Ovo je super,ali da li moze stampan cenovnik da se skenira i da se prebaci u excel?METABO viewtopic.php?id=550&p=3
1) Označiš željeni tekst, kopiraš i zalepiš u neli tekst editor, npr Notepad.
2) Taj TXT fajl snimis na nekom mestu na disku (zapamti ili zapisi to mesto)
3) Pokrenes Excel i u njemu otvoris (File, Open /ili krace Ctrl-O/ fajl pod 2); izaberes opciju Fix width
Uvoz u Excel TXT datoteka
Uvoz u Excel TXT datoteka
Može naravno, ali ti za to treba neki OCR program (sliku slova pretvara u "pravo" slovo). Nekada je takav softver dolazio uz skenere.Ovo je super,ali da li moze stampan cenovnik da se skenira i da se prebaci u excel?
Još da nađemo dobrovoljca za kvalitetno moderisanje...pajja wrote:jeste na to sam mislio
"ali cenim da to nije tema za ovaj forum." - zasto da ne, mozda je za pod-forum
Samo da znaš, pisanje u VB (tačnije, VBA) skritpu je prilično zametan posao i baš moraš da si zagriženi MS-fil da bi radio nešto tako iz hobija.
Dule je otpočeo temu sa problemom da bi želeo da štampani cenovnik ubaci u XLS.
Zatim je Paja ubacio primedbu da bi bilo OK ako bi se, zajedno sa uvozom, AUTOMATSKI podesile i formule.
Tvoja ideja sa Excel formulama je OK, ali to zahteva bar malo poznavanja rada u Excelu. Ja sam mislio na pisanje skriptova "za američke domaćice" koji bi kontrolisali ceo proces uvoza teksta u XLS.
Zatim je Paja ubacio primedbu da bi bilo OK ako bi se, zajedno sa uvozom, AUTOMATSKI podesile i formule.
Tvoja ideja sa Excel formulama je OK, ali to zahteva bar malo poznavanja rada u Excelu. Ja sam mislio na pisanje skriptova "za američke domaćice" koji bi kontrolisali ceo proces uvoza teksta u XLS.
To znači da ti je program za skeniranje povezan sa FineReader-om (poseban program za OCR). FineReader si možda dobio uz program za skeniranje i treba da ga instališeš. Ukoliko koristiš neki drugi program za OCR, onda treba da ga "prijaviš" programu za skeniranje (ta opcija postoji negde u setovanjima u programu za skeniranje; najverovatnije ikonici za OCR u programu za skeniranje dodeljuješ svoj program za OCR koji treba da je već instalisan na tvom računaru)Kada kliknem na mom skeneru na orc
dobijem obavestenje:
Failed to load:FineReader
Obično u programe za OCR možeš da "uvezeš" bilo koju sliku teksta; obično u JPG formatu, ali nije obavezno. Ovaj JPG dobijaš ili skeniranjem, ili sa elektronskog FAX-a, ili....
Valjda sam bio jasan

To ti je u osnovi dovoljno. Samo znaj, samo "ozbiljniji" OCR programi umeju da prepoznaju tabele i da ti ih automatski pakuju za Excel, ali uvek im treba i mala asistencija korisnika. Tu iskustvo mnogo pomaže jer nije sve jedno kako okrećeš stranicu koju skeniraš i gde ti je na njoj tekst koji treba da prevedeš sa OCR programom.Mislim da znam,toliko da ga koristim kao racunaljku a i sve podatke drzim u njemu(je..ga kada neznam nista drugo)