Skupo, jeftino, dobro, lose, moj tata je jaci od tvog tate itd
Ovu temu bi trebalo zaključiti i da se više nepišu postovi koji nemaju apsolutno nikakve veze sa temom,ali ovo nije jedina tema skoro u svakoj od tema se skrene sa iste i ode na sasvim drugu stranu i počinje se pisati koje kakve gluposti koje nisu nimalo vezane za temu u kojoj se nalaze.Stoga ako nemate ništa konkretno pisati vezano za temu u kojoj se nalazite i čitate ju nemojte niti prodavati pamet i držati predavanja.
Čovijek sniva a Bog realizira!
Nisam imao nameru da miksujem bilo sta. Mada mozda tebi tako izgleda. Jednostavno ono sto je bilo izmedju dve pomenute recenice nije imalo veze sa ovim o cemu sam pisao.ArtCool wrote:Kako si ga lepo izmiksovao pa ispade posto neke stvari ne radim da me one tisteDrugo da pojasnim za ovo naturanje nekog elektricnog (citaj dve firme) alata.
...
Inace za informaciju ja sam menadzer prodaje i servisa alata u jednoj firmi u Bg.jos ispade i baja na kraju
, tipa desna ruka koja cese levo mudo
:lol::lol:
Pozicija menadzera prodaje i servisa mi daje pristup znanju a ne reklami u konkretnom primeru.
Vesto izvuceno iz kontekts nema sta
Naso ja skim cu u kolo
Smeta mi sto malo malo pa iskocis sa tim da neko forsira Festo i Fein.
Posto upravo ja najcesce pisem o Festo alatu (sto nije bas tako cudno posto uglavnom njega imam) osecam se prozvanim.
Iako sam bar jednom naglasio da nemam apsolutno nikakve veze sa bilo kojim proizvodjacem alata ili bilo kakvom firmom koja se bavi bilo kojim poslom srodnim stolariji, ovakva "bockanja" ne prestaju.
Sam izjavljujes da Festo i Fein jesu najkvalitetniji alati. Takodje poznato ti je (posto si u poslu sa alatom), da u sustini dobar broj ljudi nikada nije ni cuo za njih. Za vecinu se spisak proizvodjaca alata zavrsava kod B&D i Bosch-a. Jos jedan deo je cuo za Makitu i DeWalt, tu i tamo za Metabo.
Ne vidim apsolutno nista lose u tome da se coveku koji se raspituje za kvalitetan alat predlozi nesto sto jeste kvalitetno. Da li on to moze/hoce da plati je njegova stvar. Da li mu je bitno da ima veliku preciznost u radu ili nije je takodje stvar njegove procene i potrebe.
Ako malo pogledas po forumu moje preporuke su jako zavisile od toga sta ce covek da radi sa tim. Da li mu treba za hobi ili za profesiju.
Onima kojima je trebalo za profi rad cu uvek preporuciti najkvalitetnije moguce.
Onima kojma je to hobi najcesce sam preporucivao upravo Makitu ili Bosch.
Vec par puta smo imali ovakve diskusije tipa: zasto kupiti skup alat, ili zasto ne kupiti jeftin alat, da li se isplati dati ovoliko para itd.
Ne bih da se ponavljam
Skoro svi gradjevinci koje sam video su koristili ili Makitu ili Hitachi (malo ozbiljniji gradjevinci, ne ovi sto dodju sa mistrijom, fanglom i plavim kacketom u kesici i onda od tebe traze sav alat i da im skuvas kafu).ArtCool wrote:Majka mu stara za Makitu mi je pricao i vlasnik MPA Petrovic da su je mahom koristili u Iraku i libiji kada su radili.
Na svetskom nivou jako veliku vaznosti igraju rokovi isporuke alata i masivnost izrade.Tu prednjace Makita,Bosch,Hitachi i HILTI.
Kada rece sivo jesi li mislio na Kress.Tu je i Duss itd.
Neki moju utisak i iskustvo sa Makitom je da je jako robusna (verovatno je zato i koriste gradjevinci), ali da je malo "gruba", tako da je recimo Bosch prevazilazi u finoci izrade i mogucnosti finog podesavanja.
Sve nesto roncam i trazim nebi li nasao jos neki skupi dragulj od firme koja prodaje el.alate, rucne naravno, sem ovoga sto se vrti ali nesto neide.
Ima neka nemacka pravi specificne busilice svetlije plave boje ali od imena nema leba da se setim.
Relativno skoro pre dve godine sam otkrio Duss ali sa tim radio ni drzo u rukama nisam.
Videcemo, videti...
Ima neka nemacka pravi specificne busilice svetlije plave boje ali od imena nema leba da se setim.
Relativno skoro pre dve godine sam otkrio Duss ali sa tim radio ni drzo u rukama nisam.
Videcemo, videti...
Last edited by ArtCool on 26 Jul 2009 07:55, edited 1 time in total.
Seti sam se.
Jel neko se sretao sa ovim http://www.baier-tools.com/
Opasne stvarcice.Vise je gradjevinski orijentisana.
Jel neko se sretao sa ovim http://www.baier-tools.com/
Opasne stvarcice.Vise je gradjevinski orijentisana.
Last edited by ArtCool on 26 Jul 2009 07:55, edited 1 time in total.
Kada se vec prica o skupim i jeftinim alatima evo jednog mojeg iskustva
Kupio BOSCH GKS 65CE i nakon par piljenja ustanovio da imam savinutu podloznu plocu (takva je dosla iz ducana). Nakon dodatnih par piljenja ustanovio sam da pila nije u mogucnosti dati rez pod 90 stupnjeva. U prvi mah pomislio da je to povezano sa svinutom plocom. Odnio pilu u ducan gdje sam ju i kupio na raklamaciju. Nakon 3 tjedna sam iz tog istog ducana dobio potpuno novu pilu jer mi je bilo receno da tog djela za moju pilu nece biti 2 do 3 tjedna. Uglanov dodjem u radnju i napravim nekoliko rezova kad hop i ova potpuno nova isto ne daje rez pod pravim kutem. Jedina razlika je u tome sto ova druga ima pak ravnu podloznu plocu.
Privremeno rijesenje sam nasao u traci koju sam zalijepio u nekoliko slojeva na vodilicu te sada dobivam rez pod 90. Stvar i ne bi bila toliko zabrinjavajuca da obje nove pile imaju isti problem i da pila nije BOSCH plavi vec recimo neki HASTA ili nesto tome slicno...
E da ako je nekome bitan podatak obje su proizvedene u Kini
Kada konacno stigne taj dio za moju pilu bit ce zanimljivo kad dodjem u ducan sa kutnikom i kazem prodavacu da ponovno imam reklamaciju na pilu netom stiglu iz servisa
Kupio BOSCH GKS 65CE i nakon par piljenja ustanovio da imam savinutu podloznu plocu (takva je dosla iz ducana). Nakon dodatnih par piljenja ustanovio sam da pila nije u mogucnosti dati rez pod 90 stupnjeva. U prvi mah pomislio da je to povezano sa svinutom plocom. Odnio pilu u ducan gdje sam ju i kupio na raklamaciju. Nakon 3 tjedna sam iz tog istog ducana dobio potpuno novu pilu jer mi je bilo receno da tog djela za moju pilu nece biti 2 do 3 tjedna. Uglanov dodjem u radnju i napravim nekoliko rezova kad hop i ova potpuno nova isto ne daje rez pod pravim kutem. Jedina razlika je u tome sto ova druga ima pak ravnu podloznu plocu.
Privremeno rijesenje sam nasao u traci koju sam zalijepio u nekoliko slojeva na vodilicu te sada dobivam rez pod 90. Stvar i ne bi bila toliko zabrinjavajuca da obje nove pile imaju isti problem i da pila nije BOSCH plavi vec recimo neki HASTA ili nesto tome slicno...
E da ako je nekome bitan podatak obje su proizvedene u Kini

Kada konacno stigne taj dio za moju pilu bit ce zanimljivo kad dodjem u ducan sa kutnikom i kazem prodavacu da ponovno imam reklamaciju na pilu netom stiglu iz servisa

Bosch iz Kine zaobilaziti u sirem krugu, sve.Nije losa ili daleko im lepa kuca za te pare.
Iako je plavi Bosch, to neznaci nista za Kinesku kolaboraciju.Jedino Makita je uspela da obdrzi visoke zahteve TQM sistema i kontrole, za Kinesku saradnju, drugi ni daj boze.
Da ne bude da filozofiram odma idemo na primere ne bas najsrecnijih resenja:
Bosch;GBH 2-18 RE Professional,GBH 3-28,GWS 6-115,GST 65,GST 54 E ima tu neka sitna buranija i od aku-programa...
Metabo:Made by Metabo, znaci Kina.Recimo najmanja brusilica od 650w( pa ako Nemacka najeftinija 9500 din, a ova kineska 5450din ocigledna je stvar)
Ne stedi se samo na radnoj snazi vec i na delovima i to bahato.Nije ko sto se misli da lageri stizu iz nemacke i motori a lije se plastika, sve se pravi u istim fabrikama u kini na istim masinama gde se rade i druge firme samo toboz kvalitetnije.
Ko recimo hoce dobar manji hammer gbh2-26,veci GBH 11 DE.Naj prakticnija tracna (pravi se ista 15 god) GBS 75 AE,vibraciona GSS 280 AE, odlicna (nepoderiva busilica radi se 7-8 god GBM 13-2 RE i GBM 10-2 RE,GWS 14-125 Inox itd.Ovoga se naprodavalo pa znam.
A sto je interesantno od Makite nema losijih modela svi su uravnotezeni sem mozda:6413 10mm Rotary Drill, deluje preplasticno ali i cena je povoljna.Recimo najpovoljnija mala brusilica a najbolja od svega je NB9554/9555, odlicna
Nemojte me poslusati nista samo experimentisite za svoju lovu, pa napisite iskustva
Da bi kvalitet i preciznost rada bili kao Festoo, Fein i gore neki pomenuti modeli mora da kosta i tu se onda nepise o tome vec radi.Cim se po forumima provlace grdna pitanja tu nesto nije bas ok.
Iako je plavi Bosch, to neznaci nista za Kinesku kolaboraciju.Jedino Makita je uspela da obdrzi visoke zahteve TQM sistema i kontrole, za Kinesku saradnju, drugi ni daj boze.
Da ne bude da filozofiram odma idemo na primere ne bas najsrecnijih resenja:
Bosch;GBH 2-18 RE Professional,GBH 3-28,GWS 6-115,GST 65,GST 54 E ima tu neka sitna buranija i od aku-programa...
Metabo:Made by Metabo, znaci Kina.Recimo najmanja brusilica od 650w( pa ako Nemacka najeftinija 9500 din, a ova kineska 5450din ocigledna je stvar)

Ne stedi se samo na radnoj snazi vec i na delovima i to bahato.Nije ko sto se misli da lageri stizu iz nemacke i motori a lije se plastika, sve se pravi u istim fabrikama u kini na istim masinama gde se rade i druge firme samo toboz kvalitetnije.
Ko recimo hoce dobar manji hammer gbh2-26,veci GBH 11 DE.Naj prakticnija tracna (pravi se ista 15 god) GBS 75 AE,vibraciona GSS 280 AE, odlicna (nepoderiva busilica radi se 7-8 god GBM 13-2 RE i GBM 10-2 RE,GWS 14-125 Inox itd.Ovoga se naprodavalo pa znam.
A sto je interesantno od Makite nema losijih modela svi su uravnotezeni sem mozda:6413 10mm Rotary Drill, deluje preplasticno ali i cena je povoljna.Recimo najpovoljnija mala brusilica a najbolja od svega je NB9554/9555, odlicna

Nemojte me poslusati nista samo experimentisite za svoju lovu, pa napisite iskustva

Da bi kvalitet i preciznost rada bili kao Festoo, Fein i gore neki pomenuti modeli mora da kosta i tu se onda nepise o tome vec radi.Cim se po forumima provlace grdna pitanja tu nesto nije bas ok.
Last edited by ArtCool on 29 Jul 2009 01:04, edited 1 time in total.
http://www.boschtools.com/Products/Tool ... =1617EVSPK (pogledaj TAB Specifications)ArtCool wrote:Bosch iz Kine zaobilaziti u sirem krugu, sve
Njihov top model glodalice se pravi u Kini (i kod nas se može kupiti, ili možda imaju u Kini dve fabrike: jednu za USA, a drugu za Srbiju). Nemoj stvari paušalno generalizovati.
Na mojoj Metabo testeri 90 stepeni se inicijalno podešava malim šrafom sa dve matice koji određuje rastojanje motora (osovine na koju se kači list testere) od plehane osnove (a samim tim i referentni ugao od 90 stepeni). Njemu mogu da pristupim tek kada smanjim dubinu reza (Podignem motor od plehane osnove).djuro2 wrote:Nakon dodatnih par piljenja ustanovio sam da pila nije u mogucnosti dati rez pod 90 stupnjeva
Sve mi se cini da cu morati majstoriti i po alatu a ne samo po drvu.metabo wrote:http://www.boschtools.com/Products/Tool ... =1617EVSPK (pogledaj TAB Specifications)ArtCool wrote:Bosch iz Kine zaobilaziti u sirem krugu, sve
Njihov top model glodalice se pravi u Kini (i kod nas se može kupiti, ili možda imaju u Kini dve fabrike: jednu za USA, a drugu za Srbiju). Nemoj stvari paušalno generalizovati.
Na mojoj Metabo testeri 90 stepeni se inicijalno podešava malim šrafom sa dve matice koji određuje rastojanje motora (osovine na koju se kači list testere) od plehane osnove (a samim tim i referentni ugao od 90 stepeni). Njemu mogu da pristupim tek kada smanjim dubinu reza (Podignem motor od plehane osnove).djuro2 wrote:Nakon dodatnih par piljenja ustanovio sam da pila nije u mogucnosti dati rez pod 90 stupnjeva
BOSCH to nema:|
Kad nista drugo ne pomogne... procitaj uputstvo 
Ima to i kod bosch-a naravno (nisam jos video cirkular iz iole kvalitetnije serije da nema fino podesavanje tog ugla).
Ovde mozes da skines uputstvo: http://www.bosch-pt.com/boptmanuals/mod ... _id=232879
Ugao od 90 stepeni se fino podesava srafom pod brojem 28 na slici D, cetvrta strana.

Ima to i kod bosch-a naravno (nisam jos video cirkular iz iole kvalitetnije serije da nema fino podesavanje tog ugla).
Ovde mozes da skines uputstvo: http://www.bosch-pt.com/boptmanuals/mod ... _id=232879
Ugao od 90 stepeni se fino podesava srafom pod brojem 28 na slici D, cetvrta strana.
To je tombole wrote:Kad nista drugo ne pomogne... procitaj uputstvo

Uputstvo na srpskom, str. 274, "Baždarenje ugla iskošenja".
Tocno, pise. Citao sam ja uputstva, ali mi nije bas bilo jasno cemo sluzi taj saraficmetabo wrote:To je tombole wrote:Kad nista drugo ne pomogne... procitaj uputstvo
Uputstvo na srpskom, str. 274, "Baždarenje ugla iskošenja".

To i dalje ne funkcionira jer da bi postigao pravi kut podlozna ploca bi se morala gurnuti blize motoru a za to nema mjesta odnosno sam motor joj smeta jer su vec ionako jedan na drugome. Izgleda da ipak nesto ne stima sa tim cirkularima. Napominjem da sam radio sa dva identicna cirkulara i imaju identicne probleme.