Rad sa frezerom

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Gde se mogu nabaviti glodala i koja im je cena?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

cm 30-50evra zavisno od cega su i kakav je profil.Odakle si?
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

javi odkle si pa davidimo ko ti je najblizi sto radi alate.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Kolega dak je ovo dobro srocio!
Rade, ja tebi verujem 100% . Ja sam te velike mašine gledao samo na filmovima. Imam iskustva sa malim i tu nema nikakvih problema. Čak i Ameri polako odustaju od velikih Shapera i koriste ih samo kad mora. I dalje stojim kod tvrdnje da je sigurnost OK ako radiš pažljivo. Sad, ako ne paziš nije isto ako te zvekne projektil iz obične freze i velike freze. Velika freza ima jedan veliki plus: strahopoštovanje.

Rad na mašinama zahteva vrlo dobro poznavanje tehnike i potencijalnih opasnosti. Pa tako, na prvoj strani svakog uputstva stoji da ne treba da se stane na putanju noža, bilo kog. Uvek sa strane. Obratke treba gurati tako što su delovi tela maksimalno udaljeni od noževa i za to uvek treba koristiti "gurače". Ako šablon postaviš nisko i pokušaš da ga guraš u pogrešnom smeru, naravno da možeš očekivati projektile po radionici. Takođe na 1. strani uputstva piše, a to si i ti Rade naglasio, i to da kad treba skinuti veću količinu materijala od 2 mm, da se to radi u koracima, ma kako imao moćan motor i oštre noževe. Ako nije tako, spasavaj se ko može!

Projektile po radionici možeš očekivati i kod povratnog udara pri radu sa cirkularom (ima negde link i ovde kod nas na forumu), pa niko ne priča da treba da se radi samo sa modelarskom Dremel testericom.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ma ona kad obrije komad to nemoze ni jedan mali frezer.Slazem se ja sa tobom metabo sto se tice bezbednosti u potpunosti ,cim popusti opreznost ili si previse slobodan na masini komadi lete.Ali to je sila od masine menije poneki alat tezak preko kilograma to obrije dasku kad je sve nastlovano kako treba i kad se sloze kockice,kad nije velika nadmera kad ide niz drvo mozes da uradis krs boziji komada.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Kažeš da radiš sa noževima od 12cm, H8cm. To mora da pravi promaju po radionici :)
Neka ima 3 noža po o,5 cm to znači:

0.5*3*8=12
12*3,14*12=452
452*7000=3 kubna metra/minut = 180 kubnih metara na sat.
Ako je radionica 60 kubnih metara, to znači da za sat vremene obrne tri puta ceo vazduh, ako dobro računam.
Lep ventilator :)
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Sto se glodala tice imas u Cacku vise firmi koje ih prave, MIKRON, AJDACA... prave odlicna glodala i za te tvoje potrebe uglavnom imaju gotova
glodala. A ako vise vjerujes Slovencima potrazi firmu Prevent-Tro mislim da im je zastupnistvo u Sremskoj Mitrovici! Osim toga dodji u BGD na sajam za dvije nedjelje i sve ces naci na jednom mjestu bez muke!

Sto se masina tice mislim da nisu opasne ni male ni velike, vec je opasan covjek koji sa njima rukuje nepravilno!!! Jeste da je veliki frezer snazniji, brzi i sa vecim nozevima ali sam gledao vece povrede sa malim frezerom koje je izazvala samo nepaznja a ne brzina i velicina noza!!!

Ja krivine(Umalo da pocnem sa "Sto se krivina tice") obradjijem pomocu lagera koji je istog precnika kao i glodalo, jer je jednostavnije napraviti sablon 1:1 nego u nekoj drugoj razmjeri! Za stezanje obradka za sablon koristim specijalne stege kojima je bas to namjena(imas ih u WURTH-u) koje su ujedno i rucke, a radi sigurnosti kroz sablon zasarafim par sarafa(zavisno od velicine obratka) koji samo malo vire na stranu gdje je elemenat koji se obradjuje!!!

Samo lagano i UPAMTI nikad na velikom frezeru,pogotovo kad radis sa sablonom, ne vracaj unazad obradak ako se desi da ti nesto preskoci, vec provuci do kraja pa onda jos jednom!!! Jer ako vraces unazad kad noz dohvati neobradjeni dio tesko ga je iskontrolisati pa moze da ti (Ne daj BOZE) povuce ruke direktno na noz!!!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Kaki ventilator !Kada se upali svi onako iz strahopostovanja izadju u drugu prostoiju.Sto se tice alata imam isto misljenje kao Sasa znam sve te ljude iz Cacka ali ipak Ajdaca alati imaju neki moj naklon dali sto su nam prvi alat oni uradili ili zato sto nam oni rade 80%stvari kada nam treba.
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

Slazem se sa tobom al nisam htio da donosim odluke mjesto covjeka, nego neka ih sve obidje pa nek sam vidi razlike, prednosti i mane !!!

Ja imam noz za vrata koji je precnika 280 i ima sigurno preko 2 a mozda i tri kg, kad se to upali sav se najezim!
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Sasa jel imas mozda sajt ili telefon od "Ajdaca alati", i da li kad radis vrata sa tim glodalom od 280, obradjujes odjednom celu dubinu odnosno da li odmah ides na pravu meru. To je oko 100mm dubine ipk je to malo vise.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sasa wrote:Ja imam noz za vrata koji je precnika 280 i ima sigurno preko 2 a mozda i tri kg, kad se to upali sav se najezim!
28cm!!!! To bre, ko tanjir :)
De leba ti uslikaj monstruma, da ga vidimo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajdaca alati
32103 Cacak
Trbusani, Ulica 10 br 19
032/352-757
063/619-016
Sasa
Moderator
Moderator

Post by Sasa »

032 356 973
063 859 9171
065 22 77 999

Ajdacic Ljubomir
drvodeljac
Majstor početnik

Post by drvodeljac »

Hvala za brojeve, ali mi nisi odgovorio kako radis vrata
dak0001
Zarezivač olovaka

Post by dak0001 »

metabo wrote:
to je prilično opasan sport
Kao i svaki gde je glodalica u glavnoj ulozi. Ni manje ni više. Ako se glodalo (lager) podesi na pravu visinu, ako se koristi start pin i ako se vodi računa o smeru okretanja glodala ne vidim da je sad to neki specijalno opasan sport. Naravno, šablon mora biti čvrsto montiran (zalepljen trakom, stergnut sttegom ili zašrafljen) na obradak i ne sme se u jednom prolazu skidati više od 1-2 mm "mesa". Ako je sve ovo zadovoljeno, sam šablon ne trpi veliko opterećenje da bi se tek tako odvojio od obratka i leteo po radionici. Razni "puš-blokovi" su uvek dobro došli, ali to nije posebnost rada sa šablonima nego opšte pravilo kad se približite glodalici.

Ako visina glodala nije precizno podešena i ako nož zahvati šablon (makar i 1/10 mm) naravno da onda šablon predstavlja potencijalnu opasnost. Strpljenje, preciznost, maksimalna koncentracija i verovatnoća neželjenog događaja se naglo smanjuje.
Eto, metabo, pogledaj sam koliko si puta napisao AKO
U mojoj bivšoj firmi smo praktički 14 sati dnevno radili razno razne profile po šablonama na
stolnim glodalicama, pa sam se imao prilike nagledati svega.
Početnik bi trebao biti uz profesionalca da vidi kako se to radi, pa zatim da proba uz njegovu asistenciju,
sve drugo je opasnost da ostane bez prsta, ruke ili glave. Samo neka propusti jedan AKO.
Post Reply