Kojim alatom moze da se sece krucni oblik u medijapanu?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Pigoza
Majstor početnik

Kojim alatom moze da se sece krucni oblik u medijapanu?

Post by Pigoza »

Molim vas drugari,kojim alatom(ubodna testera?) moze se seci kruzni oblici u medijapanu?
Konkretno to mi treba za policu za stalak za zvucnike.
Evo kako izgleda ta ploca na kojoj ce stajati zvucnik,inace od medijapana i dimenzije 40x40cm,debljina 30mm ili 22mm,zavisi sta budem nasao od MDF.:( producirati
Izvinite ali ne mogu da ubacim sliku tako da je adresa na kojoj mozete pogledati model:

http://farm5.static.flickr.com/4002/428 ... 66b4_b.jpg

Metabo:
Uz malo hokus-pokus ima i dobar link :)
Last edited by metabo on 19 Jan 2010 10:56, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Ubodna, tračna, šablon za glodalicu. Å ta već od ovoga imaš...

Pogledaj i ovo viewtopic.php?pid=22392#p22392
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Pigoza wrote:Molim vas drugari,kojim alatom(ubodna testera?) moze se seci kruzni oblici u medijapanu?
Konkretno to mi treba za policu za stalak za zvucnike.
Evo kako izgleda ta ploca na kojoj ce stajati zvucnik,inace od medijapana i dimenzije 40x40cm,debljina 30mm ili 22mm,zavisi sta budem nasao od MDF.:( producirati
Izvinite ali ne mogu da ubacim sliku tako da je adresa na kojoj mozete pogledati model:

http://farm5.static.flickr.com/4002/428 ... 66b4_b.jpg

Metabo:
Uz malo hokus-pokus ima i dobar link :)
Ako si tanak sa alatom tesko, ako iseces grubo testerom trebace ti puno rucnog smirglanja
da napravis da valja.

Sa CNC bilo bi super odradjeno. Debljina ti je dovoljna 18 mm.

Pokusaj kod nekoga ko usluzno sece plocasti materijal, mozda mogu da ti urade.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala Metabo,neznam kako ali citao sam uputstvo za postavljanje slike,mislio sam da ima opcija uploading,ovako mora preko linka...hvala za pomoc,ako nije tajna reci mi na koji sajt da idem za ubuduce!
Iskreno nemam nijednu, ali imaju moji drugari ubodnu testeru,neznam samo ako bude MDF 30mm dali ce moci da iseku? Inace ja bih otisao tamo gde kupujem MDF i trazio da mi iseku 40x40cm,nacrtao onda sablon-crtez i onda dao da mi neko isece,inace planiram uskoro da kupim jednu ubodnu testeru,pa me zanima dali bih i onda mogao slicne poduhvate da pravim....?
Jel CNC bi glodalica,oprostite ali nisam bas toliko informisan..:-(
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

ako nije tajna reci mi na koji sajt da idem za ubuduce!
Ja koristim http://..us/ a može bilo koji drugi javni servis za hostovanje slika. Svi oni generišu i odgovarajuće kodove za forum, a nama najviše odgovaraju oni sa thumbnail (mala sličica na koju kad se klikn eona vodi na oriinal veliku sliku)
Iskreno nemam nijednu, ali imaju moji drugari ubodnu testeru,neznam samo ako bude MDF 30mm dali ce moci da iseku?
Za tu debljinu ubodna baš mora da bude kvalitetna i sa preciznim podešavanjem ugla tezanja, kao i sa kontrolom testerice na dva mesta da bi se izbeglo njeno uvijanje (ovo imaju samo skupji modeli).
Inace ja bih otisao tamo gde kupujem MDF i trazio da mi iseku 40x40cm,nacrtao onda sablon-crtez i onda dao da mi neko isece
Kopiju tvog crteža ćeš najlakše napraviti ako preko LASERSKOG otiska sa bankposta preneseš na MDF peglom sa suprotne strane (pisano je o tome na foruimu)
Jel CNC bi glodalica
Da, komjuterski vođena. Skupa igračka koju nemaju svi trgovci pločastim materijalima. Oni na osnovu elektronske skice prave bukvalno bilo šta. Može i ovaj tvoj oblik majstor na licu mesta da napravi bez velike muke. Cenu usluge ne znam, ali meni su nedavno uzimali po 50 din/rupi za šarke jer je moralo da bude baš baš precizno i dubina i pozicija za specifične šarke.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala, a reci mi jer klasicne Glodalice to ne mogu da urade,recimo 4000 dinara,znaci za kucne uslove.
Uputi me gde mogu da prociram sta sve moze da uradi takva jeftina glodalica.Znam da njom mogu da se obaraju ivice,mada to moze i rendetom?Znam da glodalicom mozemo da pravimo udubljenja,recimo mesto gde ce stajati zvucnik u zvucnoj kutiji,ili sarka na vratima...sta jos moze glodalica,jel ona i sece?

Sto se tice mog srteza,smatram da je jednostavan i da ga lako mogu nacrtati lenjirima i direktno na MDF.
Hvala za sve informacije!pozz
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Glodalica može SVE :) Zavisi od noževa, pomagala, veštine...
Pravi kanale, buši rupe, pravi utore, obara ivice, pravi profile, lajsne, tanji materijal, služi kao rende, abrihter, strug... Ne može da pliva i da zida kuće.

O njoj je pisano i pisano i pisano i pisano....
Počni od viewtopic.php?pid=9963#p9963 pa dokle stigneš. Posebno ti preporučujem ovaj tekst http://www.stolarskaradionica.com/stola ... itaj&id=20

Konkretno za tvoj slučaj, ako se odlučiš za glodalicu, pored glodalice sa kopir glodalom i šablona koji bi morao SAM na neki način da napraviš od MDF-a, plastike i sl, tebi bi trebaloa i dleto za ćoškove. Tu ni jedan nož ne može da priđe.

Ako nisi nikad fržao glodalicu u ruci treba ti i malo vežbe na nekom otpadnom materijalu.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Mozda bi mu sa glodalicom bilo najlakse ,mora samo da vidi koliki su precnici i onaj dodatak kao sestar i ocas posla
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Sto se tice amaterskih jeftinijih frezera,imas i neke kineske od 25 eura.Ja sam ga kupio i montirao na sto,i mogu ti reci da sam na tom stolu sa tim frezerom na stotine metara lajsni i zlebova odradio.Njega sam uzeo samo radi jednog veceg posla da mi bude stalno fiksiran na stolu jer sam ga povezao direktno ,preko kabla sa prekidacem,radi lakseg rukovanja,zao mi je bilo da iskrin frezer tako povezujem a i on mi je stalno potreban za rad iz ruke.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala puno drugari!
Jedino si me ,,zvecanac" zbunio sa frezerom,meni je trebalo da oblikujem MDF ili drvo,znaci da ,ogu da pravim kryzne oblike,da obaram ivice,da pravim udubljenja u drvetu i sl,neznam koliko to frezer moze to da uradi i konkretno sta on radi?
Hvala na savetima a sad idem na citanje,hvala na odgovorima!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Prosto. Stavis malo tanje ravno glodalo recimo fi-6 ili fi-8, i prodjes njime kroz celu debljinu materijala (ne odjednom kroz celu debljinu, vec iz vise prolaza, glodalica kakkvu nameravas da kupis nema snage da to odradi iz cuga). Dobijes savrseno cist rez koji je tacno pod 90 stepeni. Rez jeste malo siri, al sta te briga, tebi u ovom slucaju nije problem. Upravo tako rade CNC masine kojima se radi krivolinijsko secenje na stovaristima (samo sto ih tamo ne gura neko rukom vec vodi masina).
U sustini to je jedini nacin da dobijes ispravan, tacan i cist reza koji je krivina.
zvecanac
Majstor majstora

Post by zvecanac »

Moble ti je dobro odgovorio ,ako ti je i dalje nejasno poslusaj savet Metaba
metabo wrote:Glodalica može SVE :) Zavisi od noževa, pomagala, veštine...
Pravi kanale, buši rupe, pravi utore, obara ivice, pravi profile, lajsne, tanji materijal, služi kao rende, abrihter, strug... Ne može da pliva i da zida kuće.

O njoj je pisano i pisano i pisano i pisano....
Počni od viewtopic.php?pid=9963#p9963 pa dokle stigneš. Posebno ti preporučujem ovaj tekst http://www.stolarskaradionica.com/stola ... itaj&id=20

Konkretno za tvoj slučaj, ako se odlučiš za glodalicu, pored glodalice sa kopir glodalom i šablona koji bi morao SAM na neki način da napraviš od MDF-a, plastike i sl, tebi bi trebaloa i dleto za ćoškove. Tu ni jedan nož ne može da priđe.

Ako nisi nikad fržao glodalicu u ruci treba ti i malo vežbe na nekom otpadnom materijalu.
Last edited by zvecanac on 20 Jan 2010 13:20, edited 1 time in total.
I ovo ce da prodje.
(kada ti je lepo kao opomena ,kada ti je tesko kao uteha).
Strug i moja masta mogu da naprave svasta...
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Hvala drugovi !
Mozete li mi reci samo dali me ovo puno kosta.
Znate da je cela prica bila da pravimpolicu ili stativ za zvucnike,poenta je robustnost i dobra stabilnost,sto se postize dobrom niskom tezom.
Onu formu koju sam dao i ovde u temi,nasao sam majstora koji ce mi to odraditi i to: dimenzije spoljnje 42X42cm, i to 2 ploce za dva stativa i to kao gornjr ploce gde ce stajati zvucnici debljina 19mm MDF, zatim donje ploce gde ce stajatiknjige ili cd 28mm 2 ploce za dva stativa i jod 2 ploce za ta dva stativa kao donje ploce na kojima ce biti montirani siljci-Spike na kojima ce se oslanjati ceo stativ.
Znaci sest ploca izrezanih od MDF 2 ploce od 19mm i 4 od 28mm,obradjene ivice,izbusene rupei pripremljeno za farbanje(ismirglano) i sve to za 3600 dinara?
Jel to mnogo ljudi???
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Nije mnogo a nije ni malo, zavisi kako se uzme.
Ako ti majstor sve to dobro odradi, znaj da si izabrao najbolju varijantu.
Pigoza
Majstor početnik

Post by Pigoza »

Javicu rezultate.
Naravno zelim ija pomalo da radkam, ali manjim masinama,na pr:ubodna testera.slajferica,frezer,glodalica...itd znaci sve sto je hoby alat i sto moze kuci-stanu da se drzi i recimo na velikoj terasi mogu da radim,terasa je otprilike 20 kvadrata,mislim da je to dovoljno?
Mislio sam da su me odrali,zato pitam?
Pozdrav!
Last edited by Pigoza on 20 Jan 2010 14:52, edited 1 time in total.
Post Reply