Hrast i tanin
Pardon...khm,khm... 
Ovo je radna ploca koju cu da stavim u kabinu camca

pa mi je ostao vishak od kog sam napravio dasku za seckanje

mazao sam je maslinovim uljem, i utrljavao krpicom, ovde moze da se vidi vizuelni efekat

Ove police sam pravio od nekog drugog hrasta, ne znam kog tacno, znam da nije luznjak, a bas i ne lici na ovaj kitnjak odozgo, mazao sam ih lanenim uljem, samo jednom, nisam jos zavrsio

Ovo je radna ploca koju cu da stavim u kabinu camca

pa mi je ostao vishak od kog sam napravio dasku za seckanje

mazao sam je maslinovim uljem, i utrljavao krpicom, ovde moze da se vidi vizuelni efekat

Ove police sam pravio od nekog drugog hrasta, ne znam kog tacno, znam da nije luznjak, a bas i ne lici na ovaj kitnjak odozgo, mazao sam ih lanenim uljem, samo jednom, nisam jos zavrsio

Last edited by Nikola on 20 Jul 2009 11:44, edited 1 time in total.
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Evo mene konacno nazad sa odmora 
Zadnji put sam javor video da ima da se kupi kod onih u Pazovi cini mi se da bese JAP, JAF ili tako nesto (ima negde na forumu).
Ko sto sam u prvoj poruci napisao, nije problem sa bukvom, hrastom i slicnim sortama sto ce one da se iskrive ili puknu. Problem je u otvorenim porama u kojima se zadrzavaju sitni (mikroskopski sitni) ostaci hrane i onda trule. Mazanjem uljem ne mozes da zatvoris pore.
E sad jos jedan predlog. Ova tvoja daska izgleda lepo, ali da bi imala punu funkciju trebalo bi jos malo da je testerises.
Iseces iz ove ploce koju si sad dobio trake, okrenes ih za 90 stepeni i ponovo slepis. Na taj nacin dobijes dasku velike povrsine koja ima "ceoni rez". Zasto? Kad bi uvelicao dasku mogao bi da je zamislis kao četku. Vlakna drveta se ponašaju otprilike kao dlake u četki. E sad zamisli da kreneš da sečeš četku nožem popreko. Naravno iseći ćeš vlakna. Isto se dešava i sa daskom. E sad okreni četku uspravno i seci nožem. Nož će da prođe između dlaka od četke i kad ga izvučeš dlake će se vratiti na svoje mesto. Isto se dešava i sa daskom.

Zadnji put sam javor video da ima da se kupi kod onih u Pazovi cini mi se da bese JAP, JAF ili tako nesto (ima negde na forumu).
Ko sto sam u prvoj poruci napisao, nije problem sa bukvom, hrastom i slicnim sortama sto ce one da se iskrive ili puknu. Problem je u otvorenim porama u kojima se zadrzavaju sitni (mikroskopski sitni) ostaci hrane i onda trule. Mazanjem uljem ne mozes da zatvoris pore.
E sad jos jedan predlog. Ova tvoja daska izgleda lepo, ali da bi imala punu funkciju trebalo bi jos malo da je testerises.
Iseces iz ove ploce koju si sad dobio trake, okrenes ih za 90 stepeni i ponovo slepis. Na taj nacin dobijes dasku velike povrsine koja ima "ceoni rez". Zasto? Kad bi uvelicao dasku mogao bi da je zamislis kao četku. Vlakna drveta se ponašaju otprilike kao dlake u četki. E sad zamisli da kreneš da sečeš četku nožem popreko. Naravno iseći ćeš vlakna. Isto se dešava i sa daskom. E sad okreni četku uspravno i seci nožem. Nož će da prođe između dlaka od četke i kad ga izvučeš dlake će se vratiti na svoje mesto. Isto se dešava i sa daskom.
E, super fora! Mbole, mislim da sam ovo u startu odradio, ako sam dobro razumeo!
Ove slepljene dascice debljine 25mm, sirine 50mm, su nastale secenjem, bas tim ceonim, hrastove daske debljine 50mm, sirine nekih 250mm... Znaci da sam ja to vec odradio u startu, a bas sam hteo da postavim pitanje da li je takav rez dobar, i da li ima nekog uticaja na krivljenje (drugi pravac krivljenja)... Inace, bas mi se svidja rezultat takvog secenja, nekako je sara tako mnogo lepsa.
I imam jos jednu nejasnocu, koji je zapravo efekat natapanja daske uljem. Ne zatvara pore, ali kako stiti drvo?
Ove slepljene dascice debljine 25mm, sirine 50mm, su nastale secenjem, bas tim ceonim, hrastove daske debljine 50mm, sirine nekih 250mm... Znaci da sam ja to vec odradio u startu, a bas sam hteo da postavim pitanje da li je takav rez dobar, i da li ima nekog uticaja na krivljenje (drugi pravac krivljenja)... Inace, bas mi se svidja rezultat takvog secenja, nekako je sara tako mnogo lepsa.
I imam jos jednu nejasnocu, koji je zapravo efekat natapanja daske uljem. Ne zatvara pore, ali kako stiti drvo?
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Nisam kupovao. Samo sam jednom stigao da svratim i pokupim cenovnik (i ja radim do oko 4, a dok stignem do Pazove vec je 6). To je bilo pre podosta vremena. nisam bas siguran ali ima barem 4-5 meseci.
Ono sto sam video je da imaju dosta veliki izbor. Egzote, domaci liscari... Ima raznih debljina i kvaliteta.
Ono sto sam video je da imaju dosta veliki izbor. Egzote, domaci liscari... Ima raznih debljina i kvaliteta.
Mnogo je mala ova slikica ne uspevam da vidim lepo.Nikola wrote:E, super fora! Mbole, mislim da sam ovo u startu odradio, ako sam dobro razumeo!
Ove slepljene dascice debljine 25mm, sirine 50mm, su nastale secenjem, bas tim ceonim, hrastove daske debljine 50mm, sirine nekih 250mm...
...
Ako si radio tako da si prvo dasku "seckao" popreko pa okrenuo za 90, u sustini si dobio to. E sad pretpostavljam da takav nacin nije bas ono sto je uobicajeno. Samo pretpostavljam, nisam siguran, da tako nastaju problemi prilikom susenja/vlazenja.
Obicno se prvo iseku letvice uzduz daske pa se ulepe tako da formiraju plocu. Nakon toga se ta ploca sece popreko i onda okrene za 90 pa ponovo slepi. Na taj nacin dobijes "kockice" kao sahovska tabla. Pri tom se nakon drugog secenja, dascice malo "izmesaju" ili barem smaknu tako da ne budu u istom polozaju kao u originalnoj dasci. Na taj nacin se verovatno postize da se sirenja i skupljanja potiru.
Mazanje uljem u sustini odbija vodu.
To je prirodna zaštita samog drveta tako da sumnjam da je to otrovno.Naravno ima drveta koje je otrovno ali ga nema u stolariji,barem ja nisam čuo da netko radi nešto od njega.A sada kad smo kod toga svega zašto se onda rade zdjelice koje kakave od hrastovine za prehrambene namirnice?
Čovijek sniva a Bog realizira!