Fein alati

Rad sa rucnim i stonim električnim alatima, iskustva
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

posto izbrisala nalepnica na kojoj pise ,znam da su ovi svi sauberi 450 w ,hight power ,motori,samo deri,i da sam bas naisao na model scs 4.8-25.sretan sam ali mi je zao sto je otisao onaj koji je bio skoro nov.ali izgleda da ce toga sada biti .
Rad je molitva.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Ima li ko kakvih novina iz Fein programa alata,ja sam ko zavisnik prema njemu,verovatno da je bolje da nisam nikad probao da radim sa ovim alatom,ako ko ima kakvih novih linkova i interesantnih tema o ovom alatu nek mi posalje ,unapred sam mu zahvalan.osim zvanicnog sajta feina .Mislim na nov katalog pdf,i tako slicno.
Rad je molitva.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Za sada neznam el ima nesto novo, cim vidim nesto , obavestavam

pozdrav Marko
Bez znanja nema zanata :)
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Radio sam sa Feinom i solidan alat ali da je toliko dobar to ne razumem.A skuplji je po 2-3 puta od Bosch ,Metaboa itd.Sta se vama tu toliko dopada.Brusilica ko brusilica, a busilica isto.
Recimo kod busilica mi ne odgovaraju njihove drske,alat je relativo tezak i to je to.Ja ne vidim neku skrivenu magiju.
Iz fazona radim sa Einhell busilicom (imam starog Boscha i Iskru nepoderive masine), i radi ko Fein, pa prosto busi rupe neispaljuje granata i munje.
I ja sam mislio nekada ma Nemci su majka mara, i jesu ali to nisu oni stari W.Germany.
Danas kinezi sve kopiraju i to solidno i to bre dosta traje nekvari se posle 10 upotreba.
Recimo koristio sam vibracionu slajfericu od 850 din, hladio na recimo 10 min i isto skida kao Festool koji nemora da se gasi.Ali meni i onako trne ruka posle 10 min pa gasim i jednu i drugu Festool sam platio svojevremeno 270 evra (bacene pare).Masina je dobra tiha ali njena funcija je da smirgla i to je to a ne da svira harmoniku za te pare.
Ulazite pare u lepse polovine a ne u preskup alat koji se isto kvari, skupi delovi a posla kad ima kad nema.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Nije toliko do alata neko do rada i velikog iskustva.
Remek dela koja su napravljena nekada, danas ne mogu ni da se kopiraju a kamoli obore.Recimo za nekog Luja radili rucno sto 14 god od pitaj boga kog drveta i nekoliko desetina vrsta (mali radni stocic).Koje busilice ,CNC masine potezne testere, glodalice, kant trake...
Kant trake se stavljaju na branike automobila a ne na namestaj.Ili drvene letvice ili furnir.
Naravno salim se ja malo dobar je Fein al dok nenauci da pravi tursku kafu isti je kao Bosch. :lol:
Last edited by ArtCool on 07 Feb 2009 21:14, edited 1 time in total.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Moja perspektiva je stedljiva .Ako voli da daje za tri masine i po 1500 evra koje moze da plati 600 samo neka roka.
Veliki pozdrav ljubiteljima Feina.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Pa zavisi kako kome treba alat, naravno da nekom kome treba onako ne bas cesto i toliko dugo , ali profesionalcu koji radi bas mnogo fein mu se isplati, jer profesionalcu je cilj da radi sto brze i tako zaradi vise para , ajde da se kladimo u kilo pecenja da feinova busilica moze da izbusi vise rupa npr u metalu nego i jedna bilo koja druga cak i makite , npr sa feinom izbusis 100 rupa a sa nekom drugom bi moro da odmaras na 50 oj, npr rupe u metalu 5mm. i zato se to isplati u poslu, brze se radi, dali si gledao konstrukciju busilice od feina i uporedjivao sa drugima? npr fein busilica od 500 eura ona sa ruckom u obliku trougla ima samo 480 W ali ima mnogo veci viklung statora i rotora i dobar prenos i tako je izdrzljiva mnogo i predvidjena za dugotrajan rad
znaci svako kupuje alat zasta mu treba, npr sad skoro sam gledao uzivo kako se radila jedna konstrukcija za dizalicu velika ogromna od metala dupli T profili 15mm gvozdje , tu je bilo pitaj boga koliko rupa, i npr u takvim slucajima se uzima takav alat
pozdrav Marko
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Mozes da kupis juga za male pare i pristojan auto za vece pare.
I jedan i drugi ce te (uglavnom) prevesti od tacke A u tacku B. Mozes da ides i volovskom zapregom, pa i peske (to je najjeftinije).
Sad neko voli da se trucka i klacka, a neko bi da ima klima uredjaj.
Ne moras biti profesionalni vozac da bi (ako mozes) sebi priustio recimo jedan Jaguar.

Slicno je i sa alatom.
Marko Enter
Majstor majstora

Post by Marko Enter »

Da slazem se sa mboletom, tako isto i sa alatom,

pozdrav Marko :cool:
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Stavovi su maksimalno korektni.To su onda bas industriske masine tipa desetine hiljada rupa.Inace nazalost nisam video unutrasnjost Feina (busilice).Ako neko ima kakvu sliku ili je servisira pa mu je rasturena neka je obavezno stavi.
Pozz.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

ArtCool wrote:Stavovi su maksimalno korektni.To su onda bas industriske masine tipa desetine hiljada rupa.Inace nazalost nisam video unutrasnjost Feina (busilice).Ako neko ima kakvu sliku ili je servisira pa mu je rasturena neka je obavezno stavi.
Pozz.
http://www.feinus.com/p/pdf/asye636_han ... akdown.pdf
Rad je molitva.
ArtCool
Majstor

Post by ArtCool »

Hvala Ljubisa na trudu.To se zove kolegijalnost ;)
Last edited by ArtCool on 12 Feb 2009 17:44, edited 1 time in total.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Na ovom linku ima jako mnogo modela Feina,zastuplljeni su i bateriski alati nose oznaku abs,moze se videti unutrasnjost svih modela koji su navedeni.
http://www.feinus.com/p/newpartsbreakdown.htm
Rad je molitva.
ljubisa o
Samostalni majstor

Post by ljubisa o »

Evo ponovio sam se sa jos jednim sauberom od Feina,sada je u pitanju univerzalni sauber SCS6.3-19t,radio sam sa njim meni je dobar i lagan za rad .
Busilica ko busilica ,brusilica ko brusilica ,sauber ko sauber,sve je to tacno u sustinskim pitanjima odradjivanja posla,pre se radilo sve rucno.
Mogu jesti bilo sta ako zelim da se prehranim ,tada mogu jesti sve i svo,ali ako mogu da biram da ta hrana ima ukus tada cu birati ukuse koji mi se dopadaju.
Image
Rad je molitva.
mbole
Profesor
Profesor

Post by mbole »

Ajde ako ti nije tesko, napisi malo o razlikama izmedju "univerzalne", i "ostalih" (kakve god bile ostale), srafilica.
Nisam ni znao da postoje razne (osim onih udarnih).
Post Reply