Mislim... Å ta reći...
Generalno se slazem sa tobom, ali treba imati u vidu, da obicno nijedan PRAVI stolar ne pocinje svoj business sa punom radionicom skupocenog alata, povelikom kolicinom klijenata, i solidnim brojem radnika... jer za to treba mnogo i rada i vremena i novca, te ako neko tako i pocne, onda novac nije zaradio od stolarskog posla, jer tek ulazi u stolarski posao.metabo wrote:Sistem je vrlo jednostavan. Pravih stolarskih _radionica_ je jako malo. Kada kažem "stolarska radionica" ne mislim na amatere i garaže nego na prave radionice, sa nekoliko majstora, koje se bave "pravom" stolarijom u odgovarajućim radionicama i tu ostvaruju svoj minuli rad. U takvim radionicama iverici nema mesta! E, tu je početak problema...
Naši ljudi prave nameštaj 99,99% od iverice i to sami, ili po preporuci komšije angažuju neke "majstore" koji od alata imaju dajbože bušilicu. Takvi "majstori" penziju ostvaruju na drugom mestu i nemaju interes da se pojave na Internetu (to košta, a oni nemaju para ni za Einhell alat).
Pravljenje Internet prezentacije nije ni malo jednostavno i višeslojno je, što opet, klinci iz komšiluka ne znaju.
Postoje čitave teorije (opravdane!) koje opisuju strukturu sajta, raspored ključnih reči... ali to već nije tema ovog foruma.
Za ozbiljne, informativne, sajtove treba angažovati profesionalce, a da bi se oni angažovali potreban je biznis koji to može da podnese, a za takav biznis potrebni su klienti i tu se krug zatvara. Klienata nema jer oni više vole ivericu...
Ovo je tacno, i koliko njih ima realne cene tj. rade budzasta. Da ne pricam da niko od njih nema prijavljenu radnju i sta ce im sajt kod nas to funkcionise samo od usta do usta. Retko ko ce da se usudi da pozove majstora za koga je cuo u oglasima ili na netu..E sad, da danas ima dosta "stolara" kojima je jedini alat koji poseduju, baterijski shrafciger, to stoji... ali takva su vremena, para nema, plate su male, ljudi se bore da prezive... odnosno delimo svi jedan jako mali kolac... i stolari i klijenti.
Ja cu se usuditinikola145 wrote:....Retko ko ce da se usudi da pozove majstora za koga je cuo u oglasima ili na netu..
Ja samo želim da kažem da za biznis, a ne DIY, treba da postoje osnovni uslovi da bi opstao na tržištu.boggy wrote:Dalje, vrlo cesto ljudi posmatraju velike firme kao nesto sto je tako oduvek bilo veliko... ja ne znam ni za jednu, koja je u sustini odmah bila velika...
Nema velike firme bez male na pocetku,... nema (narucenog) shlepera proizvoda ili hiljadu komada... bez JEDNOG (PRVOG)
Isto tako, ako se napravi jedan (prvi) proizvod... ne znaci da ce ih ikada biti hiljadu....
E sad, da danas ima dosta "stolara" kojima je jedini alat koji poseduju, baterijski shrafciger, to stoji... ali takva su vremena, para nema, plate su male, ljudi se bore da prezive... odnosno delimo svi jedan jako mali kolac... i stolari i klijenti.
Svoju firmu nemam, a po profesiji sam programer i trenutno radim u jednoj trgovinskoj firmi. Stolarija mi je hobi. I ne samo stolarija... Kada kupujem neki alat to činim tek kad sakupim dovoljno para za kvalitet. Sebi sam odavno zartao da mesečno odvajam po 50 EUR, namenski za alat, pa kad prekipi eto moje radosti.tisler wrote:metabo! jer imas ti firmu? jer ako imas svaka cast onima koji rade kod tebe ako ih ima.ne mora znaciti da ako imas profesionani alat,da radis profesionalno.za rokove to postujem,ali brate alat je skup ,a banke i ne davaju povoljan kredit.ova nasa profesija ranija je bila po isplatljiva ali danas ne bi rekao.u pravu si za to da amatere kradu nas posao i da od iverice moze svako da uradi bilo sta (odnese iskroje mu i onda sklopi),ali svako se bori za parce hleba. samo moli bogu da ima posao i sve ce biti u redu.a za internet ja mislim da je mnogo pametna stvar.i kod nas ima stolare koji nece da cuju za internet i koji misle da stolari ne posecuju internet .pa ko im ..... mater.uzivaj.
barem ja tako mislim.
p.s.nemoj se naljutiti za ono oko firme.
Kako da regististrujes domen i platis web hosting mozes da pitas i provajdera preko koga dolazis ovde, u Stolarsku Radionicu... pre toga moras da smislis ime, koje niko nema.. recimo nesto kao dule-stolar... ili kako vec zelis... kod domacih provajdera ces dobiti domen dule-stolar.co.rs, a web adresa ce ti biti http://www.dule-stolar.co.rs (recimo, ne mora dule-stolar, samo dajem primer)Dule wrote:A kako jedan stolar koji ima gore sve navedeno(volju) da napravi ili kupi jedno svoje mesto na netu?
kada to uradim javim seKako da regististrujes domen i platis web hosting