Ger za potrebe uramljivanja

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
sizif
Šegrt

Post by sizif »

Preporucio bih nabavku kvalitetnog lista za cirkular sa recimo 72 zuba,cena im se krece izmedju 70-100 Eu. okvirno.
Obicno se jeftini el.gerovi isporucuju sa listovima koji su pogodni za rezanje gradje,tu su i tolerancije vece i namenjeni su prvenstveno gradjevinskom trzistu/USA,Canada/ gde se najveci deo manjih i ne manjih stambenih i ostalih objekata izvodi drvenim kostrukcijama takozvanim frejmingom.
Problemi/pomeranje iz nastelovanog polozaja/ nastaju koriscenjem neadekvatnih/kao i tupih i lose naostrenih/ listova,stvaraju se jake vibracije koje vrlo brzo pomere stel gera.Takodje vrlo je bitno i na cemu masina stoji,znaci stabilan i cvrst sto i ger fiksiran za njega.
Licno koristim neki kineski ger/a i par ljudi koje znam/ i sa listom koji je bio dosta skuplji od kompletnog uredjaja radi ko satic po par sati dnevno.
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Samo da je ona cvrsta i tacna da nema lufta levo i desno jer ako mu nezatvori ugao pod 90 kad sastavi lajsne za ram.....
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Laser je zgodan kada ti ne treba velika preciznost (naravno pod uslovom da je on podesen kako treba). Vrlo cesto pola mm levo desno nije nikakav problem, a laserom to moze da se odradi.
Ramovi za slike zahtevaju veliku prciznost (za njih koristis "stopere"), ali sigurno nisu jedino sto ces raditi na tom geru.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Nisam ni znao da list baš toliko igra važnu ulogu, zato mi je i neracionalno kupovati ga za mašine koje koštaju ispod 100€.
Koja je razlika između većeg i manjeg prečnika lista, šta se time dobija/gubi?
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Veći list, znači veću dubinu rezanja i mogućnost dužeg poprečnog reza.
Za ramove ti to ne igra ulogu, ali, kao što reče mbole, ger ti verovatno neće služiti samo za ramove.
bozama
Majstor

Post by bozama »

sad sam video da onaj Metabo iz oglasa ima oznaku ks210 a ne kgs210
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

bozama wrote:sad sam video da onaj Metabo iz oglasa ima oznaku ks210 a ne kgs210
To bitno menja stvari :)
Ja upravo konstatovao da ga nema ni u starim katalazoma :(
Evo linka prema oficijelno strani proizvoda

http://www.metabo.com/Product-catalogue ... 780.0.html
radmit
Moderator
Moderator

Post by radmit »

Gdine Metabo -pivo to se vama nedesava
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Ako vec stojis sa toliko novaca uzmi neki ger na kojem ces moci seci ramove,ako ti rezovi ne budu dobri ,napravi smesu od mekol lepka koji se koristi u knjigoveznici,ili neoton 606 transparentni,pomesaj sa piljevinom od nekog ko je hoblovao parket ili sitnu finu prosejanu piljevinu ,pomesaj sa lepkom i vodom da bude kao testo za hleb ako si nekada gledao kako izgleda ,recimo 100 gr lepka +voda 1 dcl+piljevina iz hoblovanog parketa to mozes naci kod parketara,nemoj da te cudi sto ide ovoliko lepka ,pomesaj i mesaj prstima tako da bude ko testo.
Stavis tu smesu prstima na spojeve kad spojis stranice rama ,lako se brise,toalet papirom da ne ostetis ram.uzmes bajc crni akrilni ,braon ,ili jednostavno jupol tonere na vodenoj bazi i predjes cetkicom ,obrises toalet papirom .tonere stavljas zavisno od boje rama ,i najgori rezovi ce izgledati mnogo bolje a nece se videti rupe i bele ivice od rezova koje ostaju.
Rad je molitva.
bozama
Majstor

Post by bozama »

Saznao sam da taj model ks210 nije više u prodaji, a držao je cenu oko 100-120€ uskoro dobijaju novi model koji će biti nešto skuplji ali ništa više od toga nisam saznao. ovaj ks210 na oko mi deluje nekako mršavo :) ali kontam ipak je to Metabo...mada me buni što je ger plave boje a ne zelene :| mada nadam se da ovakva spravica može da odradi posao korektno, sve u svemu malo ću sačekati nije mi oglavu.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

Metabo plavu boju drži za PROFESIONALNE polustacionarne i stacionarne mašine i alate :).
Ta boja je nasleđena...
Zelena boja je za ručne alate. Kod Metaba nema jeste profi - nije profi; mada ni Metabo nije k'o što je nekad bio ... :(

....
Sad gledam, u Conradu (Minhen, Nemačka) košta 89 €. Za te pare teško da ćeš naći bolje.
Last edited by metabo on 10 Mar 2009 21:26, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Kada zivimo u hostaplerskoj drzavi pa covek ne moze da lepo u prodavnici isece par ramova i proveri ih stolarskim ugaonikom i vidi konkretno kako stvari stoje a ne preko kataloga.I naravno kada pitas prodavca jel dobro, on kaze ma to je profi. :)
Kada si u prodavnici dobro ispitaj ger kada je pod nekim uglom i dali se uvija (pod presijom ruke),jel tu leba o preciznosti nema.Noseci zglobovi treba da budu metalni i da lepo drze pravac po elevaciji.I naravno dobar ger nepravi veliku buku.Stari majstori mnogo vole Metabo.
Nesto sam roncao po netu i nasao extra dobru mini stvarcicu specijalizovane za ramove http://toolmonger.com/2007/02/07/finds- ... -chop-saw/ ne znam dali ima kod nas.
I ovo sam zabo extra fina radionica http://scrooloosestuff.com/carpentry/inventory.html bas za nas :)
Jest da kosta ali je je ovo mega full zver : http://www.plumbersurplus.com/images/pr ... -20121.jpg :lol:
Hitachi ima opasne stvari ali ne znam cene, znam samo da je visoko kotiran u USA.
Last edited by ArtCool on 10 Mar 2009 23:45, edited 1 time in total.
bozama
Majstor

Post by bozama »

ljubisa:
Da to sa lepkom i piljevinom sam svojevremeno dok sam radio u jednoj uramljivačkoj radionici često koristio, takođe smo koristili i vosak sveće, lepo se popune rupe i sa malo uljane boje u boji lajsne onako s'prsta namaže na spoju. Svašta čovek nauči :D
Inače ger kao alatku baš volim, oduvek mi je izgledala moćno i nabudženo sa svim mogućim dodacima. Malo ću još da se strpim pa možda novi Metabo uleti za koju nedelju...

Laku noć!!!
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

bozama wrote:Nisam ni znao da list baš toliko igra važnu ulogu, zato mi je i neracionalno kupovati ga za mašine koje koštaju ispod 100€.
Koja je razlika između većeg i manjeg prečnika lista, šta se time dobija/gubi?
List je kao i kod svakog cirkulara vazan.
Naravno da nece isto izgledati letva presecena listom sa 100 zuba i ona presecena listom sa 28 zuba (kakav cesto dodje fabricki)

Ne verujem, al za svaki slucaj. Ako si mislio da stavljas list razlicite dimenzije od onog fabrickog, zaboravi. To jednostavno nije moguce. Veci nema gde da stane, a sa manjim neces imati punu dubinu secenja, pa neces moci da prerezes letvicu do kraja.

Znaci jedino sto mozes da menjas je broj, oblik i ugao zuba.
Sto veci broj finiji rez ali se sporije sece.
Oblik i ugao, zavise od materijala.
bozama
Majstor

Post by bozama »

zdravo!
kako priča o geru još nije završena imam par pitanja. Iskrsla mi je sjajna ponuda za Dewalt-ov potezni ger DW777 naslednik modela 707 ali malo me buni nestandardna dimenzija lista testere od fi216mm :/. Pošto su testere sa mnogo zuba skupe kao đavo da li za ovu dimenziju mogu očekivati i nestandardnu cenu?
Takođe me zanima i Vaše mišljenje o ovoj mašini?

Pozdrav!!!!
Post Reply