pozdrav Marko
Na cnczone.com se moze naci tekstaova oko kvaliteta cnc masina iz kine. Moj zakljucak je da se treba dobro raspitati za servis i sta masine pordzavaju od programa i sta se dobija od dokumentacije. Amerikanci se tesko odlucuju da kupuju nesto iz Kine jer nemaju puno poverenja u njihovu robu. Cesto je nedovrsena u smislu, ne podesena, nedostaje dokumentacije na engleskom i sl. Mozda se na kraju isplati pazariti ono sto je na pocetku bilo skuplje, da se na kraju krajeva ne bi zavrsilo sa gomilom gvozdja u cosku koje niko ne zna da pokrene i popravi.bukvalko wrote:Evo i ja laik i neuk za ove prakticne stvari iscitavajuci ovaj forum zainteresovao sam se (bolje reci nagovorio komsiju koji je stolar da krenemo) u jedan ovakav projekat za pravljenje jedne jeftinije CNC masinice... vise iz hobija i da vidimo da li znamo i umemo. On da reze, srafi, vari, brusi a ja cu se drzati onog sto znam - biti mali od palube i odradjivati logistiku i nabavku delova.
Vidjao sam dosta CNC i Laser masina po sajmovima u Kini i prilicno su jeftine... Prevoz i nije neka stavka ako neko hoce da se bavi ozviljno ovim poslom. Ali izazov je i napraviti jednu a samo neophodne delove uvesti - tu je adrenalin.
Poredjenja radi za velicine radne povrsine CNC masina za koje nase domace firme (da ih ne imenujem) traze 6,000-9,000 EUR iz Kine se nabave za 4,000 EUR (sa avionskim prevozom do Beograda).
I taj princip "prodavanja mu** za bubrege" me je uvek iritirao. Ajde ako se vec nesto prodaje, normalno je da covek ili firma ima zaradu 10, 20, pa i 30% ali brate ovi nasi preteruju.
Evo samo nekih cena CNC masina u Kini bez prevoza (dimenzije su efektivne radne povrsine):
360x360x45(mm) - $2700
600 x 900x100(mm) - $3500
1,200 x 1,200X100(mm) - $4500
1,200 x 1,800X100(mm) - $4800
1,220 x 2,440X100(mm) - $6500
1,300 x 2,500x200(mm) - $9000
Cinjenica da u Kini ima dosta smeca, i mnogo "katalog" firmi koje samo prepakuju tudje masine i stavljaju na njih svoje etikete. Ali zaista ima i dobrih masina i zato pre kupovine treba istraziti dosta detalja, kontaktirati postojecu klijentelu koja vec ima iste proizvode, od proizvodjaca dobiti sve detalje kao i uzorke graviranja.... Neke koje sam na sajmu gledao rade fenomenalno... a kako vidim neke kineske masine za graviranje se vec po Beogradu uveliko prodaju.digger wrote:Na cnczone.com se moze naci tekstaova oko kvaliteta cnc masina iz kine. Moj zakljucak je da se treba dobro raspitati za servis i sta masine pordzavaju od programa i sta se dobija od dokumentacije. Amerikanci se tesko odlucuju da kupuju nesto iz Kine jer nemaju puno poverenja u njihovu robu. Cesto je nedovrsena u smislu, ne podesena, nedostaje dokumentacije na engleskom i sl. Mozda se na kraju isplati pazariti ono sto je na pocetku bilo skuplje, da se na kraju krajeva ne bi zavrsilo sa gomilom gvozdja u cosku koje niko ne zna da pokrene i popravi.