Reparacija rasklimatanih drvenih stolica

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
amidar
Dodavač alata

Reparacija rasklimatanih drvenih stolica

Post by amidar »

Pozdrav svima koliko Vas ima ! :)

Elem, želeo bih da repariram par stolica koje su odslužile svoje i operacije koje slede mislim da sam dobro proučio i ne očekujem probleme (farbanje i tapaciranje) no ne znam šta mi je raditi s' obzirom da su skoro sve stolice rasklimatane (kod nekih se delovi čak mogu i izvaditi).

Kakva je procedura u ovakvim situacijama, tj. da li se stolica komplet rasklapa i kako (ovo pitam jer mora da ima neka caka kako odvojiti još uvek dobre spojeve) ili se pak samo ti rasklimatani delovi iščupaju, obrade/očiste spojevi pa zalepe ponovo ?
Last edited by amidar on 11 Sep 2009 01:45, edited 1 time in total.
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

Ja sam kroz ovo prosao.
Odradio sam cetiri stolice i sto.
Stolice sam rasklopio tako sto sam poodvrto sve srafove koji su postojali. Njih sam kasnije zamenio novim.
Zatim sam sam sve kompletno ošmirglo od starog laka (rucno naravno).
Rasklimane delove koji su bili lepljeni sam rasklopio i ponovo ih zalepio (samo one koji su bili rasklimani).
na kraju sam sve izlakirao (u više prolaza - do 4) i na kraju sklopio. Tapaciranje sam uradio klasicno.
Zamena platna i sundjera i mnogo heftanja. Na kraju sam dobio skoro novu garnituru koja
ce moci da sluzi bar jos toliko godina (20) koliko je vec sluzila.

Nije komplikovana ali ima posla, pa zato pocni odmah. Meni je trebalo nedelju dana da sve to lepo odradim.
Radio sam po par sati dnevno.

Pozdrav.
Ne veruj ženi koja laže...
amidar
Dodavač alata

Post by amidar »

Hvala na odgovoru.

Tako sam i mislio ali se bojim da skidajući rasklimatane delove ne odčenem nešto. Pa da ne bude posle kuku lele ! :lol:

Elem, da ne bih izmišljao toplu vodu, možeš li da se setiš sledećih sitničica :

- Kojom granulacijom si šmirglao, tj. ako ih je bilo više sa kojom si počeo a sa kojom završio i kada si ih menjao.
- Koji lepak si koristio. Ovde su poprilično oprečna mišljenja
- Kada sve što je rasklimatano polepio i vratio u "kostur" jesi li sve to stezao stolarskim stegama ili ne ?
- Sa čime si farbao ? Naum mi je da sve to odradim akrilnim bojama + bezbojnim lakom, no kada sam otišao u farbaru, onaj tamo me začuđeno pogleda kada mu pomenuh akrilni bezbojni lak. "Niko mi dosad' nije tražio!" je bio njegov odgovor. Izgleda da to lokalni majstori premažu samo recimo završnom u nekoj boji i vozi miško. :( No, možda je i to sasvim dovoljno sa kućnu upotrebu ?
- Kako si farbao? Tj. jesi li koristio valjčić, četku ili si prskao ? I imaš li u toj fazi nekih saveta ?

Uf, nakupi se pitanja, ali neverovatno je da za ovakvu sitničicu poput reparacije najobičnije stolice namaš koga da pitaš. Svi nešto pametuju i daju poprilično oprečne informacije. Jedni kažu ovako drugi skroz kontra pa ti vidi.

Pozdrav.
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

Idemo redom.
Poceo sam sa 120 a zavrsio sa 400 (valjda je taj broj) mada mozes i sa finijom, sve zavisi kakvu obradu zelis.
Naravno kada predjes na finije pre svakog sledeceg smirglanja sam drvo presao vlaznom krpom ili sundjerom (svejedno), ovo zato da se izdignu sitne dlacice od prethodnog smirglanja, i kada se osusi presmirglam sa finom smirglom.
Lepio sam lepilom koje ima da se kupi kod nas, u URADI SAM ili MERKUR ili bilo kojoj farbari, nista specijalno.
Kod lepljenja i stezanja stegama treba da pazis da ti se konstrukcija ne UVIJE pa da posle nemas problema kod sklapanja (ja sam takvu gresku napravio u jednom drugom slucaju).
Farbao sam (lakirao) sa lakom za camce. To sam radio cetkom. lak sam razredio malo vise i pravio sam cetiri prolaza. Nakon svakog prolaza i susenja BLAGO sam presmirglao 800-tkom da se uklone fine dlacice koje su se digle lakiranjem. Posle zadnjeg premaza NEMA SMIRGLANJA.
Sto se tice AKRILA imas bezbojni akrilni lak (KO KAZE DA NEMA TAJ LAZE) i to HELIOS TESSAROL. Imaju i akrila u boji. Ja koristim BELI za farbanje vrata u kuci. (Prvo stavljam podlogu za AKRIL pa nakon toga radim sa AKRIL BELIM EMAJLOM.) Ovo sam radio valjkom. Zgodan je jer se brzo susi a i NE SMRDI u kuci.

Toliko, pozdrav...
annenad
Samostalni majstor

Post by annenad »

P.S.
Zaboravih da ti kzem sledece.
Nemoj da te iznenadi kada otvoris kutiju akrilnog bezbojnog laka i ugledas belu tecnost.
On je takav i kada se premazuje moze ponegde da ostavlja beli prekriv. Ali kada se osusi postaje bezbojan

Pozdrav...
amidar
Dodavač alata

Post by amidar »

Hvala na brzom i deteljnom odgovoru!
No, ostalo je još par nejasnoća pa da priupitam.
annenad wrote:Kod lepljenja i stezanja stegama treba da pazis da ti se konstrukcija ne UVIJE pa da posle nemas problema kod sklapanja (ja sam takvu gresku napravio u jednom drugom slucaju).
Na šta konkretno misliš ? Da kada sklopim i stegnem ne stegnem previše ili kada vadim odlepljene delove da ne uvijam previše stolicu ili šta ?
annenad wrote:(Prvo stavljam podlogu za AKRIL pa nakon toga radim sa AKRIL BELIM EMAJLOM.) Ovo sam radio valjkom. Zgodan je jer se brzo susi a i NE SMRDI u kuci.
Nikako da shvatim šta je podloga jer sam proučavajući ovu tematiku naletao na termin temeljna boja, kojom se prvo premaže nakon šmirglanja pa se onda na kraju premaže lakom.
Da li su podloga i temeljna jedno te isto ? Temeljnu mogu da dobijem u nijansi u kojoj budemo želeli a na kraju bi išao bezbojni lak. (Koji sam uzgred i pronašao u jednoj rominoj radnji i to baš heliosov tesarol bezbojni lak (600 din.) )

Takođe, zašta se uopšte koristi emajl ? Pa zar nije ovaj lak za tu namenu, tj. kao završni sloj ? Ako lak ima neku boju i veći sjaj, onda je to emajl ili ne ?

Vrtim se oko termina podloga, temeljna, lak i emajl pa kada budeš imao vremena i ako znaš, zamolio bih te da da malo pojasniš.

Pozdrav
Post Reply