Prvi put da nesto napravim od drveta (vide se pocetnicke greske - ljepilo iscurilo na sastavu), ali je ipak na kraju ispalo dobro. Mozda sam se bio upustio u previse komlikovan projekat za nekoga ko od stolarske vjestine ima samo ljubav prema drvetu, puna hrastovina, sastavi ne bas najjednostavniji (sve rupa i cep, jezik i utor, bez ijednog jedinog sarafa ili eksera, teska vitrina k'o tuch, malo bajca u tonu orahovine i polyurethane 3 premaza kao finis.

Cepovi precki izlaze na drugu stranu nogu, a sa strane su dodatno zabetonirani tamnijim drvetom (Brazilska "imbujia", vrlo lijepo i tvrdo drvo, a kad se reze mirise na cimet).

Moja Yamaha je tu samo proporcije radi, nisam jos poceo praviti gitare sto ne znaci da necu, jednog lijepog dana.

Da ponovo ovo pravim, bilo bi dosta bolje, npr. vrata sam sklepao na brzinu, ali je interesantan nacin kako se otvaraju i zatvaraju, nema sarki, nema metalnih vodilica, moj sopstveni trik (vrata se mogu gurnuti unazad do kraja u horizontalni polozaj kako bi se mogla ladica od muzicke linije otvoriti i umetati CD-ove, a da ne smetaju jedno drugom). Drske na ladicama su metalne, a ovih dana kontam da napravim drvene. Na ladicama su utori koji klize (podmazani voskom) na poprecnim vodilicama (drvenim). Daske na stranicama nisu lijepljene, nego slobodno "lebde" u svojim "jezicima i utorima" kako se ne bi razvalile same od sebe kod promjene vlaznosti i temperature, a napravljene su tako da ne "samaraju", u utorima.

Dva identicna stolica u fazi finisiranja, borovina i nekakvo drvo (noge) od direka za ograde (hedge wood), puno cvorova i pukotina, onih finih rupa od crvi i neoguljene kore, ali se meni svidjelo. Tamni klinovi su opet "imbujia", a kvadratne rupe su tu kao zastitni znak stila Arts & Crafts (Gustav Stickley, braca Greene & Greene...) koji mi se neobicno svidja - nema ukrasnih lajsni (njih ne podnosim - to moze svako - kupi gotove, izrezi i prikuj), eksponirani sastavi koje uzivam gledati. Onaj ko je izradjivao takve, zna da ako samo jedan od tih sastava odstupa od 90 stepeni, ili samo par milimetara u dimenzijama, pri sastavljanju ce imati velike probleme i kad pokusa cekicati na silu, sve se samo razvali (MDF i sperploca, sarafi i ekseri oprastaju, ali kod hrastovine nema lazi nema prevare, mora sve biti "square" ili "udri Jovo nanovo").

Finish je Polyurethane, 3-4 premaza, vrlo otporan na habanje i saksije i vaze iz kojih curi voda (doprinos moje supruge stolariji). Ovdje je zadnji premaz jos mokar, zato se ovako sija, kad se osusi dobija onaj predivni osjecaj pri dodiru prstima - "saten", previse sjajan namjestaj meni izgleda kao plastika i ne volim da ga gledam, osim u tudjoj kuci, ubija prirodnost i ljepotu drveta.

Ovo bijelo u gornjem dijelu je mjesto za centralni zvucnik, a otvor sam pokrio jednostavnim okvirom sa zategnutom jutom preko (onaj supljikasti materijal za stare vrece - zaka)

Ovo ispred su table koje jos nisu postavljene na svoje mjesto (sajbama u obliku "8") kako bi se drvo moglo slobodno siriti i skupljati, radni naziv projekta "Sareno i budali drago". Daske sam aranzirao tako da izgled da je jedna vrlo siroka umjesto nekoliko uzih.

Sklopljeno nasuvo (jedva) tek toliko da vidim jel sve sjeda prije poplave ljepila.
Ove dvije stvari sam sam uradio, od zamisli, nacrta, testerisanja, pa sve do zadnjeg poliranja mekom krpom i voskom, dobro za pocetnika, ha sta kazete?

Evo kao sto rekoh, sve sami inch, na ovom alatu za mjerenje, dlijeto 3/4", noga 2", dno 3/4"... Nije lako... Ova crna letvica u luku je "ugurana" u zlijeb sirine 1/8" i dubine 1/4" da malo naglasi oblik donje precke i opet drveni klinovi kroz cep sa strane, bog ga ne rastavi...