prozori

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
darkelja
Brzi dodavač alata

prozori

Post by darkelja »

kupio sam drvene prozore od tzv.laminiranog drveta.Posto su nejednakih nijansi i boja,molim za savet pri farbanju.Da li bajc,sadolin,lak ili nesto trece...Zeleo bih da izjednacim nijanse na njima,tako da se vidi struktura drveta ali ne i razlika u boji.Inace radjeni su od belog bora.Takodje interesuje me i da li je potrebna i kakva impregnacija drveta,firnajz ili slicno?
Hvala
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Koliko mi je poznato to je "nemoguca misija".
Ako hoces da se vidi struktura, onda moraju da ostanu razlike u nijansama izmedju delova koji su laminirani.

Ako koristis "sadolin" odnosno lazuru (sadolin je samo komercijalno ime jednog od proizvodjaca lazura), onda postoji njegova impregnacija (bezbojna).

Firnajz (koji je ustvari laneno ulje) se koristi(o) kao osnova za uljane boje/lakove.

Po mom (skromnom) misljenju, lazure su bolja varijanta, posto ne stvaraju debeo sloj, i neces morati nakon recimo 3 farbanja da gulis sve prethodne slojeve boje/laka. Sa druge strane zahtevaju da obnavljas premaz cesce. Znaci svakih godinu-dve blago presmirglas da bi se skinule stroka i masnoca, operes i naneses svez sloj lazure.
parketar
Majstor

Post by parketar »

naj jednostavnije ti je da ofarbas lazurom.ima sada i premaza na vodenoj bazi za koje sam cuo da su izdrzljivije od lazura,ali nisam nikada radio sa njima.sto se tice boje deveta tu ti nema pomoci...jedino ih ofarbati farbom umesto lazure,sto ti nikako ne bih preporucio.
darkelja
Brzi dodavač alata

Post by darkelja »

Znaci nijanse ne mogu izjednaciti?Smeta mi sto je bas toliko sareno,pa sam racunao da bih iz recimo tri premaza lazurom doterao to bar na manje vidljivu meru.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Doteraces na manje vidljivu meru,ali ce se ipak poznavati prelazi texture drveta,naravno mnogo manje.
darkelja
Brzi dodavač alata

Post by darkelja »

A sta mislite o novim proizvodima na bazi vode.Da li je to bolja varijanta od lazura...
Sutra planiram da pocnem,pa moram do ujutro da se odlucim...
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Boje (neprovidne, tipa zuta, plava, bela...) na bazi vode su verovatno najbolja varijanta za spoljasnju upotrebu. Jako su elasticne (drugacija im je mikrostruktura od ostalih) pa mogu mnogo bolje da se prilagode sirenju i skupljanju.
E sad kako stvar stoji sa providnim ili sto bi rekli sa lakovima, ne znam. Jedino sto sam od toga vidjao ovde su lakovi za parket, a oni su namenjeni za unutrasnju upotrebu. Ako nadjes neki koji nije za parket, onda je verovatno najbolja varijanta.

Jedino vodi racuna da su vodeni lakovi potpuno (ali bas potpuno) bezbojni.
Znaci neces dobiti onaj zuckasti ton, odnosno izgled kao da je drvo mokro, kakav se dobije kad koristis klasicne lakove. To ume da izgleda malo "tupo", pa se najcesce koristi prvo neki blag vodeni bajc.

Cini mi se da ima i lazura na vodenoj bazi.
parketar
Majstor

Post by parketar »

nije mi jasno to sto kazes da je bas toliko sareno,zar nije prozor lameliran od lamela iste vrste drveta?nemoguce da se bas toliko razlikuju...
darkelja
Brzi dodavač alata

Post by darkelja »

Prozori nisu bas toliko sdareni,ali su razlike vidljive,pa na nekim mestima i puno.Inace jesu radjeni od belog bora tj.iste vrste drveta,ali drvo nema istu strukturu i boju pari korenu i u vrhu,te se tu javljaju razlike.
Inace za boje na vodenoj bazi dobio sam ponudu za ILVA boje,prvo ide pigmentirana impregnacija,tj.bira se boja koju zelis,zatim osnovni lak,i na kraju zavrsni lak.
Sad za firnajz i lazure znam da su trajni,a ovo novo nisam vidjao pa se dvoumim.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Svi hvale vodene boje.Na tebi je da odlucis.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

A što lepo ne pošalješ slike tih prozora, pa da vidimo o čemu uopšte pričamo?
darkelja
Brzi dodavač alata

Post by darkelja »

Pomozite,kako da postavim slike???
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

darkelja wrote:Pomozite,kako da postavim slike???
Pogledaj poruku viewtopic.php?pid=9959#p9959

U svakom slučaju, treba se opredeliti za neki javni servis za hostovanje slika, na njemu snimiš (aplouduješ sliku) i nakon toga na njemu generišeš kod za forum. Dobijeni kod se iskopira u poruku koju postavljaš ovde na forumu i slika je tu.
salchi-ciro
Samostalni majstor

Post by salchi-ciro »

Ja predlayem isto vodene lakove dosta su dugotrajniji od od uljanih i dr.Ako se odlucis javni pa ce biti detaljnije oko nacina nanosenja i postupka kako da se ublazi to sarenilo od troslojnice.
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

eeee prijatelju, hoces jeftin prozor a da bude ko nacrtan !!!
sad nesto moras i da istrpis (boju) ali kad namazes vise puta skoro da i neces da primetis razliku
inace laminata ima vise vrsta, obicno se nastavlja po duzini srednja koja nije vidljiva osim u falcu, neko nastavlja i obe spoljne (vidljive) a njihova cena je manja i treca varijanta da je jedna spoljna izjedna a druga nastavljena koja se oblaci ALU oblogom i tako nastaje "drvo-aluminijum" termo prozor
Last edited by pajja on 14 May 2009 00:17, edited 1 time in total.
Post Reply