Quarter sawn wood

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Bojan
Administrator
Administrator

Quarter sawn wood

Post by Bojan »

Čini mi se da smo nešto o ovome pričali na forumu al ne mogoh naći. Danas sam dobio mejl od Stefana Petrovića u kome me pita kako se kod nas prevodi "Quarter sawn wood". Onaj ko zna o čemu se radi, zna i kako to drvo izgleda. Kako bi ovo preveli na nama razumljiviji jezik? Meni je nešto stao mozak od nenošenja antifona...
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Ja znam sta je ali ne znam da kod nas neko tako sece na pilani. Ovde u okolini postoji samo jedan nacin a to je samo paralelni rezovi. Nece niko da se zeza..
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

A i malo je onih koji bi platili za radijalni rez. Iz istog trupca, uz mnogo vise posla, dobijes mnogo manje dasaka. Naravno mnogo kvalitetnijih, al ovde se jos uvek prvenstveno (ako ne i samo) trazi jeftino.
E sad kako bi se kod nas zvao ovaj "iz četvrtine" koji je negde na pola puta, odnosno srednjeg kvaliteta i srednje iskoristivosti... Mozda ako neko ima knjigu iz OTO-a nekada je to tamo pisalo.
Nole1
Precizni šegrt

Post by Nole1 »

Posto sam slab sa slanjem slicia pokusacu a ti objasnim recima. Da bi se dobio tzv radijalni rez ili najskuplji nacin secenja svakog trupca to se najlaske izvodi kada se trupac ucetvrtaci tj isece na cetvrtine uzduzno po trupcu. Zatim postoje dva nacina za dobijanje radijalnog reza. Jedan je Flamanski tj nacin secenja pod uglom tj. dobijaju se sve daske kao poluradijali a drugi je malo komplikovaniji pa se sece jedna daska normalno pa se ta cetvrtina okrece i sece sa druge strane tako se dobija zaista radijalni rez ali to kod niko ne radi jer su potrebne brente koje imaju dvostrane ostrice tj rez u oba smera. Inace radijalni rez daje najskuplju i nabolju dasku za obradu i od takvih dasaka se obicno od hrasta prave burad. U radijalnom rezu se kod nekih liscara dobija blistaca ili tzv ogledalca na dasci sto ponekad izgleda predivno. Nadam se da sam pomogao.
rushinbrain
Majstor majstora

Post by rushinbrain »

greh je stavit saraf u drvo..al nekad su grijesi slatki kao zene :D:D:D
Nole1
Precizni šegrt

Post by Nole1 »

Svaka ti cast, covece brzo i efikasno. Eti ti odgovra. Ja sam to sve u prkasi i video i ucestvovao i to mlogo puta. Ala volem 'rast bas ga volem mlogo.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ljudi nije problem sta je "rez iz ctvritene" (sto je bukvalan prevod sa eniskog), to (uglavnom svi) znamo. Problem je kako se to kod nas zove, odnosno koji se termin za o koristi?
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

mozda ovo pomogne
Image
Image
Dule
Moderator
Moderator

Post by Dule »

Dobra ti ta knjiga majstor Pajjo,posle kazu da djaci ne cuvaju knjige
Nole1
Precizni šegrt

Post by Nole1 »

Nisam cuo kako se kod nas kaze ili na nasem govornom podrucju. Mora da postoji nesto od ranije. Da li je neko pitao neke stare drvarce?
Aliriza Hasku
Brzi dodavač alata

Post by Aliriza Hasku »

Bukvalno receno dodje mu kao "rez na cetvrt" ali cuo sam sa nekih starih bacvara da se umesto cepanja drveta za duzice pocelo se korititi i neki "francuski rez" to mu dodje nesto brze od cepanja na cetvrt i strogo se koristi za duzice buradi.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Quarter sawn wood...ja mislim da je prevedeno (ucetvrtiti ili iscetvrtati) drvo.
Last edited by emcanke on 21 May 2009 18:46, edited 1 time in total.
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

friza?
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Fagus Silvatica
Precizni šegrt

Post by Fagus Silvatica »

Rez se zove čist kartje rez! To je naziv po jus.-u.:)
digger
Majstor

Post by digger »

Fagus Silvatica wrote:Rez se zove čist kartje rez! To je naziv po jus.-u.:)
A po Hasu :)
Post Reply