Western Union slanje para iz Srbije

Razne teme o raznim stvarima
Post Reply
Bojan
Administrator
Administrator

Western Union slanje para iz Srbije

Post by Bojan »

radmit wrote:A sto se tice oglasa na netu ni googlu ni YAhoo nemoze da se l
plati bankarskim transferom iz Srbije iskljucivo karticama.Jos ima Morava da tece dok se neke stvari dese kod nas.
Od skoro iz svake je poste moguce slati novac van srbije u bilo koju zemlju sveta, western unionom, tako da ako postoji mogucnost - dogovor sa prodavcem, mislim da je to najlakse za one koji nemaju kartice (kao ja, npr).
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Boki, ajde malo detalja o ceni tog transfera.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Boki sto bi rekao metabo,mozes bilo kome ali konkretno google i yahoo niks paradais.Znam iz licnog iskustva.Da se plati nekome na racun kada ti da moze ali kod njih nepostoji opcija bankovni transfer za zemlju Srbiju.Samo visa i ona ostala plastika
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Jel su to promenili nesto u deviznim propisima a da nisam primetio?
Evo ga izvod sa sajta western uniona:
Da li je moguce slanje novca iz Srbije i Crne Gore?
Zbog zakonskih ogranicenja slanje novca iz SiCG trenutno nije moguce, nego samo isplate transfera.

Procedura za slanje para napolje je bila komplikovana do bola i kad saljes sa racuna na racun. Treba ti profaktura ili faktura da bi nasa banka to smela da posalje. Drugim recima slanje para fizickom licu je bilo jednostavno nemoguce.
Western union transfer je kostao "ko leva ruka i desna noga", barem po mom iskustvu. Ne znam da li su nesto promenili, ali secam se da me je slanje nekih 250 USD kostalo nesto oko 40USD (slano je iz Singapura za USA, posto odavde nije moglo da se posalje).

Rade nisam bas dobro ukapirao. Jel ti hoces da oni tebi posalju pare, ili da ti njima posaljes?
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

Bojan wrote:Od skoro iz svake je poste moguce slati novac van srbije u bilo koju zemlju sveta, western unionom, tako da ako postoji mogucnost - dogovor sa prodavcem, mislim da je to najlakse za one koji nemaju kartice (kao ja, npr).
Å to se tiče Western Union-a, treba biti oprezan kada su u pitanju transferi sa Srbijom. Meni su za transfer iz Amerike na iznos od 500 dolara uzeli 43 dolara, što je približno 9%. Å to je veći iznos, provizija je manja, npr. za transfer od 1000 dolara provizija pada na približno 7%.
Napominjem da ovo važi za transfere iz Amerike za Srbiju. Nisam imao iskustva sa slanjem iz Srbije, ali predpostavljam da situacija nije mnogo bolja. Zato se prvo dobro raspitajte o visini provizije, da ne bi bilo iznenađenja kao sa našom carinom. :P

Najbolja varijanta za plaćanje na internetu je nabaviti Visa ili Mastercard karticu ili naći nekoga ko ima.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad nadjoh:
26. oktobar 2009. godine
Od danas, 26. oktobra, Pošta Srbije počinje da pruža uslugu „Slanje novca” preko Western Union uputnice – ona omogućava uplatu novca na šalterima pošta, koji je zatim moguće podići u preko 200 zemalja širom sveta, na bilo kojoj od blizu 400.000 lokacija Western Uniona. Pošta će na ovaj način omogućiti građanima Srbije da, po prvi put, legalno mogu da šalju novac prijateljima i rodbini, čime će se naši građani izjednačiti sa pravima koje imaju i građani drugih zemalja Da bi neko poslao novac iz Srbije dovoljno je da ode u neku od pošta koje pružaju usluge Western Uniona i da pošalje novac u dinarima, dok primalac može podići novac u valuti dostupnoj u zemlji u koju se šalje novac. Dnevni limit za slanje/uplatu iznosi 90.000,00, a mesečni 900.000,00 dinara po osobi. Ovu uslugu u Srbiji nudi samo Pošta. Pošta Srbije će u saradnji sa Western Unionom uskoro pokrenuti i uslugu „Kućna dostava” – dodatnu uslugu koja omogućava isplatu novca na adresi primaoca. Prilikom slanja novca iz inostranstva u Srbiju, pošiljalac će moći da se opredeli da se isplata izvrši na adresi primaoca. Pošta Srbije je prva u regiji koja omogućava ovu vrstu usluge Western Uniona.

Ne dopada mi se bas to sto se uplata vrsi u dinarima a isplata u valuti. Poznajuci nase bice interesantnih kursnih razlika.

Cene slanja zavise od kolicine novca i reda su od 5-10% (sto vise para saljes manji procenat).
Evo ima cenovnik ovde: http://www.posta.rs/struktura/posalji/d ... utnica.pdf
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

mbole wrote:Ne dopada mi se bas to sto se uplata vrsi u dinarima a isplata u valuti. Poznajuci nase bice interesantnih kursnih razlika.
Koliko sam ja ukapirao na seminaru (jos nisam imao nijednu uplatu), postoji mogucnost da se fiksira isplata - znaci oces da saljes 100 evrica, tamo negde - ko dize kesh, garantovano dize sto evrica, bez razlike u kursu. Dok postoji i drugi nacin, kada uplacujes toliko dinara, pa sad sto mu bog da, moze da digne vise u evrima, a moze i manje - zavisi od kursa.

Cenovnik mi nije pri ruci - na odmoru sam, al mozete da ga vidite na linku koji je mbole poslao.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Da postoji ta varijanta sa fiksiranom isplatom, ali poenta je u kursu koji ce ti racunati. Nesto sumnjam da ce uzimati srednji ili kupovni :), a ne verujem ni da ce uzimati prodajni NBS vec verovatno neki bancin (pretpostavljam Postanske Stedionice) koji je uvek velik.
Drugim recima uz proviziju treba da platis i "neki" kurs koji se njima dopada.
Malo je blesavo (ustvari ne blesavo nego bezobrazno) da ako imam evrice ili dolare ne mogu da njih uplatim, i da onome tamo legne ta ista valuta.
Al daj sta das, do sad nije moglo ni to.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Bole konkretno se radi da ja platim google reklamiranje.Ad words tako se valjda zove ciljano reklamiranje.Otvori pocetnu stranu googla i imas opciju oglasavanje podji redom nema sanse bankovim transferom to da odradis.Drugar iz kanade mi sve to uplacuje(imao sam bas lose iskustvo sa plastikom da sam rekao ne vise)samo kes.
Bojan
Administrator
Administrator

Post by Bojan »

mbole wrote:Al daj sta das, do sad nije moglo ni to.
Upravo tako. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

radmit wrote:Bole konkretno se radi da ja platim google reklamiranje.Ad words tako se valjda zove ciljano reklamiranje.Otvori pocetnu stranu googla i imas opciju oglasavanje podji redom nema sanse bankovim transferom to da odradis.Drugar iz kanade mi sve to uplacuje(imao sam bas lose iskustvo sa plastikom da sam rekao ne vise)samo kes.
Ako malo bolje pogledas to vazi i za sve ostale izuzev za USA, a i za njih iskljucivo bankovni transferi iz USA banaka.
Znaci potpuno isto je i za recimo Engleze.
Drugim recima nije to vezano za nas, vec je sam Google resio da prihvata samo kartice.
Jedino ne znam sta im je onaj JCB, ali pretpostavljam da je i to neka kartica.

Sta je bio problem sa plastikom? Evo vec 10-tak godina je koristim za mnoga placanja na netu i nikad nisam imao problema. Naravno nisam nikada placao karticom na "cudnim" sajtovima.
Ako ti je bas frka, odes u banku, otvoris jos jedan racun i izvadis posebnu VISA debitnu karticu koja ce biti vezana samo za taj racun. Na taj racun prebacujes onoliko para koliko ti treba da zavrsis posao, i to je to. Ne mogu da ti maznu ono sto nemas na racunu.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

To sam i uradio cekam neku karticu za placanje putem interneta
Last edited by radmit on 08 Nov 2009 08:15, edited 1 time in total.
Post Reply