Kesten?

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
Post Reply
Arax
Majstor početnik

Kesten?

Post by Arax »

Da li bi neko mogao reci nesto o kestenu kao materijal za astal ili bilo sta u stolariiji. Jedan prijatelj zeli da paravi astal od kestena jer ima to drvo iztalpano, ali ja ne znam kako se ono ponasa, jer nisam video ni cuo da je neko nesto pravio od kestena.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
emcanke
Majstor

Post by emcanke »

Nikad video...sem u drvoredu...kakva mu je ctruktura i tvrdoca?
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Ono što ja znam je da nema teksture, ali zato ima enormno tanina. Ima lijepu boju.
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

>Nikad video...sem u drvoredu...kakva mu je ctruktura i tvrdoca?<

Jos uvek ni ja nista ne znam dok mi ne donese te talpe.
Gaga
Majstor

Post by Gaga »

Kolega Arax, nadam se da nosiš zaštitnu masku prilikom rada, jer kesten spada u toksičnu
vrstu drveta. Takodje spada u grupu iritanata sluznice, tako da ne bi kijao i suzio, obavezno
koristi tzv. HTZ opremu, jer ona fina prašina je gadna za plića.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Evo par lista sa opasnostima po zdravlje od nekih vrsta drveta.

www.ubeaut.com.au/badwood.htm
www.hse.gov.uk/pubns/wis30.pdf

Ono sto najvise bode oči (bar meni): European walnut (Evropski orah) Dermatitis, nasal cancer (nasal cancer bi trebalo da je rak grla, odnosno disajnih puteva).
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Mislim da je neko od kolega na "pokazite nam vas rad" okacio slike nekog stocica od kestena...
Trt, mrt, zivot ili smrt!
Nikola
Majstor majstora

Post by Nikola »

Trt, mrt, zivot ili smrt!
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Ma zeznuta je sva ova prasina sto udisemo ali sta da se radi ,ili da se bavimo sa necim drugim ali i tu ima neko ali .
velja
Vrhunski majstor

Post by velja »

Drvo je sa otvorenim porama, lepo se obradjuje, textura mu je nesto izmedju hrasta i bresta. Posle nekoliko godina hce da izbacuje taninske sitne kapljice na pore, pa ako se upiljis mozes ih videti kroz lak ali nije nista strasno. Inace, ja sam radio od pitomog kestena.
Kako kazu nasi stari: "Bolje znati mnogo i cesto, nego ne znati nista, povremeno nikad, kojekude..."
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

Drvo je sa otvorenim porama, lepo se obradjuje, textura mu je nesto izmedju hrasta i bresta. Posle nekoliko godina hce da izbacuje taninske sitne kapljice na pore, pa ako se upiljis mozes ih videti kroz lak ali nije nista strasno. Inace, ja sam radio od pitomog kestena.
To me najvise interesovalo, sta se desava posle zavrsenog posla, da ne puca, ili da se krivi.
Kolega Arax, nadam se da nosiš zaštitnu masku prilikom rada, jer kesten spada u toksičnu
vrstu drveta. Takodje spada u grupu iritanata sluznice, tako da ne bi kijao i suzio, obavezno
koristi tzv. HTZ opremu, jer ona fina prašina je gadna za plića.
Vec godinama sam radio bez zastite, moja najveca greska, tek sam na ovom forumu video koliko je opasno raditi bez sastitne maske i uskoro kupujem. Sreca ui nesreci nisam stalnbo za masinama jer mi je to vise kao hobi.
Aliriza Hasku
Brzi dodavač alata

Post by Aliriza Hasku »

KESTEN je lepo sredno tvrdo drvo ima lepu teksturu slicno hrastu, radio sam sa kestenom i napravio sam kuhinju izvanredno izgleda, postojano je drvo, prolikom rada s njim nisam mogao uociti neku manu kod njega. Samo je mana nema ga u dovoljnoj meri. Za prasinu i tanine ima ga najvise od svih vrsta drveta. Kada radite s njim pomislice neko da ste automehanicar ili kovac jer postacete potpuno tamni s tom prasinom ili sa crnim rukama, to je kesten.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Ruke ostaju modro crne i pri radu sa hrastom.
Verovatno je i sa kestenom slicna boja.
Uzgred,sta znaci SREDNO drvo?
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Verovatno: srednje (lapsus tastaturis)
Vlada_76
Šegrt

Post by Vlada_76 »

Pronadji tamo gde sam ja postavio onaj sto sto sam pravio u moj rad od Vlada_76. Taj sto je radjen od pitomog kestena ( onog iz drvoreda) videces da je prelep i obradjuje se super. Doduse neznam kakav je kao sirov ali ja sam radio od talpi stare 10 godina.
Post Reply