kako montirati klizace za fioke

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
zile
Brzi dodavač alata

kako montirati klizace za fioke

Post by zile »

pomagajte interesujene kako se montiraju klizaci za fioke kako se racuna rastojanje a da se prito ne sudaraju frontovi
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Frontove uvek montiras na kraju, odnosno tek kada su klizaci vec postavljeni i fioke na svojim mestima.
Frontove (kao i vrata) umanjujes za 3mm u odnosu na punu meru sa svake strane, kako bi imao dovoljno prostora da se ne sudaraju.
Ajde daj konkretne mere, pa da sracunamo. Ako fijoke prelaze preko ivica korpusa tada meris od donje povrsine dna do donje povrsine ploce. Ako su fijoke uvucene onda meris od gornje povrsine dna do donje povrsine ploce.
Imas i ono blum-ovo programce koje to moze bas lepo da ti izracuna (doduse nije bas programce vec ima da se dovuce 600MB). Imas link u nekoj od tema cini mi se da je naslov vezan za program corpus.
zile
Brzi dodavač alata

Post by zile »

npr.stranica mi je 82 cm
zile
Brzi dodavač alata

Post by zile »

dajte mi neku skicu sa merama
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

zile wrote:npr.stranica mi je 82 cm
Al ti je mera :)
Daj bre komplet mere elementa, sirina (spoljasnja mera), visina, dubina, debljina stranica, debljina stranica fijoka, da li na vrhu imas ukrucenje ili ne, da li frontovi fijoka idu unutar korpusa ili ulaze u korpus, koji je tip klizaca, koliko ima fijoka, da li je zeljena visina ista za sve fijoke ili se recimo gornja razlikuje...?
Mi smo stolari, nismo vračevi pogadjači :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Dakelm evo ti jednog "onako" palana, na brzaka uradjenog u blumovom programcetu.
Nije bas idealan kako bih ja radio, al povrsice ti posao.

Dimenzije elementa (spoljasnje) su VXSXD 820X600X510mm
Klizaci su 500mm
Element ima 5 fijoka. Gornji front je 140mm, a ostali su ravnomerno rasporedjeni po visini (166mm). Sa donje strane je ostao razmak od 1mm, ali za tolko mozes da produzis donji front kako bi sve imao pokriveno, mada ne vidim neki pametan razlog za to. Ustvari ako je pored element sa vratima koja se umanjuju za 3mm u odnosu na punu visinu, to ce taman da bude jednako.

Frontovi su uvuceni u odnosu na spoljasnje ivice bokova sa svake strane po 2mm. Izmedju gornje ploce i gornjeg fronta razmak je 3mm (minimum je 2). Izmedju svih frontova vertikalni razmak je 3mm.

Konstrukcija korpusa je takva da je bok pune duzine (znaci bok je 820), a dno je umetnuto (ja bih ovo radio obrnuto, ali programce ne podrzava da je dno takvo a da je plafon samo dva ukrucenja koja su umetnuta, al to nije tesko preracunati)

Tela fijoka su od materijala 10mm debljine, sve ostalo je 18mm. Tela fijoka isto treba malkice preraditi posto blum podrazumeva da je dno ufrezovano, a lakse ga je direktno srafiti odozdo. Znaci sve visine stranica fijoka treba umanjiti za debljinu dna.
Mere za rupe za klizace su naravno prema Blum-ovim klizacima, ali koliko znam te mere su standardne.

Tela fijoka su dubine 120mm, izuzev gornje koja je dubine 100mm

Daklem sve lepo sastavis, prisrafis klizace, i ubacis tela fijoka unutra.
Na prednju stranu tela svake fijoke (slepi front) nalepis dva praceta tanke dvostruko lepljive trake (recimo oko 4X4cm).
Prislonis front uz prednju stranu korpusa da stoji kako nameravas, i samo gurnes telo fijoke od pozadi prema frontu da se prilepi za front. Ako treba malkice popravis, proveris jos jednom da li front stoji kako treba, i zasrafis front za telo fijoke.

Ako jos nesto nije jasno, pitaj :)

Slede crtezi:

Globalni pregled elementa, gledano s boka:
Image

Detaljne mere za busenje boka (ovo je desni bok):
Image

Detalji 4 vece fijoke (166mm):
Image

Detalji gornje fijoke:
Image
Last edited by mbole on 16 Dec 2007 21:00, edited 1 time in total.
zile
Brzi dodavač alata

Post by zile »

evo saljem ti kompletne mere iverica je 18 mm.spoljnje mere elementa su visina je 68,2 cm dubina je 42 cm i sirina je 40 cm fioke su spoljnje gore ima ukruta a dole ima cokla od 10 cm trebaju mi 4 fioke, klizace koristim fgv i sve fioke da su iste.pozdra i unapred hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

FGV pravi nekoliko razlicitih tipova klizaca.
Jel su "obicni" klizaci, to jest oni sa dva plasticna tockica, ili neki od onih sa kuglicama/valjcima (ako ti je lakse, posto su bili, posto su ovi sa kuglicama vise puta skuplji)?

Malo mi je cudna mera 68.2. Jel si siguran da je to spoljna mera elementa, a ne mera visine boka?
Jel dno pune sirine kao i element, ili je dno uvuceno izmedju bokova (da li je dno siroko 40 ili 36.4).
Cokla je nebitna.

Jel i tela fioka pravis isto od 18mm ivierice? Ako jos nisi pazario materijal, i ne nameravas da u njima drzis nesto bas bas tesko (tipa alata, ali tada bi ti trebali i mnogo ozbiljniji klizaci), bolje uzmi 10mm. Em je jeftinije, em dobijes vise mesta u fioci.
djagi
Majstor

Post by djagi »

Ma kad ukupnu visinu elamenta podelis sa 4 i napravis razmake po 3mm donja ivica maske ti ja linija za klizac bilo koji stim sto ti je fijoka unutra niza od maske za 1.5cm pa elemenat moze da bude koliki hoces.Izmeri,oduzmi ,podeli i to je to.Izracvunaj i ti nesto nemoj da cekas sve na gotovo
zile
Brzi dodavač alata

Post by zile »

hvala na savetima
kavraja
Dodavač alata

Post by kavraja »

Slika govori vise od sto reci a ja sam evo trazeci kao pocetnik po internetu nasao ovakav primer koji tacno govori koliko treba min. prostora da bi mogli da uglavite fijoku. Ja sve sklopio kad ono nece da udje i ondak nadjem neke kataloge i natrcim na ovaj primer. Nadam se da ce i drugim pocetnicima pomoci prilikom projektovanja i sklapanja fijoka.

Pozdrav!

Image
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mbole wrote:Malo mi je cudna mera 68.2. Jel si siguran da je to spoljna mera elementa
zasto da ne, ako je po meri!!!
bane
Precizni šegrt

Post by bane »

mbole wrote:Frontove uvek montiras na kraju, odnosno tek kada su klizaci vec postavljeni i fioke na svojim mestima.
Frontove (kao i vrata) umanjujes za 3mm u odnosu na punu meru sa svake strane, kako bi imao dovoljno prostora da se ne sudaraju.
Ajde daj konkretne mere, pa da sracunamo. Ako fijoke prelaze preko ivica korpusa tada meris od donje povrsine dna do donje povrsine ploce. Ako su fijoke uvucene onda meris od gornje povrsine dna do donje povrsine ploce.
Imas i ono blum-ovo programce koje to moze bas lepo da ti izracuna (doduse nije bas programce vec ima da se dovuce 600MB). Imas link u nekoj od tema cini mi se da je naslov vezan za program corpus.
Ja radim upravo kontra od toga pa bih molio da mi objasnis kako montiras frontove na fioke koje se vec na svojim mestima, mozda je tako lakse voleo bih da probam. Hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Deky
Precizni šegrt

Post by Deky »

Pozdrav,
kuhinjski element sirine 40cm sa 4 fijoke sam hteo njene obicne klizace da zamenim sa usporivacima. To su ovakvi http://www.okov.me/img/products/prowadn ... 45dwie.jpg ne znam kako da to uradim pravilno a da fijoke stoje ispravno. Krenuo sam da busim, mislio sam da sam ispravno preneo dimenzije i pozicije pa se ispostavilo da treba jos 2 cm gore. Neide mi ovakav tip majstorisanja kada treba da precizno pozicioniram. Kako pravilno da uradim?
Post Reply