Jeftin alat protiv skupog alata

Razne teme o raznim stvarima
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

U americi je cinimi se 110-125v svi uredjai imaju adaptere na 220.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

The electrical company feeds the electrical power, about 34 Kilovolts (Voltage level differs across the U.S.) to a neighborhood transformer, where it's transformed down to 240 Volts. This secondary winding of the transformer has a center tap. So, each house is supplied with this 240 Volts and a Neutral. This 240 Volts is wired to the kitchen for electrical cooking, it's wired to the laundry room for operation of an electrical clothes dryer, it supplies the air conditioning system and other places in the house where heavy appliances are located.

One tap of the secondary winding, together with the neutral tap, supplies 120 Volts to about half of the electrical outlets that you see in the wall inside the house, the other tap of the secondary winding, using the same center tap (neutral) supplies the other half of the electrical outlets in the house so the electrical draw from the secondary winding of the neighborhood transformer is about balanced. Then, there is of course a ground.

There is really no need to have 240 Volts to operate and electrical razor or to light up a light bulb!

Industrial buildings are wired differently, where you'd encounter 3 Phase systems in addition to the 240 Volt and Center tap configuration as described above. But that is a different story!

And last but not least, keep in mind that North America uses 60 Herz which is more efficient than 50 Hz, specifically for transformers. (60 Hz transformers need less core material than 50 Hz transformers).

Ko razume, shvatiće :)
Dakle, koliko vidim, u Americi se do kuće isporučuje 240V u jednoj fazi. Trofazna struja je industrijska i ona zahteva posebne instalacije sa bandere. Očigledno u Americi nisu čuli za TA peći :) od 5,5 kW.
Ta struja od 240V se isporučuje u "servisni deo" kuće, a ostatak se obara na 110V i isporučuje u "normalne" štekere. Tako sam ja shvatio priču. Nije mi jasan taj deo prelaska sa 240 na 110, ali nije mi ni bitno. Zato oni ne mogu da ispeku ćurku u podvarku u njihovim šporetima i ko ih šiša. Ne znaju šta gube :)

Nastavak...

Ima i ovaj link http://www.school-for-champions.com/SCI ... wiring.htm

U njemu kažu da do kuće dolaze tri žice; dve faze i nula. F-F: 220V F-0:110V.

Koliko se sećam, napon između dve faze jednak je naponu izmežu faze i nule puta koren iz tri. Verovatno je kod njih napon faza-nula 120, a faza faza 210 (približno). Učestalost je 60 Hz i to je ono što ih bitno razlikuje od Evrope gde je 50Hz.
Last edited by metabo on 01 Nov 2009 14:32, edited 1 time in total.
digger
Majstor

Post by digger »

metabo wrote:The electrical company feeds the electrical power, about 34 Kilovolts (Voltage level differs across the U.S.) to a neighborhood transformer, where it's transformed down to 240 Volts. This secondary winding of the transformer has a center tap. So, each house is supplied with this 240 Volts and a Neutral. This 240 Volts is wired to the kitchen for electrical cooking, it's wired to the laundry room for operation of an electrical clothes dryer, it supplies the air conditioning system and other places in the house where heavy appliances are located.

One tap of the secondary winding, together with the neutral tap, supplies 120 Volts to about half of the electrical outlets that you see in the wall inside the house, the other tap of the secondary winding, using the same center tap (neutral) supplies the other half of the electrical outlets in the house so the electrical draw from the secondary winding of the neighborhood transformer is about balanced. Then, there is of course a ground.

There is really no need to have 240 Volts to operate and electrical razor or to light up a light bulb!

Industrial buildings are wired differently, where you'd encounter 3 Phase systems in addition to the 240 Volt and Center tap configuration as described above. But that is a different story!

And last but not least, keep in mind that North America uses 60 Herz which is more efficient than 50 Hz, specifically for transformers. (60 Hz transformers need less core material than 50 Hz transformers).

Ko razume, shvatiće :)
Dakle, koliko vidim, u Americi se do kuće isporučuje 240V u jednoj fazi. Trofazna struja je industrijska i ona zahteva posebne instalacije sa bandere. Očigledno u Americi nisu čuli za TA peći :) od 5,5 kW.
Ta struja od 240V se isporučuje u "servisni deo" kuće, a ostatak se obara na 110V i isporučuje u "normalne" štekere. Tako sam ja shvatio priču. Nije mi jasan taj deo prelaska sa 240 na 110, ali nije mi ni bitno. Zato oni ne mogu da ispeku ćurku u podvarku u njihovim šporetima i ko ih šiša. Ne znaju šta gube :)

Nastavak...

Ima i ovaj link http://www.school-for-champions.com/SCI ... wiring.htm

U njemu kažu da do kuće dolaze tri žice; dve faze i nula. F-F: 220V F-0:110V.

Koliko se sećam, napon između dve faze jednak je naponu izmežu faze i nule puta koren iz tri. Verovatno je kod njih napon faza-nula 120, a faza faza 210 (približno). Učestalost je 60 Hz i to je ono što ih bitno razlikuje od Evrope gde je 50Hz.
Potpuno si u pravu sa ovim poslednjim pasosom. Kuce su opremljene sa 110 i 220V. Pojedini kucni uredjaji su opremljeni da rade na 220 odnosno 230 (sporet, susac za ves) i za to postoji poseban razvod struje. Osatak mreze je na 110 odnosno 115.

BTW curke se vrlo lepo peku u rernama na 220v. Provereno. Veruj mi na rec. :)

Mozda je i bolje 60Hz od 50 ali 110V sigurno nije bolje od 220. Kablovi su mnogo deblji a krajnji korisnik placa tu cenu, dok fabrike kablova trljaju ruke. :) Osim toga i gubici u kablovima su veci na 110V.
Last edited by digger on 01 Nov 2009 15:15, edited 1 time in total.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

BTW curke se vrlo lepo peku u rernama na 220v. Provereno. Veruj mi na rec.
Da, ali da li u isto vreme na jednoj ringli može da se krčka sarma, na drugoj kuva vino, a na trećoj prave palačinke za decu? :P

BTW, da li ti živiš u stanu ili u kući? Da li se struja obara trafoom sa 220na 110V u okviru kućne instalacije, ili 2x110 dolazi "sa bandere"?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Pa to su dosta razjasnili u ovom sto si preneo.
Trafo koji razvodi do kuce se nalazi na banderi (jedan trafo za vise kuca). On ima tri izvoda na sekundaru, dva krajnja i jedan na sredini namotaja.
Napon izmedju krajnjih izvoda je 220V, a napon izmedju bilo kog krajnjeg i srednjeg je 110V.
digger
Majstor

Post by digger »

Upravo tako. Do kuce dolaze tri zice, kao sto je receno u tekstu. Dve su faze i treca je nula.

Svakako da na sporetu mozes da imas upaljenu rernu sa curkom, a da se gore kuva supa i nesto trece. Do sporeta se vodi 220 i 110, jer za neke potrebe ti treba 110 a za neke 220. :)

Zivim u kuci, a ziveo sam i u stanu. Sta te zanima?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Pa to su dosta razjasnili u ovom sto si preneo.
Jesu, ali u prvom citatu nije baš bilo najjasnije. Sad znam: idu tri žice od bandere.
Zivim u kuci, a ziveo sam i u stanu. Sta te zanima?
Ništa konkretno. Interesovalo me je da li imaš uvid u broj žica koje idu prema stanu/kući od bandere. :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Eh, metabo metabo :)
Naravno da mogu da ukljucuju vise toga odjednom, polsto su im instalacije projektovane za takav sistem.
I ovde bi mogao to isto da uradis na monofaznoj, pod uslovom da imas deblju instalaciju od uobicajene i naravno prema njoj odgovarajuce jaci osigurac (tipicno 16A).
U ne tako davna vremena i ovde je trofazna instalacija bila retkost. Ustvari kad malo bolje razmislim, masovno uvodjenje trofazne je krenulo negde 70-tih, sto je vec pitanje koilko "nije davno" (uh al sam mator :)) A posto se ja prisecam da su moja mama i baka pravile podvarke, sarme, kolace... znaci da su i instalacije bile odgovarajuce deblje.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

I ovde bi mogao to isto da uradis na monofaznoj, pod uslovom da imas deblju instalaciju od uobicajene i naravno prema njoj odgovarajuce jaci osigurac (tipicno 16A).
Sve znam. 16A je kod mene na fazi u glavnoj razvodnoj kutiji. Trofazna struja se ne vuče kod nas zbog trofaznih motora nego kao 3xjedna faza. Tako i šporet: do njega dolazi 3x po jedna faza tbog debljine kablova i instalacije. Isto je i sa TA pećima. Do njih dolaze 3 faze koje se dele odvojeno po grejačima. Veze to nema sa pravom funkcijom trofazne struje u indukcionim motorima.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Sad videh sta sam napisao (malo je nedefinisano).
Tipican osigurac za jendu fazu i uobicajene kablove je 16A. Kad bi isao sa odgovarajuce debljim kablovima tada bi taj osigurac mogao da bude nesto tipa 20 ili 25A naravno u zavisnosti koliko su kablovi debeli (ne secam se tacno jel postoji ovaj od 20).
To je vec lepih 4.5 odnosno 5.5KW, sto ce reci pece se prasence, krcka sarmica, prave ustipci...
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ako je monofazna ,a oces prasence i ustipke u isto vreme dota sporo ide.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ide sporo na uobicajenim evropskim instalacijama.
Da ti je instalacija pravljena kao kod amera islo bi normalno.
Jednostavno kod njih je sve predvidjeno i pravljeno za nizi napon ali za vecu struju.
dragisa dragisa
Majstor

Post by dragisa dragisa »

digger, od koliko ampera su osigurači na fazama (koliko na 220V, a koliko na 110V)?
Last edited by dragisa dragisa on 02 Nov 2009 12:08, edited 1 time in total.
Tri puta meri, jednom seci... i tako jedno pet šest puta
Google
Šegrt

Post by Google »

Evo i ja sam mnogo godina živeo "tamo daleko" baš u kući, pa da ubacim svoja "dva centa" pošto vidim da neam Diggera: obično su automatski osigurači na 15-20 ampera za 110V (utičnice, svetla, itd) i oko 30 ampera dvopolni za 240V (centralna klima, šporeti, i sl), i obično je glavni automatski osigurač od 200A za celu kuću.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ajd' kad si ziveo tamo i koristis termin "2 centa" objasni sta to znaci. Vidjao sam dosta po stranim forumima ali ne znam sta predstavlja.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Post Reply