Šta sa starim parketom?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

parketar wrote:Ne mozes da tako poredis parket i laminat.Jeste da postavljanje traje koji dan ali zato ce stajati 100 godina ako je postavljen kako treba,dok laminat ako traje deset godina premija.
A sto ne bih mogao? I jedno i drugo je podna obloga. Ja gledam sta mi se vise isplat/svidja/odgovara/sa cim cu manje da se patim.

Laminat koji je postavljen kod mog drugara negde 1997, i nakon mnogo slava, rodjendana, rodjenja dva deteta, zurki, kompletnih dzumbusa, srce, prosutog vina, piva, visokih i tankih stikli... stoji ko sto je stojao i prvog dana.
Onaj koji je postavljen u mom bivsem stanu 2000-te, trpeo je malo manje, ali i dalje nema nikakvih problema.
Obzirom da se laminat na ovim prostorima pojavio krajem 90-tih, za duzi period nema reference, pa mozemo samo da "pogadjamo" sta ce se desiti.
Odakle ti informacija da je premija ako traje 10 godina?

Ja do danas nisam video parket koji je stajao 100 godina (ma kakvi 100, ni 30), a pri tom bio "upotrebljavan". Hocu da kazem, nemoj mi davati za primer neki salon u nekom dvoru, kroz koji godisnje prodje troje ljudi a svakog dana ga odrzava cetvoro.

Za laminat dobar broj proizvodjaca daje garanciju od 10 godina. Automobili koji imaju garanciju od 1 godine se voze po dvadesetak. Do danas jos nisam cuo da je neko dao garanciju na parket (ne kazem da ne postoji, samo da ja nisam cuo).

Dajte ljudi, malo racionalnosti a manje dogme i predrasuda.

PS
Sory, Metabo
Opet predjosmo u prepirku "ja volim plavuse a ti crnke".

A jel si razmisljao da jednostavno preko tog parketa stavis recimo tarket (posto ti se vec laminat ne dopada)? Imam utisak da bi u krajnjoj racunici to ispalo manje skupo i daleko jednostavnije resenje, a zadrzao bi estetiku drveta.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Opet predjosmo u prepirku "ja volim plavuse a ti crnke".

A jel si razmisljao da jednostavno preko tog parketa stavis recimo tarket (posto ti se vec laminat ne dopada)? Imam utisak da bi u krajnjoj racunici to ispalo manje skupo i daleko jednostavnije resenje, a zadrzao bi estetiku drveta.
Ima nešto što nas spaja... :)

Negde sam u porukama naveo Tarket parket. On mi i jeste u ovoj situaciji ideja broj jedan. Hoću da budem siguran u kakvu varijantu se upuštam jer ne mislim da se selim iz kuće svako malo.

1) Gledam koliko mogu da dobijem za ovaj stari parket i da UMESTO njega ubacim Tarket parket.
2) Ne znam kako bi izgledalo rešenje sa Tarketom PREKO starog parketa. Da li bi se škripa ubila i kakav bi tu bio postupak?
3) Da li je rešenje sa ponovnim lakiranjem starog trajnijeg tipa; da mi se ne desi da se raškripi ponovo nakon 5-6 godina, a ondo ajde Jovo nanovo.

Opet, žao mi je ovog starog parketa jer se mnogo lepo uklopio u celom stanu. Ali, nisam rob predrasuda. I ja volim praktična rešenja, a prvo što ću da uradim, u bilo kojoj varijanti, je da eliminišem partket iz predsoblja i ubacim pločice. Stvarno su MAJKA.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ako skidas parket, onda ces verovatno morati da poravnavas podlogu. Ako se dobro secam, takret je samo malo tolerantniji na neravnu podlogu od laminata (nisam bas 100% siguran). Posto je i n apatosu katran, to moze da bude prilicno zaguljena prica.
Meni nekako mirise da je postavljanje preko postojeceg parketa optimalna kombinacija. Ako parket nije bas grdno razlepljen, vec samo po malo skripuce, onda ne bi trebalo da imas problema. Postavljas ga isto kao i na betonsku podlogu, odnosno (ako grdno ne gresim i nisam pobrkao loncice), tarket je plivajuca podloga koja se slaze isto kao i laminat, samo sto je na povrsini pravo drvo a ne melaminska folija.
branimir
Majstor majstora

Post by branimir »

2000 godine sam poceo sa gradnjom kuce a 2003 sam se uselio, tada sam i postavio laminat
u boji starog patosa i dan danas je isti kao i prvog dana.Lako se odrzava sto mu daje prednost
nad parketom. Hladan je isto kao i parket, jer parketu hladnocu daje lak posto je lak izolator.
S druge strane povoljniji je i u cenovnom razredu (pre mesec dana sam uzeo 30 m2 tamno braon hrast
laminat 8mm i sa podlogom me je izasao 16000 din).

I na kraju, ako nijansa dosadi posle 10 godina, oslobodis pola sobe, zamenis laminat, prebacis namestaj,
zamenis drugi deo sobe i gotovo.Nema brusenja, prasenja i lakiranja i dzumbusa u kuci, a jeftinije i jos
mozes sam da odradis, cime je zadovoljstvo jos vece.Moze da ide i preko parketa, ali obavezno podloga.

Tarket je 8 mm tvrdo drvo. a 8 mm topola, lakiran.

Nije preporuka, samo iznosim moje iskustvo.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Tarket je ekstra!Ali nemoze da se prodje bez 30 evrica m2 u nekoj osnovnoj boji za venge ili nesto tamnije 50 e m2 sigurno .I to mi je bila solucija za pod ali dnevni boravak 45 m2 plus hodnicak i podest desetak cccc3000-4000eura sa laminatom ito nekim najskupljim sam prosao oko 1000 e.Dobar jasenov ili hrastov parket je desetak evra plus lepak plus postavljanje,pa lak ma matematika je cudo.
parketar
Majstor

Post by parketar »

Metabo,ja mislim da nijedan majstor nece da prihvati taj posao da ti odradi.I ako prihvati kostace te skoro kao nov parket.Moj savet prehobluj i izlakiraj,ili samo postavi laminat preko.Sto se tice laminata ne zelim da ulazim u raspravu dali valja ili ne.Radim sa njim...znaci radim postavljanje i moje licno misljenje je da je to obicno g..no.99 posto ljudi ga stavlja samo iz finansijskih razloga jer je jeftin.Da ne pominjem da je laminat koji se kod nas prodaje losijeg kvaliteta,bez obzira sta pise na kutiji.Cesto sam i nalazio skartove sa greskom koji se prodaju kao kvalitetan laminat.Naravno vidjao sam u radnjama i laminat nekih poznatih proizvodjaca koji su kostali kao parket.Izgledao je solidno i deblji je 12mm cini mi se...Sve je stvar izbora i ukusa,zato ljudi stavljajte ono sto vam se svidja i za sta imate novaca.:)))
Last edited by parketar on 28 Jul 2009 22:07, edited 1 time in total.
parketar
Majstor

Post by parketar »

mbole,ja sam hoblovao parket za koji covek kaze da ima bar 80 god.bio je u uzasnom stanju posto nikad nije hoblovan ni lakiran.Bar tako kaze,a i delovao mi je tako.inace radilo se o hrastovom parketu.Kad sam zavrsio bio je kao da je juce stavljen.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

OK, ne kazem da ne postoji, samo da ga ja nisam video.

Koliko puta moze da se hobluje parket pre nego sto postane previse tanak pa da mora da se zameni? Stvarno ne znam, pretpostavljam jedno 3-4 puta.
Koliko otprilike moze da izdrzi parket izmedju dva hoblovanja sa nekom "normalnom" eksploatacijom? Naravno ne da se saceka da bude u uzasnom stanju? Po onome sto sam vidjao, neka moja procena je 10-tak godna za prostor tipa dnevne sobe.

Ustvari koliko otprilike kosta hoblovanje i lakiranje po metru kvadratnom (sa sve lakom, ostalim potrosnim materijalom...)?

Slazemo se da je parket lepsi (mada 100 ljudi, 200 ukusa).
parketar
Majstor

Post by parketar »

Pa sve zavisi koliko je ostecen.Najmanje 4-5 puta moze da se hobluje.Ako se odrzava i redovno se lakira na recimo 10-15 god.moze i mnogo vise zato sto se ne skida sloj drveta vec samo lak(naravno ako parket nije fizicki ostecen)Period izmedju hoblovanja nije odredjen.Zavisi koliko ga pazis.nNajgore za parket je kad vuces tezak namestaj po njemu,tipa TA peci ormani kreveti itd.TA peci su smrt za parket:)Cena hoblovanja varira od mesta do mesta.Odprilike ide od 6 do 9 evra .
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A lakiranje?
Ustvari ono sto je jedina "prava" informacija je posto je cela prica po kvadratu.
Znaci
hoblovanje: 6-9E
Lakiranje:??
Lak:?? (neki prosecan, znaci ni najjeftiniji ni najskuplji)
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole wrote:Ustvari ono sto je jedina "prava" informacija je posto je cela prica po kvadratu.
To je upravo ono što ja pokušavam kroz postove da dobijem kao informaciju, ali mi slabo uspeva :(

Hoću da dođem do kompletne matematike u varijantama koje sam napomenuo (da se sad ne ponavljam...)
parketar
Majstor

Post by parketar »

Nismo se razumeli.Ta cena je za hoblovanje i lakiranje tri sloja laka.Naravno u tu cenu ulazi i lak.Opet kazem cena varira od mesta do mesta.
Post Reply