Bilo bi lepo čuti vaše mišljenje

Neobičan forum, ali po meni veoma bitan
Zhana
Dodavač alata

Bilo bi lepo čuti vaše mišljenje

Post by Zhana »

Ćao svima!
Oduševljena sam ovim site-om i forumom. Tako mnogo kreativnosti na jednom mestu.
Hvala što ste ovo napravili.

Ali da se ne udaljim od teme:
Pročitah danas nešto o zdravlju u stolarskoj radionici :

http://members.tripod.com/TheCarvingBen ... %20101.HTM

pa se zapitah (doduše uz smeh) da li je sve ovo (ili bar po nešto) preterano.
(naročito ova stavka:

"Mental and Physical Acuity

- Never work while tired or taking medication. Whenever you are tired, stop or take a break. Accidents are most likely to happen when you are tired. Medication and alcohol can affect your perception and reaction time.

- Try not to rush the job. Trying to finish a step in a hurry leads to errors and accidents. The stress of rushing the job also leads to earl fatigue.

- Be aware of your attention, or lack of it, to the job. Daydreaming or thinking about another job while operating a power tool or handling a Shari) hand tool can lead to accidents. Repeti­tive cuts lend themselves to daydreaming, or be doubly careful when making them.

- Avoid distractions. Conversing with others, unfamiliar noises, and doors opening and closing are all distractions in the workshop. Never surprise someone who is working with tools.")

Pošto vi, kao profesionalci ili bar napredni amateri imate mnogo više iskustva bilo bi lepo čuti vaše mišljenje.

Srdačni pozdravi
i još jednom hvala za tako dobar sajt.

Žana
boggy
Majstor majstora

Post by boggy »

Zhana wrote:.........

- Never work while tired or taking medication. Whenever you are tired, stop or take a break. Accidents are most likely to happen when you are tired. Medication and alcohol can affect your perception and reaction time.

- Try not to rush the job. Trying to finish a step in a hurry leads to errors and accidents. The stress of rushing the job also leads to earl fatigue.

- Be aware of your attention, or lack of it, to the job. Daydreaming or thinking about another job while operating a power tool or handling a Shari) hand tool can lead to accidents. Repeti­tive cuts lend themselves to daydreaming, or be doubly careful when making them.

- Avoid distractions. Conversing with others, unfamiliar noises, and doors opening and closing are all distractions in the workshop. Never surprise someone who is working with tools.")
.....
Nije preterano i... to ne vazi samo za stolare, vec za sve koji rade sa opasnim alatima ili materijama (mislim... opasnim po zivot i zdravlje, svoje ili nekog drugog)
Last edited by boggy on 08 Feb 2008 12:56, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Sve je tacno.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Stolarski alat spada u ekstremno opasne.
Izuzetno je ostar, brzine rezanja su jako velike.
Trenutak nepaznje je dovoljan. Cirkular ce odseci prst u delicu sekunde. I to samo na dodir, uopste ne treba da pritisnes. Glodalo ce se ukopati u misic isto tako trenutno, pa sta zakaci. Kad abrihter dohvati dasku i ispali je nazad, moze da se desi da onih prstiju kojima si gurao nema vise (mom dedi se upravo to desilo). Tanka letva koju cirkular ispali unazad se ponasa kao strela ispaljena iz veoma jakog luka (prijatelju je probila debelu koznu kecelju, i zabila se u stomak, imao je ludu srecu da nije zakacila ni jedan od vitalnih organa).

Nazalost retki su oni koji se iole duze bave stolarijom a da imaju sve prste :(
Tako da ovo uopste nije preterano.
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Jos kada bih razumeo,mogao bih i ja da dam misljenje.
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

Potpuno točno, tu nema u zafrkancije. Kad sam umoran, gasim mašine. Ne trošim alkohol kad radim s pilom i frezerima, zapravo uopće kad radim s nekim alatom koji ima bilo kakvu oštricu koja se okreće u bilo kojem smjeru ako nemam koncentracije ili sam rastresen.
Ne pravim nesigurne improvizacije i dodatke na strojevima, ne žurim se i ne silim.

Postoji bezbroj zamki.

Evo primjera:
Jučer sam skoro ostao bez jaja i to pomoću Aku bušilice. Žurio sam se i bušio sam dasku na koljenima svrdlom fi 12, probio sam dasku, svrdlo se omaklo, uhvatilo nogavicu i strugalo mi po unutrašnjij strani lijevog bedra.

Toliko pazim, a onda u sekundi popusti koncentracija i skoro postanem sopran.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

Osnovno pravilo u svakom poslu, a tako i u stolarskom je danema zurbe, jer ako zuris pocinjes da pravis greske koje ces kasnije teze da ispravljas tako da ces potrositi vise vremena nego sto je bilo potrebno da bi se mirno i stalozeno ispostovala kompletna procedura. Ako pocnes da gresis, napusti posao i radi nesto sasvim drugo sto nije vezano za posao koji radis. Postoji i dan sutra.Ako se pogadja posao treba predvideti vreme i za nepredvidjene stvari, dodati par dana lufta.
Zurba je najveci neprijatelj.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Svojevremeno sam "na brzaka" hteo da izbusim parce alu lima. Uhvatio limce, prislonio na otpadnu dasku i stisnuo obicnu elektricnu busilicu. Bese neka tanka burgija, jedno 2.5-3mm. Kad je burgija zahvatila izlaznu povrsinu, cimnula je, polomila se, i polomljenim delom koji je jos ostao u futeru krenula da busi moj palac. U ta doba pirsing jos nije bio moderan, al ja sam ipak jedno mesec dva imao lepo probusen prst. Od ta doba uvek, ali apsolutno uvek koristim "smrt" kljesta, ili u najgorem slucaju motorcangle.

Drugi put sam hteo samo da obrezem neku gumicu za kazance perorezom. Stisnuo ko mutav vrhom, perorez se preklopio. Opet preko mog palca (samo ovoga puta desne ruke). Jel treba da napomenem da je bio grdno ostar.

Pre mesec dva, hocu da skratim glupavi sraf za rucku na fijoci. Zavrsavam sopstvenu kuhinju, i vec je kasno i umoran sam. Koristim Uniorova kljesta za buksne (ona sa zutim drskama). To je pretposlednji sraf koji treba da stavim. Umoran ne razmisljajuci, stisnem i odsecem sraf, ali prednjim delom kljesta (koji sluzi kao sečice), potkacim palac sa unutrasnje strane. Promasio sam tetivu za mozda milimetar.

Jos sam ja kao obazriv :)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Evo saka jednog stolara kada se posekao na cirkular
Image

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
Dean
Majstor početnik

Post by Dean »

A evo mozes pogledati i ovaj filmic neznam dali je montaza ali svejedno ces malo bolje pripaziti kada ideš blizu cirkulara :)

http://www.youtube.com/watch?v=E76XJ2RMk1k

I pogledaj malo po američkim siteovima za stolariju oni puno više pažnje posvećuju sigurnosti svi oni gurači stiskači vodilice puno pridonose sigurnosti u radu, brzina i žurba su katastrofa u svakom poslu a pogotovo u onome di odu prstići ako zahebes ....

da ne govorimo o tome da posao preko one stvari daje rezultate od one stvari ...

lako je meni pametovati ja si mogu priustiti i rec danas me nije volja i neću radit isto tako znam znam da profici to nemogu ali...
barem da znamo teoriju :)
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Auu ocvika ga onaj dobro

pozdrav Marko
nikola145
Precizni šegrt

Post by nikola145 »

pa se zapitah (doduše uz smeh) da li je sve ovo (ili bar po nešto) preterano.
(naročito ova stavka:

Zhana je zanemela ... nije smesno ???

ja zasada imam sve prste, malo modifikovane al sta ces. Nadam se da ce tako i ostati. :-)
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

ja zasada imam sve prste, malo modifikovane al sta ces. Nadam se da ce tako i ostati. :-)
ja sm taj isti,
a slike su za "da se najezis"
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

nikola145 wrote: Zhana je zanemela ... nije smesno ???
Zhana el se ti bavis stolarijom ili onako posecujes ovaj sajt ??

pozdrav marko
zoranp
Majstor stolar

Post by zoranp »

pet piva za dečke iz pilane :lol:
Post Reply