Quarter sawn wood
Quarter sawn wood
Čini mi se da smo nešto o ovome pričali na forumu al ne mogoh naći. Danas sam dobio mejl od Stefana Petrovića u kome me pita kako se kod nas prevodi "Quarter sawn wood". Onaj ko zna o čemu se radi, zna i kako to drvo izgleda. Kako bi ovo preveli na nama razumljiviji jezik? Meni je nešto stao mozak od nenošenja antifona...
A i malo je onih koji bi platili za radijalni rez. Iz istog trupca, uz mnogo vise posla, dobijes mnogo manje dasaka. Naravno mnogo kvalitetnijih, al ovde se jos uvek prvenstveno (ako ne i samo) trazi jeftino.
E sad kako bi se kod nas zvao ovaj "iz četvrtine" koji je negde na pola puta, odnosno srednjeg kvaliteta i srednje iskoristivosti... Mozda ako neko ima knjigu iz OTO-a nekada je to tamo pisalo.
E sad kako bi se kod nas zvao ovaj "iz četvrtine" koji je negde na pola puta, odnosno srednjeg kvaliteta i srednje iskoristivosti... Mozda ako neko ima knjigu iz OTO-a nekada je to tamo pisalo.
Posto sam slab sa slanjem slicia pokusacu a ti objasnim recima. Da bi se dobio tzv radijalni rez ili najskuplji nacin secenja svakog trupca to se najlaske izvodi kada se trupac ucetvrtaci tj isece na cetvrtine uzduzno po trupcu. Zatim postoje dva nacina za dobijanje radijalnog reza. Jedan je Flamanski tj nacin secenja pod uglom tj. dobijaju se sve daske kao poluradijali a drugi je malo komplikovaniji pa se sece jedna daska normalno pa se ta cetvrtina okrece i sece sa druge strane tako se dobija zaista radijalni rez ali to kod niko ne radi jer su potrebne brente koje imaju dvostrane ostrice tj rez u oba smera. Inace radijalni rez daje najskuplju i nabolju dasku za obradu i od takvih dasaka se obicno od hrasta prave burad. U radijalnom rezu se kod nekih liscara dobija blistaca ili tzv ogledalca na dasci sto ponekad izgleda predivno. Nadam se da sam pomogao.
- rushinbrain
- Majstor majstora
- Aliriza Hasku
- Brzi dodavač alata
Quarter sawn wood...ja mislim da je prevedeno (ucetvrtiti ili iscetvrtati) drvo.
Last edited by emcanke on 21 May 2009 18:46, edited 1 time in total.
- Fagus Silvatica
- Precizni šegrt