stepeniste

Ako imate neko pitanje za stolare, uradite to ovde, potrebna je registracija
pajja
Vrhunski majstor

Post by pajja »

da ali na ober-frezeru
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

E da ga... sta je sad pa ober-frezer?
Ober bi trebalo da je nesto tipa: preko, mnogo, krupno... ne uspevam da to povezem sa glodalicom.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Mali(rucni) elektricni frezer.Da kao glodalica,radi se rucno pomeranjem u jednom smeru.Sa nji se rade sare na drvetu.Ima mogucnost stelovanja broja obrtaja ,u njega se lako stavljaju glave tj glodala razlicitih profila i oblika.Klasicna pomocna stolarska masinica.Koristi glodala kao ona na prosloj stranici gde si prikazao kopanje lastinog repa.Postoji mogucnost i stelovanja dubine ulaza glodala u komad.Zgodan je za nepristupacna mesta gde treba uraditi neku saru,oboriti rund i sl.Neko od upucenijih ca staviti sliku i sva ce ti biti jasno.Jednostavna i veoma zahvalna masinica,ima primenu u hobi i ozbiljnijoj varijanti rada.Ja imam bosh ov,javicu oznaku ako treba.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Moj konacan odgovor Ober frezer je Potapajuca glodalica.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

E da ga... sta je sad pa ober-frezer?
Glodalica, mbole glodalica...
Ja sam povatao terminologiju. Samo pitaj ;)

ober-iznad unter - ispod
oberfrezer ' frezer iznad stola (plunge router)

Nego, moraćemo ove novopridošle na kurs iz glodalice :)
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Aaaa, pa sto ne kazes da se radi o obicnoj rucnoj glodalici.
Hvala ne treba slika, imam jedan takav Festov (pre toga sam imao Makitin), i dosta se lepo druzimo vec 5-6 godina:)

Ajd sad da malo rascistimo pojmove.
frezer=glodalica=ruter (router)
samo sto je jedno nemacki drugo domaci a trece engleski izraz

rucna glodalica=ober frezer=
e sad u engleskom (ustvari u USA) prave razliku izmedju onih kojima se dubina glodanja podesava samo unapred, i onih kojima dubina glodanja moze da se menja u toku rada (takva je vecina onih koje se prodaju u evropi). Ove evropske zovu "plunge router", a za one prve nisam siguran da imaju poseban naziv.

Za to sto ti zoves frezerom ne znam nemacke/engleske izraze, najblizi tome je americki shaper
NEX
Majstor

Post by NEX »

U radionickoj praksi mi oberfrezer zovemo oberfrezer.Niko i ne koristi jednostavan naziv glodalica.Vidim sada da ste vi puno pisali o tome pa iskoristicu to .
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Fakat da je nama jezik dosta siromasan nazivima za alate.
Kod nas su sve glodalice bas samo glodalice, drugim recima, nemamo poseban naziv za veliku stabilnu veeeeliku glodalicu, poseban za rucnu, poseban za rucnu koja moze da menja dubinu reza tokom rada, za onu sa glavom u koju idu nozevi...

Pre nekog vremena sam pomagao sestri da prevede neki katalog alata sa nemeckog. Majko mila. 100 sorti kljesta i svaka imaju svoj poseban naziv. Skapiram ja cak i ne znajuci nemacki sta su koja, al cik ga prevedi a da prevod naziva ne bude prosirena recenica. A kod germanaca jedna rec (dobro jedna malo slozenija rec :))
NEX
Majstor

Post by NEX »

Frezer je velika stabilna masina sa radnim stolom iz koga u sredini stola izlazi osovina f 30 mm.(pisali ste o tome sigurno).Na osovinu se stavi profilisano glodalo.Stelovanje je recimo puz i puzni tocak i tada osovina tj glava ide gore dole po 10ak cm.Na radni sto stavis obradak i guras pored firunga dok se glava rotira oko ose.Znaci komad je pokretan a glodalo miruje i rotira se oko svoje ose 3000 obrtaja iili vise.POMERIS FIRUNG,GRANICNIK,PREMA UNUTRA,TADA POVECAVAS ULAZ TJ DUBINU SARE.jbg opet upadose velika slova.Pozz.
metabo
Ultra majstor

Post by metabo »

To samo govori ko je tehnička sila vzda bio. onaj ko izmisli alat on mu da ime. Onaj ko ga mnogo koristi, taj se potrudi da mu da odgovarajući prevod. Onaj ko je do juče radio samo sa čekićem i sekirom on sigurno šara sa nazivima. kad bi samo znao kakvih sve izraza u nemačkom jeziku ima za alat u časovničarskoj struci....
NEX
Majstor

Post by NEX »

Mislim da cak i u ovlascenim prodajama pretezno koriste fabricke ili nemacke nazive i ne pokusavajuci da prevedu.Naravno stolari su zadrzali takav nacin razmisljanja i prilagodili se tome ne eksperimentisuci oko toga.
Naravno da je pozeljno edukovati se u tom smeru.
NEX
Majstor

Post by NEX »

Evo primera.Niko ne kaze granicnik svi koriste rec firung
Pa unutrasnji deo (ispuna)vrata filunga
Pomicno kljunasto merilo subler itd
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

pa da, dosta reci su pokupljene iz nemackog jezika

pozdrav
Bez znanja nema zanata :)
Arax
Majstor početnik

Post by Arax »

A jeste to malo ne zgodna situacija, recimo i ja glodalicu zovem oberfrezer i svaki drugi alat zovem kako sam cuo da se zove. I Onda odes kod nekog drugog stolara i zapocnete razgovor, i recimo krene da objasnjava neku jednostavnu izradu, ali ti ga nista ne razumes, bas zbog toga sto nema neki standard u stolarskoj terminologiji. Isti alat koristimo, ali drugcije ih nazivamo.
Летети је лако научити само треба скочити и промашити земљу.
Post Reply