekoh da vidim sta se to krije iza "Kako pravilno gitovati rupe od srafova u MDF?" i vidim da je polemika otisla u drugom smjeru, dosta zanimljivijem!
DrNikola
Majstor stolar

Post by DrNikola »

Sasa wrote:Iz dana u dan gledam ovaj naslov kako se odrzava na ovoj listi aktivnih tema i pitam se sta ljudi pisu ovoliko a nisam otvarao jer mi nije bilo zanimljivo!!
I sad rekoh da vidim sta se to krije iza "Kako pravilno gitovati rupe od srafova u MDF?" i vidim da je polemika otisla u drugom smjeru, dosta zanimljivijem!
Ja sam se takodje isključio od gitovanja jer o temi uopšte netreba diskutovati kad onovidiš rasplet!:)
Post Reply